ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn 1944, Ștefan Onea, fost plutonier major de jandarmi, era primar în comuna Năvodari. Ȋn seara zilei de 27 septembrie 1944, el a fost executat de ostașii ruși. Pe la orele 18:00 – 19:00, în comună au sosit trei ostași sovietici de la Școala Tir și Bombardament Mamaia – Sat, care s-au dus direct la primar și i-au cerut acestuia să le dea bani. Atunci când Onea le-a spus că nu are de unde, unul dintre ostașii ruși l-a împușcat mortal. Apoi, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, cei trei s-au întors înapoi, la Școala de unde veniseră. „Cazul a fost adus la cunoștința Comandamentului Sovietic de la Școala Tir și Bombardament și în prezent cazul se cercetează de către șeful postului de jandarmi Năvodari”, se precizează într-o notă informativă întocmită de Comandantul Legiunii Jandarmi Constanța, lt. colonel Iordan Grigore.

Soldați români, împușcați pentru alimente

La 30 septembrie 1944, Inspectoratul General al Jandarmeriei raporta următoarele „incidente provocate de unele elemente ale armatei sovietice”:

Județul Ilfov
Ȋn noaptea de 28/29 Septemvrie, Comandamentul sovietic din comuna Hotarele a făcut percheziție la domiciliile subofițerilor de la postul jandarmi local, pentru găsirea aparatelor de radio și armelor de vânătoare.
De asemenea, la postul de jandarmi s-au numărat armele gărzii auxiliare, dând ordin a fi predate imediat Comandamentului sovietic.
Legiunea jandarmi Ilfov a dispus să se ia contact cu Comandamentul sovietic local și să nu se predea armele, totuși Comandamentul a menținut hotărârea.

Județul Muscel
Ȋncepând din ziua de 29 Septemvrie, autoritățile și populația evacuată din comunele Ștefănești, Brănești, Călinești și Golești au primit permisiunea de a se înapoia, pe măsură ce trupele sovietice le părăsesc.
Comandantul Legiunei Jandarmi a primit tot concursul din partea Comandamentului sovietic, pentru ca operațiunea să se execute în ordine.

Județul Romanați
Ȋn ziua de 28 Septemvrie, fruntașul Misiteanu Valciu din Grupul 90 Vânători Munte și soldatul Pușcașu Ștefan de la Depozitul Armament Copșa Mică, trecând pe șoseaua Dăbuleni – Corabia au fost răniți prin împușcare de către ostași ruși, care le-au luat alimentele ce se aflau asupra lor.
Au fost internați în spitalul Craiova.

Județul Râmnicu Sărat
Ȋn ziua de 27 Septemvrie, la orele 18, plutonierul major Trifan din Regimentul 28 Artilerie a fost împușcat mortal de către ostași ruși, în comuna Grebăna, în timp ce transporta materiale la unitate.
Cadavrul a fost îngropat într-un tranșeu din curtea locuitorului Nicolae Ungureanu.

Județul Buzău
Ȋn ziua de 28 Septemvrie, ostași sovietici au dezarmat, lovit și alungat pe 2 soldați români, dați în gardă la proprietatea lui Titus Constantinescu din comuna Merei de către Comandamentul Militar al Capitalei.

Județul Covurlui
Ȋn ziua de 25 Septemvrie, mai mulți locuitori din comuna Brânza, județul Cahul au trecut Prutul la ferma „Brateș”, cu sprijinul grănicerilor sovietici, luând 16 vagoane grâu, 4 vagoane porumb, inventarul agricol și parte din materialul magaziilor.
Jandarmii intervenind, au fost arestați și cercetați de către comandantul grănicerilor ruși plut. major Bocioc Dumitru, șeful secției Foltești, împreună cu serg. major Fetelea Nicolae și serg. Popașcă Alexandru, precum și 3 săteni.
Incidentul a fost aplanat prin intervenția comandantului Legiunei de jandarmi.

Județul Sibiu
Urmare la buletinul informativ nr. 656 din 26 Septemvrie 1944;
Comandamentul sovietic a hotărât să se evacueze numai o parte din comuna Sibiel, circa 100 case.

Județul Gorj
Ȋn ziua de 27 Septemvrie, o patrulă sovietică a bătut grav pe locuitorul Constantin Brăiloiu din comuna Tămășești, pe motiv că s-a opus a i se ridica doi cai, iar numitul Grigore Șchiopu, care a intervenit în conflict, a fost împușcat mortal. Autorii au dispărut.        
       
(Arhiva Serviciului Român de Informații, fondul „D”, dosarul 10.953/1944, filele 180-182)

Grenada aruncată de hoți în casa preotului 

La 5 octombrie 1944, Inspectoratul General al Jandarmeriei  raporta:

- Ȋn seara zilei de 20 Septemvrie a.c., un grup de 12 ostași sovietici au maltratat fără nici un motiv pe Jand. plutonier Ghiban Filip, șeful postului jandarmi Almăju, județul Dolj, luându-i și pistolul „Mauser”. Cazul s-a petrecut în fața publicului din comună.
- Ȋn ziua de 20 Septemvrie a.c., un grup de ostași sovietici au ridicat cu forța de la proprietarul Petre Gabroveanu din comuna Belcinu, județul Dolj: 4.000 kg ovăz, 8 oi, 1 porc, iar de la comerciantul Dumitru Sârbu din aceeași localitate, tutun în valoare de 20.000 lei.
- Ȋn noaptea de 21/22 Septemvrie a.c., 4 ostași sovietici care se aflau în comuna Tatomirești-Dolj au fost răniți de explozia unei grenade.
Comandamentul rusesc procedând la cercetări a acuzat inițial că ostașii ruși au fost atacați de soldați din Regimentul 6 Roșiori român, cazat în localitate, pentru care motiv au reținut pentru cercetări o oră jumătate chiar pe comandantul regimentului, colonel Ionescu. Ulterior s-a stabilit că vina o aveau ostașii ruși.
- Ȋn ziua de 22 Septemvrie a.c., 2 ostași ruși au ridicat de la conacul proprietarului Petre Economu din comuna Adâncata- Dolj, 2 cai și o căruță.
- Ȋn aceeași zi, alți 4 ostași ruși și un ofițer au ridicat de la conacul Profesorului Nicolae Coculescu din comuna Mălăești – Dolj: 1 porc, 2 oi, 6 cuverturi de lână, 5 cearceafuri și alte obiecte casnice.
- Idem, în aceeași zi, un grup de 9 ostași ruși, însoțiți de un ofițer au ridicat de la femeia Irina Adăscăliței, domiciliată în comuna Goești- Dolj, 2 cai.
- Ȋn ziua de 22 Septemvrie a.c., mai mulți ostași ruși au jefit casa preotului Marcu Gigi din comuna Răcari, județul Dolj, iar după săvârșirea faptului au aruncat o grenadă în interiorul locuinței, provocând alte pagube.
- Ȋn ziua de 25 Septemvrie a.c. un caporal și un soldat rus care treceau cu o căruță prin comuna Balota, județul Dolj, s-au luat la ceartă, care a degenerat în bătaie. Făcând uz de armă, soldatul a împușcat mortal pe caporal. 
S-au luat măsuri pentru arestarea soldatului criminal, care în caz de prindere va fi înaintat Comandamentului Sovietic.
- Ȋn ziua de 27 Septemvrie a.c., un grup de 7 ostași sovietici, însoțit de un ofițer, care călătoreau cu o mașină de la Bechet spre Craiova, în trecere prin comuna Dobrești, județul Dolj au pătruns cu forța în casa locuitorului Grigore Marcu, de unde au luat numeroase obiecte casnice.
Garda cetățenească intervenind, ostașii ruși au tras peste 30 focuri de armă, pornind apoi spre Craiova. Nu au fost victime.
- Ȋn noaptea de 27 Septemvrie a.c., o coloană de prizonieri ruși, care mărșăluia dinspre Plenița – Dolj spre Craiova au ridicat de la locuitorii Gheorghe Gavrilă și Nicolae Teodorescu, din comuna Mofleni – Dolj, 11.000 kg fân.

Ȋn comuna Vișani, județul Rm. Sărat, funcționează un Comandament Sovietic de etape, încadrat cu 2 ofițeri și 40 trupă, care are însărcinarea de a strânge animale și cereale din regiune.
Până în prezent au adunat 710 cornute și 2.500 oi. Din aceste animale, pe măsură ce taie pentru consum, le completează cu altele, pe care le ridică de la locuitorii din comunele învecinate.
Tot acest Comandament de Etape a blocat mari cantități de cereale în magaziile următorilor mari proprietari: Niculescu, Dorobanțu, Miclescu, Duca, colonel Mironescu, Gârboviceanu, Zârnoveanu și Stambulescu, afirmând că stocurile de cereale blocate constituie pradă de război.

- Urmare la buletinul informativ nr. 661 din 1.X.1944, referitor la judecarea și condamnarea la moarte a numitului Breazu Ion din comuna Brad, județul Hunedoara, de către Comandamentul Sovietic local, informăm:
Ȋn ziua de 23 Septemvrie a.c., Tribunalul Militar Sovietic s-a întrunit în sala  Tribunalului Zarand din comuna Brad – Hunedoara, de față fiind: Președintele Tribunalului Zarand și toți magistrații români, numeroși avocați, profesorii Liceului din localitate și numeroși intelectuali.
Sentința s-a dat fără drept de apărare, iar condamnatul a fost executat imediat. 
După executare, Comandantul rus a atras atenția că cine va mai încerca să dezarmeze soldați ruși, va fi pedepsit la fel la fel. 

- Urmare la buletinul informativ Nr. 662 din Octomvrie 1944, referitor la împușcarea celor 2 jandarmi de la postul jandarmi Varu Mare, județul Hunedoara, de către ostași ruși, informăm:
Jandarmii morți sunt: Serg. Major Băiceanu Constantin, șeful postului și Jand. Frt. Pârâu Gheorghe.
Ambii jandarmi au fost împușcați de mai mulți soldați ruși în trecere prin localitate cu camionetele, dintre care mulți erau în stare de ebrietate.
Ȋn urma învălmășelii care a avut loc a fost împușcat și un soldat sovietic.

- Ȋn ziua de 21 Septemvrie a.c., Comandamentul Rus din Mehadia – Severin a arestat pe numitul Schweinert Iosif, german de origină, din Mehadia, pe care învinuindu-l de spionaj în favoarea Germaniei l-au împușcat, aruncându-l apoi în hotarul comunei Lăpușnicel.           

(Arhiva Serviciului Român de Informații, fondul „D”, dosarul 10.953/1944, filele 201-203)

Reacția românilor în fața invaziei: gărzile pentru pază

Ȋn seara zilei de 21 Sept., mai mulți ostași ruși au încercat să siluiască soțiile locuitorilor: Nicolae Săvescu, Marin Percea, Ștefan P. Lupu și Sandu P. Nicolae, toți din comuna Maglavit, precum și pe soția notarului. Alarmându-se locuitorii, rușii au fugit.

Ȋn seara zilei de 22/23 Sept., mai mulți ostași sovietici au intrat în locuința lui Dumitru Gângioveanu din comuna Ciorocu Mare – Dolj, pe care au încercat să o devasteze. Locuitorii, constituiți în gărzi pentru pază, au intervenit, rănind grav un ostaș rus, care apoi a fost ridicat de unitatea sa. Ulterior, ostașii ruși au venit cu o mașină, ridicând pe locuitorii Dumitru Gângioveanu și Alexandru T. Popescu, pe care nu se știe unde i-a dus. 

Ȋn aceeași noapte, un grup de 13 ostași ruși au pătruns în cârciuma lui Iancu Barbu din comuna Adunați de Geormane – Dolj. Alarmându-se, populația a reușit să imobilizeze pe acești ostași ruși, dezarmând pe unul și rănindu-l grav cu cuțitul. Proprietarul cârciumei s-a ales cu mai multe lovituri pe corp.

Ȋn ziua de 23 Sept., mai mulți ostași sovietici au dezarmat și desbrăcat, după care l-au rănit cu un foc de armă pe soldatul Coman Stroe din Regimentul 20 Artilerie, în timp ce numitul soldat întindea firul telefonic prin comuna Păulești, județul Prahova.

Ȋn noaptea de 3/4 Octomvrie a.c., 6 ostași sovietici au intrat cu forța în casa locuitorului Opriș Antoniu din comuna Sălbăgel, județul Severin, cerând să le dea țuică. Locuitorul dând alarma a intervenit garda cetățenească și a reușit să dezarmeze pe unul dintre ostașii ruși, cerându-i pistolul și cele 20 de cartușe ce se aflau asupra lui. Pistolul și cartușele au fost ridicate de jandarmi și aduse la Legiunea Severin, pentru a fi predate Comandamentului Sovietic. 

(Arhiva Serviciului Român de Informații, fondul „D”, dosarul 10.953/1944)

Sursa: Colecția „Revista de Istorie Militară” – „Armata Roșie în România”, Documente (I), București, 1995
 
VA URMA: Cum l-a ucis un ofițer sovietic pe Bușner Gheorghe, sub ochii fiului său