Preoții, alături de învățători, au constituit o categorie de intelectuali de la sate care au sprijinit lupta partizanilor anticomuniști din Nucșoara,  unii dintre aceștia, printre care și preotul Ioan Constantinescu, fiind executați în noaptea de 18 spre 19 iulie, la Jilava, scrie Adevărul.

Preotul Ioan Constantinescu, potrivit sursei citate, s-a născut în anul 1906, în satul Cerbureni, județul Argeș. A fost preot paroh în satul Poenărei timp de aproape 30 de ani. În 1928, s-a căsătorit cu Justina (Iustina) Grigorescu, născută în anul 1912, și au avut trei copii: Iuliana, Cornelia și Grigore. 

Ioan Constantinescu i-a întâlnit prima dată pe frații Arnăuțoiu în 1951, când aceștia au ridicat armele și muniția care fuseseră ascunse, fără știrea lui, de cumnatul său, învățătorul Gheorghe Popescu, în podul bisericii din Poenărei. 

Preotul Constantinescu, soția lui și fiica lor, Iuliana, aveau să fie, până în 1958, ajutoare de încredere pentru frații Arnăuțoiu. În casa lor, care era în apropierea adăpostului partizanilor de la Râpele cu brazi, au fost găzduiți atunci când au fost surprinși de venirea trupelor de Securitate sau când Maria Plop a fost grav bolnavă. Aici a fost botezată fiica ei și a lui Toma Arnăuțoiu. 

După capturarea fraților Arnăuțoiu, Securitatea i-a arestat pe soții Constantinescu și pe Iuliana Constantinescu Preduț. Justina Constantinescu a fost condamnată de Tribunalul Militar, pentru „favorizare”, la 15 ani muncă silnică și confiscarea averii. A fost eliberată prin decret de grațiere în aprilie 1964. Iuliana Constantinescu Preduț era însărcinată în luna a șaptea, în iunie 1958, când a fost arestată la Cobadin, unde era profesoară. A născut pe 18 septembrie, în închisoarea Văcărești, o fetiță, pe care a botezat-o Libertatea-Justina. A fost eliberată prin decret de grațiere în aprilie 1964. 

Preotul Ioan Constantinescu a fost condamnat la moarte și confiscarea averii. A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la închisoarea Jilava.

Potrivit sursei citate, grupul de luptători anticomuniști condus de Toma Arnăuțoiu a rezistat în Munții Făgărașului aproape zece ani. 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews