Permanența Consiliului Național Bisericesc a hotărât joi, 16 martie 2017, tematica omagială și comemorativă a anului 2019. Astfel, la inițiativa și cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, în anul 2019, Patriarhia Română va omagia interpreții de muzică bisericească și va comemora pe cel de-al doilea Patriarh al României, Nicodim Munteanu. În același an vor fi comemorați și traducătorii cărților bisericești, scrie Basilica.ro.

În perioada următoare, Cancelaria Sfântului Sinod va întocmi și detalia programul cadrul al „Anului omagial al interpreților de muzică bisericească” și al „Anului comemorativ Nicodim Patriarhul și al traducătorilor de cărți bisericești”. La acest proces vor contribui și sectoarele de resort ale Administrației Patriarhale.

Tematica anului 2019, împreună cu programul cadru definitivat de Cancelaria Sfântului Sinod vor fi prezentate spre aprobare la proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod.

Despre cântarea bisericească, Patriarhul României „spune că are darul de a intensifica în Biserica lui Hristos conștiința misionară, de a inspira și încuraja vestirea iubirii milostive a lui Dumnezeu prin cuvânt și faptă, ca vocație a tuturor creștinilor.

Cultivarea muzicii liturgice autentice este pentru Biserică o sfântă lucrare misionară de sensibilizare a sufletelor pentru a recepta și transmite lumina Evangheliei iubirii lui Hristos și pentru a se împărtăși cu bucurie de prezența harică a lui Hristos în Biserică”, transmite Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul Nicodim Munteanu s-a născut la 6 decembrie 1864, în Pipirig, jud. Neamț, dintr-o familie de țărani credincioși, la botez primind numele Nicolae.

În anul 1909 a fost ales Arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei, cu titlul Băcăuanul. În perioada 1912 – 1923 a fost episcop eparhiot la Huși, retrăgându-se din scaunul chiriarhal în data de 31 decembrie 1923. În data de 30 iunie 1939 a fost ales Patriarh al Bise­ricii Ortodoxe Române.