ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cum se știe, scriitorul și dizidentul român Paul Goma a trecut la cele veșnice la Paris, acum o săptămână, după ce a fost internat într-un spital din capitala Franței.

Multe voci s-au arătat dezamăgite că scriitorul a murit în Franța fără a fi cetățean român, după ce regimul comunist i-a fi retras cetățenia în 1977.

Deși există voci care susțin că respectivul decret de retragere a cetățeniei nu a fost niciodată emis de către Nicolae Ceaușescu, a persistat ideea că Paul Goma nu mai este cetățean român. În realitate, după cum a demonstrat senatorul Varujan Vosganian în 2011, Paul Goma a fost cetățean român.

Astfel, acesta a făcut la vremea respectivă demersurile necesare pe lângă Ministerul Justiției – Autoritatea Națională pentru Cetățenie și  Ministerul Administrației și Internelor – Direcția Generala de Pașapoarte, prin care cerea verificarea statutului lui Paul Goma.

 
„Prin adresa nr. 689084/21.10.2011, MAI – DGP comunica, în urma solicitării noastre, ca domnul Paul Goma figurează în evidentele instituției respective cu statut de cetățean român, conform art. 34 din Legea 21/1991 a cetățeniei române, cu alte cuvinte,  cetățenia romana nu i-a fost retrasa niciodată”, anunța la vremea respectivă Varujan Vosganian.

Cu alte cuvinte, statul a confirmat că nu i-a fost retrasă niciodată cetățenia română lui Paul Goma.

În altă ordine de idei, Mitropolia Basarabiei a decis decorarea lui Paul Goma cu cea mai înaltă distincție pentru mireni.
 
„ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a decis decorarea post-mortem a scriitorului Paul Goma cu distincția Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni, ca semn de prețuire a mărturisirii creștine din opera sa și pentru curajul de a înfrunta dictatura ateistă, de a denunța atrocitățile regimului sovietic de ocupație din Basarabia, oferind un exemplu de rezistență prin cultură și civism.

Mitropolia Basarabiei va transmite distincția fiului marelui scriitor și om de cultură prin intermediul Înaltpreasfințitului părinte Iosif, Arhiepiscopul Parisului și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, care a întreprins demersurile necesare pentru oferirea unui loc de veci familiei Goma în cimitirul parizian de la Thiais și a acceptat cu bunăvoință oficierea serviciilor religioase legate de înhumarea domnului Paul Goma, fost enoriaș al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.

Crucea Mitropoliei Basarabiei este cea mai înaltă distincție a Mitropoliei noastre pentru mireni”, se arată în mesajul publicat pe siteul oficial al instituției.