Piața Universității 35: Mai bine haimana, decât trădător, Mai bine huligan decât dictator, Mai bine golan decât activist, Mai bine mort decât comunist!

35 de ani în umbra Sfântului Gheorghe: Golaniada sau Fenomenul Piața Universității.
În decembrie 1989 nu a fost „Revoluție”, ci lovitură de stat, puterea nefiind preluată de rezistența anticomunistă ca în Cehia sau Polonia, ci de eșalonul al doilea al Partidului Comunist. Din nefericire, instituțiilor judiciare nu le-au fost până acum suficienți cei 35 de ani care s-au scurs de la evenimente ca să se convingă de ceea ce studenții știau deja, în primăvara anului 1990.
Noua putere instalată prin FSN după evenimentele din decembrie 1989 a perpetuat vechiul sistem comunist, fiind doar o schimbare de formă, nu una de fond.
O reacție firească nu a întârziat să apară. Astfel, sub inspirația unor foști deținuți politici, printre care și filosoful Petre Țuțea, tinerii din Liga Studenților au dat naștere celui mai mare fenomen civic din România celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea: Golaniada.
Începută în seara de 22 aprilie (noaptea Sfântului Gheorghe), în prima Duminică după Sfintele Paști, ocuparea permanentă a Pieței Universității de către studenți cu rolul de a dezbate și de a pregăti trecerea României de la dictatură la democrație, a fost evenimentul care a marcat întreaga perioadă a anilor 90, un protest-maraton care a ținut apoape două luni, devenind un simbol al speranței și al luptei împotriva totalitarismului, pus sub ocrotirea Maicii Domnului prin icoana adusă de la Mănăstirea Putna - vechi centru de susținere a mișcării naționale studențești - și a Sfântului Gheorghe.
Golaniada nu a fost o „luptă pentru progres” sau un protest pentru obținerea unor beneficii sociale, așa cum încearcă în mod eronat să susțină dintr-o perspectivă de stânga unele organizații studențești de astăzi:
Periodic, se țineau discursuri de la balconul Universității din București, unde urcau personalități ale epocii, precum poetul Ioan Alexandru, profesori, studenți și foști deținuți politici, precum Părintele Galeriu sau Părintele Constantin Voicescu.
Tinerii de atunci căutau să redea societății românești reperele morale pierdute odată cu instaurarea pe calea armelor a regimului comunist și să normalizeze viața socială și politică, fapt care însemna inclusiv adoptarea unor măsuri precum Punctul 8 de la Timișoara - retragerea din politică a foștilor nomenclaturiști comuniști, asigurarea de alegeri libere, fără măsluirea votului sau manipularea electoratului - dar și reintroducerea orei de religie sau eliminarea balastului ideologic proletcultist încă promovat în sistemul de stat. Memorabil rămâne momentul surprins în filmare, în care zecile de mii de tineri își manifestă credința lor creștină, bucurându-se de libertatea de a cânta, fără interdicție, „Hristos a Înviat!”.
Pentru a putea menține la putere noul regim neo-comunist, Ion Iliescu, părintele „capitalismului de cumetrie”, a înțeles să încheie Golaniada prin „invitarea” minerilor din Valea Jiului și a „forțelor de ordine” să „curețe Piața” de studenți, adică să îi bată și să îi omoare pe toți cei care manifestau în Piața Universității din București în zilele de 13-15 iunie.
Oficial au murit doar 6 persoane, însă peste peste 100 de tineri zac îngropați în cimitirul Străulești, fără să se afle cine i-a ucis, ca urmare a ororilor din acele zile și a complicității autorităților, alți 750 fiind răniți. Având complicitatea forțelor de ordine, au fost arestați abuziv peste 1000 de participanți, iar peste 3500 de bucureșteni au fost bătuți de poliție și de mineri. Împotriva studenților și a populației bucureștene s-a tras cu muniție de război din TAB-urile Armatei.
Așa a fost inaugurată „democrația” în 1990!
Parchetul General a tot redeschis dosarul penal al Mineriadei, în care sunt anchetați toți cei responsabili de acest genocid cumplit împotriva tineretului românesc, însă, cu complicitatea guvernanților, acesta a tot fost plimbat printre instituții, ca de la Ana la Caiafa, fără vreo speranță de soluționare... Dreptate, ochii plânși încă cer să te vadă! Chiar și după mai bine de trei decenii!
În cinstea tinerilor uciși și bătuți atunci și din respect pentru generația lor, organizația noastră l-a și ales pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ca patron și simbol al organizației, în amintirea Golaniadei, ale cărei idealuri și năzuințe le ducem mai departe!
Mai bine haimana, decât trădător, Mai bine huligan decât dictator, Mai bine golan decât activist, Mai bine mort decât comunist!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Marian Munteanu: Adevărul despre Piața Universității 1990, la 35 de ani. VIDEO

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”

26 aprilie: Poetul, medicul, rugătorul mistic și deținutul politic Vasile Voiculescu. 62 de ani la Ceruri
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Istorie Prima pagină
Persoane: Ioan Alexandru Marian Munteanu
Locații: Piața Universității
Subiecte: Fenomenul Piața Universității Generația 1989 - 1990 Piaţa Universităţii 1990 Rezistența anticomunistă
Organizații: Piața Universității
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)