Demers fără precedent al Academiei Române, menit să sublinieze cu marcărul, dacă e nevoie, importanța enormă a României la edificiul întregului destin al Europei și al statelor-vecine, deopotrivă:

organizarea Conferinței Internaționale "România și evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârșirea Marii Uniri și Întregirea României”, sub înaltul patronaj al Președinției României. Vorbim despre o abordare francă a adevărului istoric, documentat funciarmente științific, fără limbaj de lemn și cuvinte goale de conținut.
 
Justificarea acestui demers a făcut-o Acad. Victor Voicu, Vicepreședintele Academiei, care a spus că e nevoie ca România să fie mai vocală, „e nevoie ca lumea toată să știe și să recunoască jertfa ostașilor români în luptele Primului Război Mondial, ca pe o piatră de temelie a destinului întregului continent și nu numai”. Gestul se cerea imperios și ca o nevoie de "a pune ordine în adevărul istoric” (Acad. Victor Voicu), și ca "un act de normalitate” (Prof. Dan Dungaciu).
 
 
Vorbim despre lucruri demonstrabile cu documente ale vremii, despre adevăruri istorice care n-au fost niciodată spuse, vorbim despre o așezare corectă a informațiilor vremii și în aceasta constă caracterul de premierat al evenimentului. În conferința de pe 18 septembrie vor fi prezentate, în premieră absolută, documente inedite,  informații cu adevărat uluitoare despre culisele înfăptuirii Marii Uniri, vom afla despre cum se făceau intoxicări cu informații, menite să justifice asalturile armate ale Germaniei în teritoriile românești. Printre altele, va fi prezentat un document al unui soldat german, în care acesta povestea cum crezuse că venise să salveze minoritatea germană de atacurile "îngrozitoare” ale românilor și cum nu găsise decât comunități de români și de germani care trăiau în armonie. Despre români, caracterizați ca ofensivi și agresivi și care, la vizita de pe teren, cum s-ar spune, se demonstra că erau pașnici.Vorbim despre o abordare francă a istoriei, fără brizbrizuri și exaltări, vorbim despre faptul că a venit, în sfârșit, și vremea noastră, a poporului român, căruia trebuie să i se aducă recunoașterea istorică necesară. 
 
Vorbim despre faptul că statele-vecine trebuie să afle, în sfârșit, cine sunt românii și să înțeleagă, să integreze în propriul lor destin, sacrificiul ostașilor români, fără de care ele n-ar mai fi ceea ce sunt acum. „Pentru fiecare palmă de pământ, românii au primit sudoare și sânge, dacă nu era victoria de la Mărășești, bolșevismul s-ar fi întins în toată Europa” (Acad. Alexandru Surdu).Vorbim, în sfârșit, despre faptul că e momentul ca toate miturile mincinoase despre istoria românilor să fie deconstruite cu argumente istorice într-un an al Centenarului care va avea "efecte” și peste timp.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews