ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bibelouri în formă de peşte, carnete de partid, mobilă de dinainte de 1989 şi chiar un drapel cu secera şi ciocanul. Toate acestea au fost admirate sau, din contră, luate în derâdere de cei care au vizitat sâmbătă noapte primul muzeu al consumatorului comunist din Europa de Est, deschis într-un apartament din Timişoara. 

Vlad Ungar, reporter Digi24: „Intru în muzeu și ofițerul de securitate îmi cere actele:

- Bună seara.

- Bună seara. Un act aveți?

- Am livretul militar, libretul de economii, carnetul de membru de partid.

- Ăsta mă interesează, ia să vedem! Tovarășe, luna aceasta cotizația, mai ai puțin. Ţine!”

Toate aceste documente și-au găsit loc pe rafturile muzeului de la Timișoara.

De când se ştie, Ovidiu Mihăiţă e pasionat de obiectele vechi. A început cu discuri pe vinil, iar încet-încet a transformat un apartament din Timişoara într-un loc rupt parcă din peisajul comunismului.

„Nu e o idee, e o necesitate. Oraşul şi România au nevoie de locuri din astea, nu neapărat muzee ale comunismului, dar muzee, în general. Am spus, hai să punem într-un muzeu tot ce aveau românii, tot ce puteau cumpăra românii în perioada comunistă”, spune Ovidiu Mihăiţă, proprietarul muzeului.

Dacă pentru cei mai în vârstă muzeul este o întoarcere în timp, pentru tineri este o lecţie de istorie. Aparatele de radio, jocurile şi bibelourile de pe rafturi spun povestea unor vremuri în care ziua începea cu imnuri închinate celui mai iubit fiul al poporului şi se încheia la fel.