ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 15 septembrie 1944, Inspectoratul General al Jandarmeriei redacta următoarea sinteză „privind incidente provocate de unele elemente ale Armatei Roșii”:

Județul Alba
Pe teritoriul localităților Oarda de Jos și Oarda de Sus, Teiuș, Oiejdea, Sântimbreu și Galțiu, ostași sovietici în trecere au ridicat obiecte casnice de la mai mulți săteni, pătrunzând și în localurile de consumație, deși acestea erau închise, conform ordinelor superioare.
Fapte similare se petrec în toate regiunile pe unde trec trupele rusești.

Județul Argeș
Ȋn ziua de 8 septemvrie, numita Joița Constantinescu din comuna Milcoiu a fost împușcată mortal, pentru faptul că a refuzat să dea băutură și bani.
Ȋn aceeași zi a fost devastat postul de jandarmi Bligari, iar în pădurea Gorănoia s-au ridicat 30 autocamioane ale Direcției Generale CFR.
Numita Elena Rădulescu din comuna Budești, fiind amenințată cu moartea, a sucombat.
Depozitul de carburanți Dăești a fost luat în primire de către trupele rusești, punându-se sentinele și repartizându-se pentru aprovizionarea mașinilor proprii.
Ȋn ziua de 9 septemvrie a.c. de la Ilie Păun s-au luat 2.000.000 lei, în comuna Dănicei, iar de la C-tin Ionescu din comuna Lăunele, suma de 156.000 lei.
Ȋn ziua de 10 Septemvrie, s-au luat bani, îmbrăcăminte, alimente, cai, căruțe și animale de la locuitorii Nicolae Vasilescu, Marin Bododea, Constantin Bododea, Constantin Luță, Marin Banu, Lenuța Popescu, C. Trăistaru și alții, din comuna Bălcești.
Ȋn ziua de 11 Sept., un număr de 7 locuitori din comuna Stoiceni au fost de asemenea jefuiți și maltratați.

Județul Ilfov
Ȋn zilele de 3 și 4 Septemvrie, în comuna Mitreni s-au ridicat alimente din clădirea Soc. „Interradio”.
Ȋn ziua de 13 Septemvrie a.c., la orele 17, două căruțe cu 7 ostași ruși au intrat la ferma maiorului de rezervă Leca, de pe șoseaua București – Ploești, voind a-l jefui.
Ȋn acest timp, trecând prin apropiere patrula postului jandarmi Balotești, aceasta a intervenit la un ofițer rus, în trecere pe șosea, care mergând la fața locului a constatat că agresorii sunt dezertori și i-a arestat imediat.
Tot în comuna Balotești, la aceeași oră, o mașină cu ostași ruși a ridicat păsări de la mai mulți locuitori și lucruri de la ferma Martha Bibescu.
De la d-na Suțu s-a luat aparatul telefonic, motivându-se că operațiunea se face din ordinul comandamentului sovietic.

Județul Buzău
La intrarea primelor trupe sovietice în comuna Săhăteni, jand. plut. major Stoica Mihai, șeful secției locale, ieșind să le întâmpine, a fost urcat pe un tanc și împușcat la ieșirea din comună, apoi tăiat cu cuțitul.
Faptul s-a precut în ziua de 28 August.

Județul Dolj
Ȋn ziua de 7 Septemvrie 1944:
Ȋn comuna Coșoveni, s-au ridicat băuturi, articole de băcănie și îmbrăcăminte în valoare de 380.000 lei de la comerciantul Marin Nedelcu.
De la Batalionul 48 Lucru CFR s-au luat 4 cai și 2 căruțe, dându-se în schimb alți cai slabi și căruțe stricate.
De la conacul colonel Gelep din comuna Simnic s-au luat 2 porci mari și o oaie.
De pe islazul comunei Pielești: 15 cai.
Ȋn comuna Pârșani s-au luat 8 vite și 5 porci de la Romașcanu, îmbrăcăminte de la numitul Tenovici și mai multe păsări de la alți locuitori.
Ȋn ziua de 8 septemvrie 1944:
Doi căpitani ruși, cu 4 ostași și un fost prizonier au mers la conacul Gărdăreanu din com. Bârca și au pretins suma de 800.000 lei în contul muncii prestate de prizonieri. După discuțiuni, s-au mulțumit cu suma de 50.000 lei și un autoturism.
De pe islazul comunei Simnic s-au ridicat 2 cai buni, lăsându-se alții slabi.
     
(Arhiva Serviciului Român de Informații, fondul „D”, dosarul 10.953/1944, filele 102-103)

(IT:) Doi caporali și un soldat român, uciși

La 19 septembrie 1944, Inspectoratul General al Jandarmeriei raporta următoarele „incidente provocate de unele elemente ale armatei sovietice”:

Județul Mehedinți, între 10-15 Septemvrie 1944:
Au fost dezarmați următorii jandarmi:
plut. Roșu Grigore, șeful postului Broscari;
serg. maj. Scarlat Vasile de la postul Schela Cladovei;
serg. maj. Croitoru Ion, postul Malovăț;
serg. maj. Jarcă Teodor, postul Crivina.
Ȋn comuna Prunișor au luat obiecte casnice și îmbrăcăminte de la avocatul Robescu.
- Ȋn comuna Buroiești s-a devastat casa și s-au ridicat trăsura, caii, porcii și suma de 1.500.000 lei de la proprietatea Oromolu, precum și bijuterii de la preotul Belbiță și diverse obiecte de la morarul Ploia Ion.
- Ȋn comuna Poroinița: 2 cai, căruță, hamuri și un butoi cu țuică de la Gr. Constantinescu.
- Din comuna Elisabeta: un ceas de aur și unul de mână de la Ion Ariciu, opt cai, un berbece și o pereche hamuri de la alți locuitori.
- Din comuna Vânjul Mare: de la factorii poștali s-au luat toți caii; de la preotul Popescu: un ceas de buzunar; de la Camera de Agricultură: 3 cai, o căruță, o șaretă, o pereche hamuri și un aparat fotografic.
- Ȋn comuna Valea Aninilor s-au ridicat: 2 cai, o pereche hamuri și obiecte casnice de la conacul Diulac, iar de la locotenent – colonel rez. Ciciu, un ceas.
- Ȋn comuna Corlățel s-au luat diferite lucruri de la conacul Bădeanu.
- Din comuna Isvoarele: de la Gh. Neagoe: 2 cai; de la Traian Isărescu: 2 cai, o trăsură și hamuri; de la Blajovici: obiecte casnice; de la Bălțățeanu: idem.
- Ȋn comuna Plopi s-au luat numeroase lucruri de la proprietatea d-lui general Pantazi.
- Ȋn comuna Tâmna:
- de la Soc. „Arpa” s-au ridicat butoaie cu circa 8.000 litri benzină;
- s-au luat cai, vehicule, băuturi, alimente și diferite obiecte de la conacele proprietarilor V. Rădulescu, Gl. Potârcă, L. Cnobloc, Horia Bogdan și colonel Boian;
- din gară s-au ridicat materialele Depozitului Central de Geniu.
- Ȋn comuna Gogoși, de la Ion Crețan: 2 cai și hățuri.
- Ȋn comuna Dănceu: 2 cai de la Nicolae Gășpăr și 1 cal de la Nicoară.
- Ȋn comuna Cioroboreni s-au luat căruțele și caii locuitorilor Stancu Gherlea și Nicolae Ilie.
- Ȋn comuna Jidostița: o șaretă de la Marin Jurescu și diverse obiecte aparținând fostului Minister al Propagandei.
- Ȋn comuna Poroina Mare: 1 cal de la Ion Cameniță și câte un ceas de la avocatul Bibescu și prof. Florin.
- Ȋn comuna Grozești: îmbrăcăminte, căruța, caii și trăsura de la proprietarul Iancu Gărdăreanu.
- Ȋn comuna Devesel s-au ridicat diverse obiecte de la Ion Gheran și alimente de la Căminul Studențesc local.
- Ȋn Plaiul Viilor, în apropierea orașului Turnu Severin, mai multe vile și conace au trebuit să dea caii, trăsurile și băuturi.
- Ȋn comuna Schela Cladovei a fost devastat localul școalei primare.
- Ȋn comuna Gârla Mare, de la proprietatea C. Brătianu s-au ridicat vite, cai, porci și vin.
- Ȋn comuna Jiana, de la proprietatea Ulis Ciupagea, de asemenea s-au luat animale și cai.
- în casa lui Ion Muscheci din comuna Breznița-Ocol a fost găsit cadavrul unui ostaș rus, care prezenta lovituri de baionetă la cap și gât. Se fac cercetări pentru identificarea lui și a autorului.
- Ȋn satul Fața Cremenii, ostașii ruși au împușcat pe tânărul Constantin Ciuciu, după care au dispărut. Acest tânăr s-a opus siluirei mamei și sorei sale.
- Ȋn comuna Fântâna Domnească, un ostaș rus a fost împușcat din imprudență de către camarazi, în timp ce venise la casa numitei Elena Cebuc.

Județul Olt
Cu ocazia trecerei trupelor sovietice prin comuna Dăneasa, în ziua de 12 Septemvrie 1944 s-au ridicat diferite lucruri de la comerciantul Alexandru Marinescu.
Ulterior, efectuându-se cercetări de către postul de jandarmi local, s-a stabilit că la această faptă au luat parte și soldații Stoica Gheorghe și Cărare Gheorghe, ambii din Regimentul 2 Transmisiuni, cari păzeau furajele unității în pădurea Călugăreasa – Olt. La percheziția făcută asupra lor s-au găsit parte din lucrurile luate. Au fost trimiși la judecata Curții Marțiale.

Județul Vâlcea în ziua de 9 Septemvrie 1944:
Ȋn comuna Goranu, un cărămidar a fost împușcat pentru faptul că s-a opus la violarea fiicelor sale.

Județul Constanța
Ȋn seara de 14 Septemvrie 1944, în marginea comunei Anadalchioi, ostași ruși au împușcat mortal pe caporalii Sisoiu Nicolae și Trandafie Petre, ambii din Regimentul 34 Infanterie, precum și pe soldatul Macarie Tudor, din Flotila Hidro-aviație Constanța.

Județul Teleorman
Ȋn ziua de 16 și 17 Septemvrie 1944 trupele sovietice, în trecere, au luat cu forța următoarele:
Din regiunea Nanov, Butineiu și Scrioștea: 4 armăsari de montă, 26 cai de la locuitori, 2 tractoare, 13 căruțe, 7 hamuri, 5 vaci, 65 porci, 20 boi, 340 păsări, 56.000 lei, 10.500 litri vin, 68.000 kg fân, 19.000 kg lucernă, 12.500 kg ovăz, 8 covoare lână, 5.000 kg porumb.
De la Sectorul 6 Etape s-au luat 8 cai și 2 căruțe.
 
(Arhiva Serviciului Român de Informații, fondul „D”, dosarul 10.953/1944, filele 116-118)

Sursa: Colecția „Revista de Istorie Militară” – „Armata Roșie în România”, Documente (I), București, 1995

VA URMA: Execuția țăranului din comuna Brad care a încercat să-i dezarmeze pe soldații ruși

Sursa foto: Fototeca online a comunismului romanesc, Cota: 105/1944