Prof. Florin Constantiniu: Datoria cea mai sfântă a clasei politice din România este să readucă Basarabia în frontierele românești. Prefață la SĂPTĂMÂNA PATIMILOR (23-28 iunie 1940). Cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei - de Mihai Pelin

Prefață de Florin Constantiniu
Anexarea de către Uniunea Sovietică a Basarabiei și nordului Bucovinei1, la 28 iunie 1940, a fost consecința directă a Pactului Molotov-Ribbentrop și a izolării politice și militare din acea perioadă a României.
Cu aproape un an înainte de începutul amputărilor teritoriale suferite de România în vara anului 1940, Germania și URSS au încheiat, la 23 august 1939, un tratat de neagresiune, însoțit de un protocol adițional secret, prin care cele două părți își delimitau « sferele de interese ». Tratatul, cunoscut și sub numele celor doi semnatari ca Pactul Molotov-Ribbentrop (primul – comisar al poporului pentru Afacerile Străine al URSS, celălalt – ministrul de Externe al Reich-ului), a rezultat din convergența de interese ale celor două regimuri totalitare și a schimbat configurația geostrategică a continentului european.
Antagonismul declarat dintre ideologiile regimurilor de la Berlin și Moscova – nazism și comunism – nu i-a împiedicat pe Hitler și Stalin să cadă de acord și să fixeze soarta țărilor din imediata vecinătate a Germaniei și URSS.
Pentru Führer, înțelegerea cu URSS era condiția indispensabilă declanșării – dorite de el – a războiului, prin cîștigarea căruia spera să instaureze hegemonia celui de-al treilea Reich în Europa și în lume. Garanția acordată Poloniei de Marea Britanie și de Franța, la 31 martie 1939, crea perspectiva unui război pe două fronturi în cazul în care guvernul de la Varșovia ar fi respins revendicările Berlinului (orașul Danzig/Gdañsk și o cale ferată pe teritoriul polon unind Germania propriu-zisă cu Prusia Orientală și beneficiind de extrateritorialitate). Pentru ca garanția să capete o consistență militară, era nevoie ca Uniunea Sovietică să fie asociată la apărarea Poloniei, avînd în vedere că frontiera de vest a Germaniei era străjuită de Linia Siegfried, a cărei străpungere – pentru a veni în sprijinul Poloniei – ar fi necesitat, judecînd după experiența primului război mondial, costuri umane uriașe.
Uniunea Sovietică și conducătorul ei, Stalin – care, după acordul de la München (29 septembrie 1938), încheiat, în detrimentul Cehoslovaciei, de Germania, Italia, Marea Britanie și Franța, păreau într-o totală izolare – s-au aflat, odată cu începerea crizei poloneze, în situația de arbitri ai Europei.
Hitler avea nevoie de URSS pentru a evita un război pe două fronturi : în vest, împotriva Franței și Marii Britanii ; în est, împotriva Poloniei și URSS, dacă acestea din urmă s-ar fi alăturat coaliției anglo-franco-poloneze Führer-ul era convins că, dacă URSS rămînea neutră, Wehrmacht-ul era capabil să lichideze rapid Polonia (2-3 săptămîni), pentru a se « întoarce » apoi în Vest.
La rîndul lor, premierii Marii Britanii și Franței – Chamberlain și, respectiv, Daladier – înțelegeau că garanția dată Poloniei nu căpăta eficiență decît dacă Uniunea Sovietică s-ar fi alăturat celor două mari democrații occidentale.
Stalin avea de ales între cele două oferte : cea anglo-franceză și cea germană. Prima însemna participarea la un război pentru apărarea unei țări – Polonia – pe care Moscova o considera « un copil monstruos al Versailles-ului » și care nu dorea să fie salvată de sovietici (« cu germanii ne pierdem independența, cu rușii ne pierdem sufletul », gîndeau polonezii). În afară de angajarea într-un război nedorit, URSS nu obținea nici un beneficiu de pe urma efortului militar. Ce avantaje ar fi putut căpăta la masa păcii – în cazul victoriei – în fața celor două mari puteri « imperialiste » ?
Oferta lui Hitler era mult mai tentantă : dacă rămînea neutră, URSS își vedea recunoscută o întinsă « sferă de interese » în Europa Nordică, Central-Răsăriteană și de Sud-Est. Propunerea germană venea în întîmpinarea celor două obiective fundamentale ale politicii externe promovate de Stalin, ca mijloacele cele mai sigure de a garanta securitatea Țării Socialismului :
a) Crearea unui brîu de protecție (glacis strategic) la frontierele sovietice.
b) Stimularea unui război între țările capitaliste pentru a împiedica formarea unei mari coaliții antisovietice.
Era evident că, odată asigurată neutralitatea URSS, Hitler avea să declanșeze atacul împotriva Poloniei, ceea ce avea să atragă onorarea garanției din 31 martie 1939, ajungîndu-se astfel la un război între Germania și anglo-francezi, adică acea diviziune sîngeroasă a lumii capitaliste, chemată să favorizeze răspîndirea revoluției comuniste.
În același timp, Hitler era dispus să plătească generos prețul neutralității sovietice : Finlanda, Estonia, Letonia (inițial, Lituania rămînea în sfera germană), o mare parte din Polonia și Basarabia.
Cîntărind cele două oferte, Stalin nu putea ezita. Sunt indicii că la 19 august 1939 el a luat decizia de a accepta oferta germană.2
Ambele părți erau grăbite – odată principiul cooperării acceptat – să încheie tratatul : Hitler, presat de apropierea toamnei, cu ploile ei, care stînjeneau funcționarea binomului tanc-avion, piesa esențială a războiului-fulger ; Stalin, nerăbdător să vadă statele « imperialiste » încăierate, în timp ce Uniunea Sovietică, rămasă în afara conflictului, avea să-și sporească potențialul militar, să-și extindă granițele și, la momentul judecat de ea oportun, cînd combatanții aveau să-și fi sleit forțele, Armata Roșie avea să intervină și să pună bazele unei pax sovietica.
În momentul încheierii tratatului germano-sovietic, atenția lui Hitler și Stalin era îndreptată asupra Europei Central-Răsăritene, unde avea să izbucnească războiul și unde cei doi pregăteau împărțirea Poloniei. Europa de Sud-Est a făcut, în consecință, obiectul articolului 3 din Protocolul adițional secret, redactat intenționat într-o formă mai puțin precisă, care dădea însă satisfacție semnatarilor, în așteptarea intervențiilor de mai tîrziu. Textul suna astfel : « În privința sud-estului Europei, din partea sovietică este subliniat interesul pentru Basarabia. Partea germană declară totalul dezinteres politic pentru aceste regiuni ».3
La prima lectură, cititorul are percepția unei inadvertențe : « aceste regiuni » par a nu se potrivi cu menționarea numai a Basarabiei.4 În realitate, « aceste regiuni » se referă nu la Basarabia, ci la sud-estul Europei. Chiar însă și cu această lămurire, textul articolului 3 poate fi înțeles în două feluri :
a) Germania consimte la anexarea Basarabiei de către URSS.
b) Germania consimte la anexarea de către URSS a Basarabiei și a altor teritorii din Europa de Sud-Est, cu condiția respectării intereselor sale economice (partea germană își exprimase numai dezinteresul politic pentru această arie a continentului).
Această dublă interpretare avea să provoace – așa cum se va vedea – prima fisură în cooperarea germano-sovietică, ca urmare a revendicării sovietice, prezentată României privind nordul Bucovinei.
Aplicarea clauzelor Protocolului adițional secret a început odată cu împărțirea Poloniei – a patra, după cele de la sfîrșitul secolului al XVIII-lea (1772, 1793, 1795) – ca urmare a atacării acestei țări de către Germania (1 septembrie) și a intrării Armatei Roșii pe teritoriul ei (17 septembrie 1939). În timpul celei de-a doua vizite a lui Ribbentrop la Moscova (27-29 septembrie 1939) a fost semnat tratatul germano-sovietic de frontieră și prietenie. Printr-un protocol adițional secret, Lituania a intrat și ea în sfera de interese a URSS, iar linia de demarcație în Polonia a suferit o modificare prin intrarea voievodatului Lublin și a unei părți a voievodatului Varșoviei în sfera de interese a Germaniei.5
Atenția lui Stalin s-a îndreptat asupra celor trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania –cărora Moscova le-a impus tratate de ajutor reciproc, în temeiul cărora URSS a căpătat dreptul de a avea baze militare pe teritoriile lor. Stalin, precaut ca întotdeauna, pregătea anexarea statelor baltice, în etape, ținînd seama de contextul internațional, mai exact, de așa-numitul « război ciudat », caracterizat prin absența unor operațiuni militare de însemnătate pe frontul de vest.
României i se pregătea, deocamdată, o situație apropiată de cea a țărilor baltice. În absența altor surse, aceasta este concluzia ce se desprinde dintr-un articol publicat în revista Internaționala Comunistă de Boris Stefanov, secretarul general al CC al Partidului Comunist din România. În articolul intitulat « Războiul imperialist și România », liderul comunist recomanda încheierea imediată a unui tratat româno-sovietic de ajutor reciproc.6
Nimeni nu era atît de naiv încît să nu înțeleagă că Boris Stefanov se conformase unei indicații a Kremlinului și că articolul său era un mijloc de a sonda reacția României. Probabil că acțiunile sovietice în vederea încheierii unui astfel de tratat ar fi continuat dacă, la 30 noiembrie 1939, nu ar fi izbucnit războiul sovieto-finlandez, care a concentrat interesul lui Stalin asupra sectorului nordic. Propunerea lui Boris Stefanov a fost, așadar, îngropată. Ministrului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, comisarul-adjunct al Afacerilor străine, V.P. Potemkin, i-a spus, la 8 decembrie 1939, că « articolul în chestiune expune considerațiuni personale ale autorului, care nu corespund vederilor guvernului sovietic ».7
Încheierea războiului sovieto-finlandez (12 martie 1940) a pus capăt răgazului de care beneficiase România. La 29 martie 1940, vorbind în fața Sovietului Suprem al URSS, V.M. Molotov a deschis practic « dosarul basarabean », arătînd de ce nu exista un pact de neagresiune între Uniunea Sovietică și România : « Aceasta se explică prin existența unei chestiuni litigioase nerezolvate, aceea a Basarabiei, a cărei anexiune de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS, deși aceasta nu a pus niciodată chestiunea înapoierii Basarabiei pe cale militară. Astfel, nu este nici un motiv de agravare a relațiunilor sovieto-române. »8 Declarația lui Molotov cuprindea un avertisment dat României, dar și asigurarea că nu era de temut o acțiune militară. Această moderație se explică prin situația indecisă încă de pe frontul de vest, unde continua « războiul ciudat », Wehrmacht-ul acționînd în Norvegia. Probabil că Stalin avea în vedere și faptul că România beneficia de garanția anglo-franceză din 13 aprilie 1939.9
Următorul demers sovietic l-a constituit conversația însărcinatului cu afaceri al URSS în Italia, L.B. Helfand, cu ministrul României la Roma, Raoul Bossy (19 aprilie 1940). Abordînd problema Basarabiei, diplomatul sovietic a spus că ea era o « rană adîncă » pentru țara sa și că « trebuie căutat un mijloc de a vindeca rana ». Din cele spuse de el nu au lipsit însă declarații liniștitoare și ademenitoare, cînd a îndemnat la discuții bilaterale : « De unde știți că dl. Molotov ar pune chestiunea Basarabiei în totalitatea ei ? Eu cred că ați fi mirat de generozitatea (sic !) guvernului sovietic » sau « Dar s-ar putea să nu vi se ceară nici o concesiune teritorială. De unde știți că dl. Molotov nu s-ar mărgini să vă propună, de pildă, cedarea vreunei baze navale – ca Estoniei – menită apărării contra unei eventuale debarcări a trupelor generalului Weygand ?».10
Ofensiva declanșată de Wehrmacht pe frontul de vest la 10 mai 1940 a năruit scenariul lui Stalin, întemeiat pe un război de lungă durată între țările capitaliste, cu hecatombe de luptători, care să-i epuizeze pe adversari și să deschidă drumul Armatei Roșii și al revoluției comuniste. Războiul-fulger a îngenuncheat Franța – pentru a nu mai vorbi de Belgia, Olanda și Luxemburg – în decurs de patruzeci de zile (10 mai-22 iunie 1940). Nu se știa cît va mai rezista Marea Britanie, astfel că Stalin s-a aflat în fața perspectivei de a se găsi singur în fața unui Reich victorios și puternic. S-a grăbit, așadar, să treacă la anexarea țărilor baltice și să rezolve « problema basarabeană ».
În ziua de 13 iunie 1940, Stalin a convocat la Kremlin o consfătuire la care au participat Molotov, mareșalul S.K. Timoșenko, comisarul poporului pentru Apărare, mareșalul B.M. Șapoșnikov, șeful Statului Major General, și alți înalți comandanți militari, unde s-a discutat operațiunea ce trebuia desfășurată împotriva României dacă ea s-ar fi opus revendicărilor teritoriale sovietice.11 Pe temeiul celor hotărîte la această consfătuire, Direcția Politică a Armatei Roșii a emis o directivă privind munca politică în rîndurile trupelor sovietice din regiunile militare Kiev și Odesa și acțiunile de subminare a moralului militarilor români. Directiva nu face referiri decît la Basarabia, nu și la Bucovina.12 Întrucît, la 23 iunie, V.M. Molotov l-a informat pe ambasadorul german la Moscova, contele von der Schulenburg, că URSS va cere României să-i cedeze Basarabia și Bucovina (toată Bucovina !), este de presupus că decizia de a adăuga și Bucovina pe lîngă Basarabia a fost luată între 21 și 23 iunie.
Comunicarea făcută de Molotov diplomatului german – că guvernul sovietic era hotărît să recurgă la forță dacă era necesar – a produs nervozitatea părții germane. Pentru economia de război a Reich-ului, livrările de petrol și cereale din România erau esențiale. Cum să duci un război al motoarelor – așa cum era războiul-fulger – fără carburant ? Un război sovieto-român putea perturba livrările de petrol din România sau afecta grav zona petroliferă. Pe lîngă acest aspect, Hitler a fost iritat de cererea sovietică privind Bucovina. Führer-ul înțelegea art. 3 din Protocolul adițional secret ca referindu-se strict la Basarabia și percepea revendicarea Bucovinei ca prima depășire de către Stalin a limitelor teritoriale fixate sferei de interese a URSS prin acordurile germano-sovietice din august-septembrie 1939.13 În răspunsul guvernului german se preciza că problema Bucovinei este « ceva nou », altfel spus, o problemă neabordată în discuțiile bilaterale anterioare. Față de poziția germană, Stalin, pentru a veni în întîmpinarea poziției germane, a restrîns revendicarea la nordul Bucovinei, decizie comunicată de Molotov lui Schulenburg la 26 iunie.14
În nota ultimativă sovietică din 26 iunie adresată României, URSS cerea « restituirea » Basarabiei și reclama nordul Bucovinei, ca fiind locuit de ucraineni, și ca o compensație – neîndestulătoare – pentru cei 22 de ani de ocupație românească a Basarabiei !
Guvernul român a avut prevederea să dea o astfel de formulare în răspunsul la cea de-a doua notă ultimativă sovietică încît să nu legalizeze din punctul de vedere al dreptului internațional raptul teritorial săvîrșit de URSS : « Guvernul român, pentru a evita gravele urmări pe care le-ar avea recurgerea la forță și deschiderea ostilităților în această parte a Europei se vede silit (s. n.) să primească condițiile de evacuare specificate în răspunsul sovietic. »15
La 29 iunie, tancurile sovietice au intrat în ținutul Herța,16 care nu făcea parte nici din Bucovina, nici din Basarabia, ci din Vechiul Regat, mai exact din județul Dorohoi, așadar, el nu figura în nota ultimativă sovietică din 26 iunie 1940. S-a aflat sau nu Herța pe harta însoțitoare a notei și pe care ministrul României a crezut că este mai bine să nu o ia cu el în noaptea de 26/27 iunie ? (Harta luată de Gheorghe Davidescu la 29 iunie și publicată în acea zi în presa sovietică, hartă unde Herța intra în frontierele sovietice, putea fi una substituită.) Rămîne sigur faptul că militarii sovietici care au intrat la Herța, la 29 iunie, au declarat, după un incident în urma căruia au fost uciși și răniți mai mulți militari români, că « au greșit că au mers pînă la Herța ».17
În urma instrucțiunilor primite de la București, Gheorghe Davidescu i-a semnalat lui Molotov incidentul de la Herța și a subliniat că este vorba de « un vechi teritoriu românesc aparținînd României încă înainte de războiul din 1914 ».18 Că la Moscova existau îndoieli în privința ocupării ținutului Herța o dovedește – în opinia noastră – faptul că, la 30 iunie, Statul Major General sovietic a cerut șefului de Stat Major al Frontului de Sud, N.F. Vatutin, să transmită, pînă la orele 14, « evaluarea însemnătății raionului Herța din punct de vedere militar și economic ».19 Răspunsul a fost că « Herța nu are o însemnătate deosebită din punct de vedere economic. Din punct de vedere militar, raionul Herța, prin dispunerea sa pe malul de sud al rîului Prut, ocupă o poziție de comandă asupra raionului Novoselița (stație de cale ferată), constituie un nod de drumuri și un punct întărit. De aceea, este necesar ca raionul Herța să se afle în mîinile noastre. »20 Răspunsul lui N.F. Vatutin a pecetluit soarta ținutului Herța !
Dictatul de la Moscova (căci în capitala sovietică a avut loc un dictat similar celui care avea să se desfășoare în Viena la 30 august 1940) a smuls României Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. S-a consumat astfel prima fază a lichidării României Mari. În memoriile sale, Ion Negoițescu scrie cu dreptate, referindu-se la prăbușirea României Mari în iunie-septembrie 1940 : « Dacă astfel de treburi s-ar fi petrecut în urma unui război pierdut, situația nu ar fi fost atît de groaznică. Umilința suferită avea să aibă consecințe fatale pentru sufletul nației. A nu fi luptat nici în Răsărit, nici în Apus, la momentul în care ceea ce este eroic și tragic trebuie neapărat să-și spună cuvîntul, aveam s-o plătim scump, în straturile morale, vreme de generații. »21
Plătim și astăzi !
Acad. Florin Constantiniu / Basarabia-Bucovina.Info
Mihai Pelin – Săptămîna patimilor (23-28 iunie 1940). Cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei, Editura Compania, București, 2008
Prefață via Ziaristi Online
Note
1 Credem că este de preferat « nordul Bucovinei », și nu « Bucovina de Nord » pentru a nu acredita ideea – greșită ! – că jumătatea de nord a acestei provincii ar alcătui o unitate istorico-teritorială.
2 Pentru argumentele lui Stalin, vezi V.L. Doroșenko, I.V. Pavlova, R.C. Raack – « Ne mif : reci Stalina 19 avgusta 1939 goda », Voprosî istorii, 2005, nr. 8, pp. 3-20.
3 Florin Constantiniu – Între Hitler și Stalin. România și Pactul Ribbentrop-Molotov, București, Editura Danubius, 1991, p. 110.
4 Se întîlnesc lucrări ai căror autori, crezînd că e vorba de o eroare, modifică textul, scriind « această regiune » !
5 Florin Constantiniu – op. cit., p. 119.
6 Articolul a apărut în Kommnunisticeskii Internațional, 1939, nr. 10, pp. 36-42, dar, așa cum reiese dintr-o notă a autorului, fusese redactat pînă la 24 noiembrie 1939.
7 Relațiile româno-sovietice. Documente, vol. II, 1935-1941 (citat mai departe RRS), București, Editura Fundației Culturale Române, 2003, p. 283.
8 Ibidem, p. 295.
9 Guvernul britanic arătase, în toamna lui 1939, însă, la solicitarea guvernului român, că onorarea garanției în cazul unui atac sovietic depindea de atitudinea Italiei, atunci neutră, și a Turciei, în bune relații cu URSS. Practic, era o modalitate de a spune că garanția era inoperantă într-o asemenea situație. În stadiul actual al informației, nu se știe dacă Stalin era la curent, grație serviciului sovietic de spionaj, cu poziția guvernului britanic.
10 RRS, p. 306. Nu era exclusă posibilitatea unei acțiuni militare din partea forțelor franceze de pe Teatrul de Operațiuni din Mediterana Orientală (TOMO), condus de generalul Maxime Weygand, partizanul operațiunilor periferice, în Balcani sau în Caucaz. Pentru spațiul balcanic, vezi Yannis G. Mourélos – Fictions et réalités. La France, la Grèce et la stratégie des opérations péripheriques dans le Sud-Est Européen, Thessaloniki, Institute for Balkan Studies, 1990.
11 Mihail Meltiuhov – Osvoboditelnîi pohod Stalina. Bessarabskii vopros v sovetsko-rumînskih otnoșeniiah (1917-1949 gg.), Moscova, Ed. Iauza, Eksimo, 2006, pp. 285-286. Documentele acestei consfătuiri sînt și astăzi secrete.
12 Ibidem, pp. 334-335. Textul integral al directivei a fost publicat de Nikolai Sidorov în Istocinik, 1995, nr. 3, pp. 61-68, și a făcut obiectul comunicării lui Simion Gheorghiu, Un document militar sovietic despre România (iunie 1940), prezentată la sesiunea Centrului de Studii Ruse și Sovietice cu tema « Uniunea Sovietică și instrumentul ei militar : Armata Roșie » (26-27 februarie 2008).
13 Pe larg, Florin Constantiniu – 1941. Hitler, Stalin și România, București, Editura Univers Enciclopedic, 2002, pp. 94 și urm.
14 Ibidem, p. 108. Ambasadorul german i-a sugerat lui Molotov că litigiul sovieto-român ar putea fi mai ușor soluționat dacă URSS ar restitui tezaurul român trimis în Rusia în timpul primului război mondial, sugestie respinsă prompt și categoric de liderul sovietic.
15 RSS, p. 348. Vezi și comentariile lui M.D. Ereșcenko și M. Meltiuhov în M. Meltiuhov – op. cit., pp. 350-351.
16 Pentru ținutul Herța, vezi prof. dr. doc. Ion Gherman – Cartea Albă a unor vechi teritorii românești condamnate la înstrăinare, București, Editura Cerna, 1999, pp. 37-57.
17 Valeriu Florin Dobrinescu – Bătălia diplomatică pentru Basarabia, 1918-1940, Iași, Editura Junimea, 1991, p. 249 ; RRS, p. 352, nota 1.
18 Ibidem, p. 355.
19 Mihail Meltiuhov – op. cit., p. 393.
20 Ibidem, p. 393.
21 I. Negoițescu – Straja dragonilor, Cluj, Biblioteca Apostrof, 1994, pp. 194-195.
Foto Profesorul Florin Constantiniu: Cristina Nichitus Roncea
Vizionati aici Albumele de Fotografii Basarabia-Bucovina.Info
Dati un "Like” Paginii de Facebook Basarabia-Bucovina.Info
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Marian Munteanu: Adevărul despre Piața Universității 1990, la 35 de ani. VIDEO

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

24 aprilie: GENOCIDUL asupra armenilor din Turcia. Aproape 1,5 milioane de oameni au pierit și TOȚI AU FOST CANONIZAȚI CA MARTIRI

Piața Universității 35: Mai bine haimana, decât trădător, Mai bine huligan decât dictator, Mai bine golan decât activist, Mai bine mort decât comunist!

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 62 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

Sinaxarul demnității românești: 27 aprilie, TRAIAN TRIFAN. ”Lupta noastră nu este limitată în timp, ci permanentă”
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Locații: Basarabia Bucovina România Mare
Subiecte: 28 iunie 1883 Anexarea Basarabiei la URSS anexarea Bucovinei de Nord la URSS Basarabia-Bucovina.Info Săptămâna Pătimirilor Ținutul Herța
Organizații: Armata Roșie
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)