De curând am comemorat 414 ani de la moartea lui Mihai Viteazul, cel despre care credem că a fost primul unificator al Ţărilor Române.

Profesorul Radu Baltasiu de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi Directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române spune că Mihai Viteazul face parte dintr-o serie de cinci români care ar fi "așezat lumea pe altă logică politică, filosofică".

 " „09.08.1601: a fost ucis miseleste pe Campia Turzii, de catre mercenarii generalului austriac George Basta, voievodul Mihai Viteazul, primul unificator al tarilor romane.” Din păcate, nepregătiți cum suntem tot mai mult și tot mai mulți, am lăsat să pătrundă această mișelie și în sufletele noastre, ducându-l așa, ca pe un chist, pe marele voevod. Aveți grijă ce cărți citiți. Numai pentru că sunt vândute sub spoturi frumos aranjate nu înseamnă că nu sunt umplute cu hormonii unei istorii toxice, antinaționale. Mihai este a treia încercare dintr-o serie de cinci fracturi ale unui destin european în care românii ar fi avut ceva de spus: Neagoe Basarab - un tratat de ordine politică complet diferit de Machiavelli; Petru Rareș - cu renaștere tipic româno-bizantină fără excesele goticului raționalizator; Mihai Viteazul - prima suprapunere dintre răspândirea etnică și stat în această parte de Europă - principiu care a stat la baza Păcii de la Versailles din 1918; Constantin Brâncoveanu - primul răspuns de anvergură intelectuală și geopolitică în fața avansului noilor imperii: Habsburgic și Țarist la Gurile Dunării; Dimitrie Cantemir - cel mai cuprinzător punct de vedere asupra lumii momentului și a imperativelor ei viitoare, analist extraordinar de rafinat și de complex al lumii politice, etnice, antropologice etc. 5 răspunsuri românești care ar fi așezat lumea pe altă logică politică, filosofică etc. Nici unul continuat, azi. Totul s-a oprit cu Noica", a scris profesorul pe facebook.

 

Ne-ar trebui unul ca el si astazi? #video

Posted by ActiveNews on 26 Mai 2015

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews