ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a reacționat oficial la afirmațiile făcute de Mihai Demetriade și respectiv, Mădălin Hodor, față de victimele terifiantului Experiment Pitești.

Într-un comunicat postat pe pagina de internet a instituției se arată că IICMER „a luat act cu uimire și indignare de declarațiile recente” ale celor doi cercetători.


„Este un act de vandalism intelectual să califici terifiantul experiment derulat la închisoarea din Pitești drept o simplă răfuială între grupări adverse, fie ele și legionare. Exonerarea autorităților comuniste de vina de a fi încurajat și patronat un asemenea episod de degradare a ființei umane reprezintă o lovitură pe obrazul celor care, proveniți din mai tot spectrul politic și ideologic al epocii, au fost supuși unui regim de tortură la care, după cum spunea și Alexandr Soljenițân, nici măcar artizanii GULAG-ului nu s-au gândit”, afirmă conducerea instituției.

„La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, este trist și revoltător să constați că oameni care au cercetat arhivele dictaturii proletariatului nu au înțeles nimic din drama consumată în universul concentraționar, utilizând etichetări abuzive și trăgând concluzii imunde. Cât se poate de necesare, dacă sunt folosite cu discernământ, nuanțele în istoriografie nu sunt același lucru cu relativismul”, se încheie comunicatul celor de IICMER.

Și președintele acestei instituții, teologul Radu Preda, a comentat în termeni duri afirmațiile celor doi. El a spus că declarațiile respective reprezintă „o manipulare”.

„Cea mai recentă manipulare: experimentul Pitești ar fi fost, de fapt, o reglare de conturi între grupările legionare. Iată, concret, cum se traduce pe față ceea ce am numit insecuritatea memorială. La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, justiția achită pe securiști, iar cercetătorii unor instituții de stat neagă crimele dictaturii proletariatului. Halal!”, a notat cunoscutul teolog.