ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a declarat la Târgu Mureș că românii sunt cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei și s-au format pe cea mai largă arie, „care merge de la Balcani, în Sus, până la Carpații Păduroși, în Nord, și de la Tisa, în Vest, până la Nistru, în Est”.

Acesta a mai adăuga că primele mărturii despre existența unor țări românești datează de aproximativ 1.000 de ani. 

„Foarte multă lume în Țara Românească, mai ales după ce a văzut sigla aceasta cu 'România 100' crede sincer că România este de 100 de ani. Unii mă și întreabă 'cum se face, domnule profesor, că unii sunt de 1.000 de ani pe aici și alții, noi, numai de 100 de ani?'. E o formulare nefericită, 100 de ani nu sunt de la România, 100 de ani sunt de la Marea Unire, pentru că România cu numele de Țara Românească sau Terra Valachorum există de 1.000 de ani. Ca istoric vă spun că primele mărturii de țări românești datează aproximativ de acum 1.000 de ani. În Ardeal, vă dau un exemplu, Țara Făgărașului este pomenită ca Țara Românilor de la 1200, nu la 1900, la 1222. Avem mărturii și de dinainte și din alte părți, pentru că românii, fiind cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei, și atunci ca și azi, s-au format pe cea mai largă arie, care merge de la Balcani, în Sus, până la Carpații Păduroși, în Nord, și de la Tisa, în Vest, până la Nistru, în Est. Firește, nu erau numai români, erau și alte neamuri, erau pânze de populație, era lume amestecată, dar românii fiind cel mai numeros popor din Sud-estul Europei, pe cel mai întins spațiu, s-au format cele mai multe țări și țări românești erau peste tot", a spus Ioan Aurel Pop.

Academicianul a spus că mulți cârcotași vor zice că România nu e același lucru cu Țara Românească, însă dovezile istorice indică exact contrariul.

„Dacă cineva dintre dvs. îmi demonstrează că England nu e totuna cu Anglia, atunci și eu sunt de acord că România nu e totuna cu Țara Românească. Hai să traducem England, este Țara Anglilor, deci Anglia este același lucru ca și România, e o denumire preferată în unele limbi, în românește preferăm Anglia. În franceză e Angleterre, Țara Anglilor (...) Deci dacă România nu e totuna cu Țara Românească, atunci nici Deutchsland nu e bun, fiindcă înseamnă Țara Germanilor și e nume modern. Acestea sunt sinonime. România nu există de 100 de ani, România s-a întregit acum 100 de ani. A fost un lucru excepțional? (...) Nu, nu a fost un lucru excepțional, dar nouă ne place să scoatem în evidență excepționalismul românesc. E adevărat că nu în bine, mai ales în rău, ne place să ne autoflagelăm (...) În 1918 sunt state care s-au întregit și sunt state care erau dispărute de pe harta Europei și s-au refăcut și sunt state care nu au fost niciodată pe harta Europei, politic vorbind, și care s-au făcut", a arătat Ioan-Aurel Pop.