ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua de 20 decembrie este asociată, în general, cu declararea Timișoarei drept "primul oraș liber de comunism", dar mai puțini știu despre faptul că tot atunci, în Lugoj se declanșa revolta anti-ceaușistă și anti-comunistă.

Evenimentele din ziua de 20 decembrie 1989, de la Lugoj, se soldau cu doi morți: Valentin Rosada și Daniel Brocea. Ambii au fost uciși de pe-atunci plutonierul Pavel Dumitru, care a declarat că a tras pentru că "nu mai puteam suporta conținutul lozincilor strigate de mulțime împotriva lui Ceaușescu". A fost condamnat la 20 de închisoare pentru fapta sa.

Ulterior, pe 23 decembrie, a căzut și Norbert Pongracz, soldat în termen la unitatea de radiolocație unde își desfășura stagiul militar.  Nici până astăzi nu s-a aflat numele ucigașului.

Despre startul evenimentelor de la Lugoj puteți afla mai multe făcând click aici.

În același timp, la Timișoara, aproximativ o sută de mii de persoane au mărșăluit spre centrul orașului, fiind declarată greva generală în toate întreprinderile din oraș.  Cu toate că este arhicunoscută, afirmația "Timișoara, primul oraș liber", nu este întru totul adevărată, după cum relatează revoluționarul Marius Mioc. Chiar dacă armata s-a retras din centrul orașului, o mare parte din manifestanții aflați în arestul Miliției și Securității au rămas închiși, acestora întocmindu-li-se inclusiv dosare penale.


O cronologie a evenimentelor de la Timișoara din 20 decembrie puteți găsi AICI.
Iată ce afirma în 5 iunie 1990 martorul Gheorghe Sălăjan, ofițerul de securitate însărcinat cu cercetarea penală din cadrul Securității Timiș, la procesul revoluției din Timișoara, declarație difuzată de radio Timișoara la momentul respectiv: „Din data de 20 rețin că au fost, s-a cerut eliberarea reținuților și au fost eliberați majoritatea, mai puțin – din cîte am aflat ulterior – 12 persoane, care au fost transferate apoi în arestul Miliției. (…) În data de 21 seara, locotenent-colonel Carașcă a fost chemat la domnul general Macri și a venit înapoi și a spus că trebuie să lucreze cu Miliția la niște dosare, să fie gata pînă dimineața, că pleacă la București. Eu am spus că rămîn în birou, el a plecat la Miliție și dimineața, în jurul orei șase, a revenit cu aceste dosare. Nu m-am uitat înăuntru în ele, dar erau dosare de urmărire penală, cu coperți de dosare de urmărire penală. I-a pus pe cîțiva ofițeri să semneze prima fișă și a plecat la București cu avionul de 9,00-9,30 cu domnul colonel adjunct a lui Tudose, adică și cu încă cineva. Cu doi ofițeri de la Miliție au plecat la București să aducă aceste dosare – din cîte am înțeles eu – generalului Vlad -„Procesul de la Timișoara”, vol. IV, editura Mirton, Timișoara 2006, pag. 1719; subiectul este reluat și la paginile 1725, 1736