ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum 100 de ani, suveranii României Mari, Ferdinand și Maria făceau un tur prin orașele Transilvaniei, cea recent revenită la sânul Patriei Mamă.

Saecularia.ro reface drumul regal de acum 100 de ani, printr-o serie de evenimente ce țin să marcheze atât Centenarul Marii Uniri, cât și entuziasmul ardelenilor în fața vizitei suveranilor.

Evenimentul se desfășoară în perioada 23 mai - 12 iunie, în mai multe orașe din România, iar pe 6 iunie poposește la Bistrița. Manifestările curprind o expoziție de fotografie în aer liber, o proiecție de film documentar și lansarea unui mini-album fotografic.

Vernisajul are loc în Filigoria de lângă Palatul Culturii și va începe la ora 18:00. „Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii”, se arată pe pagina de prezentare a evenimentului.

Saecularia - Centenar România este un proiect al Asociației Centrul de Studii pentru Resurse Românești prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național. "Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale, Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații.
 
Despre cum au fost primiți suveranii României Mari în alte orașe din Transilvania puteți citi aici.