Acum 100 de ani, suveranii României Mari, Ferdinand și Maria făceau un tur prin orașele Transilvaniei, cea recent revenită la sânul Patriei Mamă.

Saecularia.ro reface drumul regal de acum 100 de ani, printr-o serie de evenimente ce țin să marcheze atât Centenarul Marii Uniri, cât și entuziasmul ardelenilor în fața vizitei suveranilor.

Evenimentul se desfășoară în perioada 23 mai - 12 iunie, în mai multe orașe din România, iar pe 6 iunie poposește la Bistrița. Manifestările curprind o expoziție de fotografie în aer liber, o proiecție de film documentar și lansarea unui mini-album fotografic.

Vernisajul are loc în Filigoria de lângă Palatul Culturii și va începe la ora 18:00. „Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa, reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii”, se arată pe pagina de prezentare a evenimentului.

Saecularia - Centenar România este un proiect al Asociației Centrul de Studii pentru Resurse Românești prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național. "Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale, Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații.
 
Despre cum au fost primiți suveranii României Mari în alte orașe din Transilvania puteți citi aici.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews