ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Originar din Sicheot, de lângă Ancira, Sfântul Teodor a trăit la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea.

La vârsta de 14 ani, cu acordul mamei sale, s-a așezat într-o peșteră de munte, lângă Biserica Sfântul Gheorghe, unde a petrecut mulți ani în post și rugăciune.

La 18 ani, Teodosie, episcopul cetății Anastasiopole, l-a hirotonit preot pe monahul Teodor. După o vizită în Țara Sfântă, Sfântul Teodor a adunat mulți ucenici și a întemeiat o mănăstire închinată Sfântului Gheorghe.

După moartea episcopului Timotei, Teodor, arhimandritul Lavrei Sicheotului, a fost ales episcop. Însă, dorind să trăiască în liniștea pustniciei, după zece ani de slujire arhierească, Sfântul Teodor s-a retras din scaunul de episcop și s-a așezat la Sicheot.

După ce a mers la Constantinopol, la rugămintea împăratului Mauriciu (582-602), și l-a tămăduit de lepră pe fiul acestuia, Sfântul Teodor s-a mutat la Domnul, în ctitoria sa, în 22 aprilie 613.