ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe data de 28 februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, iar în anii bisecți pe 29 februarie.

Sfantul Cuvios Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360, fiind considerat întemeietorul monahismului în Apus. Prietenul lui, Sfântul Cuvios Gherman, s-a născut în jurul anului 368. Cei mai multi istorici bisericești consideră ca cei doi sunt originari din Scitia Minor, Dobrogea de astăzi.

S-au dedicat vieții monahale înca din tinerețe, mergând la o mănăstire din Betleem.

În preajma anului 385, cei doi au mers în Egipt pentru a cunoaște viețuirea părinților din pustiu.

În anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a hirotonit diacon pe Sfântul Ioan, iar pe Sfântul Gherman l-a hirotonit preot.

Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice la Roma.

În anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia și a fost hirotonit preot. A întemeiat două mănăstiri – una de călugari, cu hramul „Sfântul Victor” și alta de călugărițe și a redactat două scrieri importante: „Convorbiri cu părinții pustiei” și „Așezămintele vieții de obște a călugărilor”. Sfantul Ioan Casian a murit la Marsilia, în anul 435.

Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Încă de tanar a luat hotărârea să urmeze calea monahală și sa trăiască în nevoință.

Este numit "Mărturisitorul" deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevarul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost închis în temniță, pătimind multe chinuri.

După moartea Imparatului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță . A trăit ca monah, în aspre nevoințe duhovnicești, până la mutarea sa la cele veșnice.