ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Suntem datori să ridicăm în Capitala tuturor Românilor… Biserica Mântuirii Neamului ca simbol al unității sufletești a întregului neam”, spunea Regele Ferdinand la 10 mai 1920.

Ideea construirii unei catedrale monumentale în București a apărut în urmă cu 140 de ani, imediat după dobândirea Independenței de stat în urma războiului din 1877-1878.
Informațiile disponibile pe site catedralaneamului.ro ne ajută să aflăm care au fost pașii până la împlinirea acestui ideal.
După proclamarea României ca Regat, Regele Carol I înaintează Camerei Legislative un proiect de lege pentru construirea unei Catedrale în Capitală.

În anul 1884, bugetul statului prevedea pentru construirea Catedralei din București, suma de lei 5.000.000 lei (aur). Această sumă însemna 5% din bugetul țării de atunci, care se ridica la 123.647.500 lei (aur).
Din diverse motive, proiectul a fost amânat până în 1900, când dr. Constantin Istrate, noul ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, a propus ca „Sfântul Sinod să ia sub patronajul său facerea unei catedrale în București și să lanseze lista de subscripție publică pentru strângerea de fonduri”.

Mersul subscripției a fost dificil, ea fiind oprită odată cu izbucnirea Primului Război Mondial.
Potrivit site-ului mai sus citat, "după Marea Unire din 1918, demersul pentru înălțarea unei Catedrale în Capitala țării, drept recunoștință adusă Bunului Dumnezeu pentru înfăptuirea României întregite, a aparținut mitropolitului primat Miron Cristea. La rugămintea sa, Regele Ferdinand adresează Sfântului Sinod, la 10 mai 1920, un hrisov regal prin care se vestește hotărârea de a ridica în București o biserică monumentală în amintirea victoriei armatelor române în războiul de întregire”.

Nici alegerea locației nu a fost o misiune ușoară, la momentul respectiv fiind propuse 12 locuri  pentru amplasarea Catedralei.
După alegerea locației, la poalele Dealului Mitropoliei a urmat sfințirea locului, în ziua de 11 mai 1929, și marcarea lui prin punerea unei troițe. La slujba de sfințire au participat membrii regenței, ai guvernului, reprezentanții clerului, ai armatei și mulțime de credincioși.

Din păcate, lucrurile s-au oprit aici din cauza crizei economice și a celui de-Al Doilea Război Mondial. Au venit apoi deceniile întunecate ale comunismului.

După 1990, proiectul Catedralei a fost readus în actualitate. Urmează un nou șir de discuții și de amânări.  Abia la la 27 ianuarie 1999, a fost publicată în Monitorul Oficial „Hotărârea guvernului nr. 38/25 ianuarie 1999 privind amplasarea Catedralei patriarhale și elaborarea Planului Urbanistic Zonal, însoțit de studiile de specialitate aferente pentru Piața Unirii din municipiul București”.

Prin hotărârea de guvern nr. 410/19 aprilie 2000 se transmite și terenul, proprietate publică a statului, în suprafață de 21.500 mp, situat în București, parcul din Piața Unirii din administrarea Consiliului General al Municipiului București în administrarea Patriarhiei.

Și acest loc, deși sfințit de doi Patriarhi, Miron Cristea, în 1929, și Teoctist, în 1999, și binecuvântat de Papa Ioan Paul al II-lea, în mai 1999, va fi schimbat. 
La sfârșitul anului 2001 a fost stabilit un nou amplasament pe axul Bulevardului Unirii la intersecția străzilor Mircea Vodă și Nerva Traian.
 
Ulterior, se emite hotărârea de guvern 468 / 18 aprilie 2003, prin care „terenul proprietate publică a statului, în suprafață de 52.770 mp situat în calea Șerban-Vodă – Parcul Carol” este dat în administrația Patriarhiei. Însă, imobilul din parc – fostul Monument al Eroilor comuniști – urma a fi demontat și reconstruit pe un alt amplasament, lucru deosebit de dificil.

În 2005, Primăria generală a Municipiului București a propus Patriarhiei „ca cel mai potrivit loc din cele existente ce pot fi puse la dispoziție” pentru ridicarea construcției Catedralei „Dealul Arsenalului, considerat cel mai înalt loc din București”.

La 29 noiembrie 2007, a avut loc slujba de punere a pietrei de temelie și a sfințirii locului destinat construirii Catedralei patriarhale pe terenul atribuit în Calea 13 Septembrie.
Se încheia, astfel, peregrinarea catedralei prin diversele locuri și se pecetluia acest amplasament. Pasul următor în demersul de a ridica Catedrala patriarhală l-a constituit realizarea proiectului noului edificiu.
Ajungem la sfârșitului anului 2010, când încep lucrările la Catedrala Neamului.
Astăzi,  25 noiembrie 2018, după 140 de ani, are loc sfințirea Catedralei Neamului și se împlinește, astfel, un ideal national.