ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 16.06.2017, ora 10.00, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, organizeaza la Cinema Mărăști, Adunarea generală extraordinara a a ARPIA Cluj, unde se va prezenta, in imagini, activitatea de la înființare și până în prezent;

La ora ora 12.00 va avea loc prezentarea în premieră la Cluj-Napoca, a filmului documentar dedicat Smarandei Brăescu, in prezenta regizorului Lt. Col. Cornel Mitut: „Măndița. Foșnet de mătase albă”, realizat de Studioul de film al Armatei.

Sunt așteptați să participe: membrii ARPIA Cluj, cadre militare active și în rezervă, oficialități locale, reprezentanți ai mediului academic, elevi și studenți, reprezentanți media. Intrarea este liberă.
 
Filmul Documentar 'Foșnet de mătase albă', dedicat Smarandei Brăescu, a avut premiera națională, vineri, 19 mai,  la Muzeul Național al Aviației Române, din București. 

Documentarul, cu o durată de 52 de minute, conceput ca prima parte a unei unei trilogii dedicate vieții Smarandei Brăescu, a fost realizat de Studioul cinematografic al Armatei în colaborare cu Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul de Istorie 'Paul Păltănea' din Galați și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii — filiala Cluj.

Smaranda Brăescu, născută la 21 mai 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați, a fost prima femeie parașutist cu brevet din România. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 a câștigat titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind recordul anterior, de 5384 metri, obținând, în acest mod, și recordul feminin la nivel mondial. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică — clasa Crucea de Aur.

La 19 mai 1932 a devenit campioană mondială absolută la parașutism, în urma unui salt realizat de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, record omologat de aeroclubul din Washington.

În 1934 a urmat cursuri de pilotaj în SUA, devenind prima femeie din Europa brevetată ca pilot în SUA.

Supranumită 'Regina Înălțimilor', Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale și, nu în ultimul rând, participarea ca voluntar în cel de-Al Doilea razboi mondial, ca pilot în 'Escadrila Albă'—de avioane sanitar