Steagul de luptă al unei legiuni conduse de Avram Iancu în timpul Revoluției Române din anii 1848-1849 poate fi admirat timp de o lună în Piața Avram Iancu din centrul Clujului. Ceremonialul de amplasare a drapelului de luptă a avut loc sâmbătă la prânz, în Piața Avram Iancu, pe platoul pietonal din fața statuii, informează radiorenasterea.ro.

Manifestarea a început cu intonarea imnului național, după care Mitropolitul Clujului a oficiat o slujbă de Te-Deum în fața oficialităților și a cetățenilor prezenți. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit cu acest prilej despre moștenirea pe care Avram Iancu a lăsat-o, îndemnându-i mai ales pe conducătorii acestei țări să-i urmeze exemplul și să lupte pentru fericirea națiunii.

În continuare, au urmat discursurile istoricilor și ale oficialităților locale care au prezentat pe scurt viața viteazului moț și au făcut o incursiune istorie, explicând proveniența acestui drapel. A participat la festivitate și primarul municipiului Emil Boc, care a afirmat că expunerea drapelului de luptă al lui Avram Iancu în centrul Clujului are un rol simbolic, și anume acela de a le arăta românilor că au toate motivele de a se mândri cu țara lor. Edilul a făcut cu acest prilej și o pledoarie pentru păstrarea tradiției și a valorilor acestui neam, precum și pentru respectarea înaintașilor, precizând că va propune Inspectoratului Școlar Județean ca, pe parcursul lunii în care drapelul se va afla la Cluj, orele de istorie să se desfășoare în fața acestuia.

Pictat pe piele, drapelul este considerat o raritate absolută, fiind datat de la jumătatea secolului al XIX-lea. El a fost cumpărat în cadrul unei licitații, cu suma de peste 100 de mii de euro, de omul de afaceri Adrian Thiess, care a spus că și-a dorit ca acest drapel să rămână acasă, potrivit basilica.ro.

Drapelul de luptă a lui Avram Iancu urmează să fie expus și în alte orașe din țară, precum și în străinătate, astfel încât să poată fi admirat de cât mai mulți români.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews