ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Steagul de luptă al unei legiuni conduse de Avram Iancu în timpul Revoluției Române din anii 1848-1849 poate fi admirat timp de o lună în Piața Avram Iancu din centrul Clujului. Ceremonialul de amplasare a drapelului de luptă a avut loc sâmbătă la prânz, în Piața Avram Iancu, pe platoul pietonal din fața statuii, informează radiorenasterea.ro.

Manifestarea a început cu intonarea imnului național, după care Mitropolitul Clujului a oficiat o slujbă de Te-Deum în fața oficialităților și a cetățenilor prezenți. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit cu acest prilej despre moștenirea pe care Avram Iancu a lăsat-o, îndemnându-i mai ales pe conducătorii acestei țări să-i urmeze exemplul și să lupte pentru fericirea națiunii.

În continuare, au urmat discursurile istoricilor și ale oficialităților locale care au prezentat pe scurt viața viteazului moț și au făcut o incursiune istorie, explicând proveniența acestui drapel. A participat la festivitate și primarul municipiului Emil Boc, care a afirmat că expunerea drapelului de luptă al lui Avram Iancu în centrul Clujului are un rol simbolic, și anume acela de a le arăta românilor că au toate motivele de a se mândri cu țara lor. Edilul a făcut cu acest prilej și o pledoarie pentru păstrarea tradiției și a valorilor acestui neam, precum și pentru respectarea înaintașilor, precizând că va propune Inspectoratului Școlar Județean ca, pe parcursul lunii în care drapelul se va afla la Cluj, orele de istorie să se desfășoare în fața acestuia.

Pictat pe piele, drapelul este considerat o raritate absolută, fiind datat de la jumătatea secolului al XIX-lea. El a fost cumpărat în cadrul unei licitații, cu suma de peste 100 de mii de euro, de omul de afaceri Adrian Thiess, care a spus că și-a dorit ca acest drapel să rămână acasă, potrivit basilica.ro.

Drapelul de luptă a lui Avram Iancu urmează să fie expus și în alte orașe din țară, precum și în străinătate, astfel încât să poată fi admirat de cât mai mulți români.