ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicolae Ceaușescu a sperat că o intervenție în forță a autorităților va opri manifestațiile de amploare ce izbucniseră în decembrie 1989. Ordinele pe care le-a dat subalernilor în acest sens apar în mai multe stenograme atașate dosarului în care anchetatorii investighează evenimentele de atunci.

Potrivit Adevărul, dosarul vizează decesul a 709 persoane, rănirea prin împușcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte mijloace a 343 de persoane și reținerea a 924 de români, ce s-au petrecut în decembrie 1989.

În octombrie 2015, dosarul a fost clasat, dar cauza a fost restituită procurorilor pentru refacere, prin decizia unui judecător.

„Adevărul” a prezentat stenograme cu discuțiile din ședința C.P.Ex al P.C.R din data de 17.12.1989:

Nicolae Ceaușescu: Uite, tovarăși, de ce am convocat Comitetul Politic Executiv. La Timișoara au avut loc aseară unele evenimente, care s-au reluat astăzi la prînz. Pretextul l-a format așa zisul preot reformat, care a fost sancționat pe linia lor, l-au mutat din Timișoara în alt județ și trebuia să plece din casa pe care o ocupa. N-a vrut să elibereze casa. Episcopul s-a adresat tribunalului, care a hotărît să-l evacueze. Lucrurile s-au tărăgănat mult. Ieri s-au dus să pună în aplicare hotărîrea tribunalului. El și-a organizat un grup. Aici este amestecul cercurilor din afară, a cercurilor străine de spionaj, începînd cu Budapesta, pentru că el a dat și un interviu. De fapt lucrurile sînt cunoscute. De altfel este cunoscut și faptul că atît în răsărit cît și în apus toți discută că în România ar trebui să se schimbe lucrurile. Și-au propus și cei din răsărit și cei din apus să schimbe și folosesc orice.  Aseară organele noastre au reușit să pună ordine. A fost evacuat și trimis acolo unde a fost dat de Episcopie. Aceasta era, practic, o problemă strict a lor și trebuia să se aplice o hotărîre judecătorească de evacuare a casei, ceea ce era ceva normal. Astăzi, spre prînz, de altfel au fost și ieri, dar tovarășii n-au înțeles că vor reveni astăzi. O serie de elemente declasate s-au adunat din nou și au provocat dezordine, au intrat în sediul Comitetului județean de partid. Organele noastre de interne s-au purtat slab, pentru că normal era să nu lase să intre pe nimeni în sediul Comitetului județean de partid. Trebuia pusă pază, pentru că asta este o regulă generală. Au avut o atitudine defetistă, capitulardă, atît organele Ministerului Apărării Naționale cît și ale Ministerului de Interne. Aseară am discutat cu ei și le-am spus ca în cursul zilei de astăzi să facă demonstrații cu unități de tancuri. Să fie în centrul orașului, să facă demonstrație. Aceasta presupune că unitățile trebuiau să se găsească în centru. Eu am dat ordin să se facă acest lucru, iar voi ați făcut o plimbare. Nu era posibil să se întîmple ce s-a întîmplat dacă unitățile se găseau în centru. Trebuia lichidat repede toate aceste lucruri. Le-a trebuit o oră și jumătate pînă s-au mișcat unitățile militare. Unde a fost demonstrația de care am vorbit, pentru care am dat ordin?

Milea Vasile: Am executat deplasarea din est către vest.

Nicolae Ceaușescu: Nu deplasare de la est către vest! Unitățile transportoare de tancuri trebuia să se afle în centru. Asta înseamnă ce am ordonat, nu să se ducă de la est către vest. Am menționat bine de aseară ce trebuie să faci, demonstrația unităților de bază, a tanchetelor, unitățile motorizate, toate trebuiau să fie în centrul orașului, nu în cazarme. De aceea am spus să faceți demonstrație, că demonstrația presupune ca toate unitățile să fie în centru. Asta înseamnă demonstrație! Adevărat că n-am dat toate detaliile, dar cînd spui să fie demonstrație, trebuie să fie demonstrație, nu să se plimbe spre Jimbolia sau Arad. Trebuia să fie în oraș, pentru că străzile sînt destul de largi. Acolo trebuiau să fie staționate unele unități. Același lucru și cu trupele Ministerului de Interne. Impresia mea este că unitățile Ministerului de Interne n-au fost înarmate.

Elena Ceaușescu: Au fost neînarmate.

Nicolae Ceaușescu: Neînarmați au fost.

Tudor Postelnicu: Cu excepția celor de la grăniceri. Restul nu au fost înarmați.  

Nicolae Ceaușescu: Păi, de ce? V-am spus să fie toți înarmați. De ce i-ați trimis neînarmați? Cine a dat asemenea ordin? Cînd am înțeles că merg trupele de securitate, era clar că merg înarmate, pentru că au armament, au totul în dotare, și auto și tot, nu-i trimiteți să se bată cu pumnul! Ce fel de unități de interne sînteți voi!? De unde aveți asemenea lucruri. Curticeanu, să vină imediat și Vlad Iulian. Cine a dat asemenea dispoziție? De ce ținem trupe de grăniceri? Și mi-ați dat asigurări că aveți 9 plutoane de securitate, ceea ce înseamnă aproape 1.000 de oameni. Unde erau? I-ați trimis neînarmați?! Ce înseamnă sistemul acesta?! Și am discutat aseară, am spus: luați măsuri și voi, măsuri ferme. Nu mi-ați spus că îi trimiteți să se bată cu bastonul! Nu am nevoie de asemenea unități de securitate. Și miliția trebuia să fie înarmată. Așa este legea.

Tudor Postelnicu: Vă raportez, tovarășe secretar general, miliția este înarmată.  

Nicolae Ceaușescu: Dacă era înarmată trebuia să tragă, nu să se lase să fie bătută și să-i lase să intre în sediul comitetului județean. Două ore le-a trebuit unităților ca să ajungă, deși sînt în centru, cînd trebuiau să fie acolo, pentru că au fost mobilizate să facă demonstrație în stradă. Ele trebuiau să fie în zonă. Am discutat cu voi și azi noapte, am discutat de mai multe ori și la 2 și la 3 și la 4 dimineața, ce aveți de făcut.
ADVERTISING
inRead invented by Teads

Elena Ceaușescu: Trebuie să-l chemăm la telefon pe tovarășul Coman cînd sosește acolo.

Nicolae Ceaușescu: Curticeanu, ia legătura și Coman să-mi dea imediat telefon.

Silviu Curticeanu: Am înțeles. Iau imediat legătură cu Timișoara.

Nicolae Ceaușescu: Voi n-ați executat ordinul dat, că am dat ordin în calitatea pe care o am de comandant suprem, ordin care este obligatoriu pentru voi, pentru toate unitățile, atît ale Ministerului Apărării cît și ale Ministerului de Interne. Cum este posibilă o asemenea situație?! Niște derbedei să intre în sediul comitetului județean de partid, să bată pe soldați, pe ofițeri și ei să nu intervină!? Ce au făcut ofițerii tăi Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras? Trebuia să tragă să-i lase jos, să someze și pe urmă să tragă în picioare.

Vasile Milea: Nu le-am dat muniții.

Nicolae Ceaușescu: De ce nu le-ați dat? Am dat ordin să se tragă în aer, să someze? De ce nu le-ați dat muniții? Dacă nu le-ai dat muniții mai bine îi țineai acasă! Ce fel de ministru al apărării ești tu? Ce fel de ministru de interne ești tu Postelnicu? Spuneați că le-ați dat muniții de manevră! Ei au primit sarcină de luptă nu de manevră. Nu ați spus adevărul. De abia acum spuneți, pînă acum ați dezinformat. Ați spus că ați dat ordin să tragă. De ce ați dezinformat?! Dacă trimiteți unitățile de securitate să se bată cu bastonul mai bine le trimiteați acasă; era mai bine atunci să mobilizăm 500 de muncitori, cum am făcut pe timpuri în București în 1945, în fața celor care erau în piața aceasta, cînd au tras, eram cu Doncea, cu Pătrășcanu și n-am fugit. Se poate una ca asta?! De ce atunci oamenii au știut ce să facă, acum stau cu bățul în mînă, deci nici nu se sinchisesc.

Elena Ceaușescu: Situația este foarte gravă și neplăcută.

Nicolae Ceaușescu: Este gravă și voi sînteți vinovați, pentru că ați împins la această situație. De unde ați primit ordin să nu dați armament la trupele de securitate? A ajuns Coman la Timișoara?  

Silviu Curticeanu: Încă nu.  

Nicolae Ceaușescu: Ia legătura imediat și cum ajunge la sediul Comitetului județean să ia legătura cu noi. Toți comandanții militari să se găsească și să fie chemați la teleconferință. În 5 minute să fie găsiți.

Elena Ceaușescu: Nu se poate așa, n-a acționat cum trebuie nici ministrul apărării naționale, nici ministrul de interne.

Nicolae Ceaușescu: O mînă de derbedei, puși la cale de cei care vor să distrugă socialismul și voi de fapt le faceți jocul. Asta este realitatea. Are deplină dreptate Castro, în cele spuse în activul de partid, pentru că nu se poate una ca asta. Aceasta este de fapt mentalitatea și la gărzile patriotice și în activul de partid. De ce nu au fost scoase gărzile patriotice cu armament, că au armament? În felul acesta punem oamenii să stea cu mîna în sîn, iar ceilalți vin cu răngi, iar noi stăm și le ținem predici. Dușmanul nu cu predici îl potolești, ci trebuie să-l arzi. Socialismul nu se construiește cu dezinformare, cu închinăciune, ci cu luptă. Cu luptă trebuie să-l construim. Acum în Europa este o situație de capitulare, de pactizare cu imperialismul, pentru lichidarea socialismului.

Elena Ceaușescu: Este lașitate.

Nicolae Ceaușescu: Mai mult decît lașitate. Am discutat cu voi toată noaptea de cîteva ori.

Tudor Postelnicu: Așa este, de cel puțin 15 ori.

Nicolae Ceaușescu: Iar în cursul dimineții, iar de cîteva ori. Am fost aici la sediu, după aceea am plecat să văd ce este în oraș, și mi s-a transmis că s-au adunat din nou în centru. Și știau ce trebuie să facă. Cum putem califica acest lucru. Să discutăm în Comitetul Politic Executiv această situație, iar eu, în calitate de comandant suprem, consider că ați trădat interesele țării, interesele poporului, ale socialismului și n-ați acționat cu răspundere.

Vlad Iulian: Aveți dreptate, tovarășe secretar general, așa este.

Nicolae Ceaușescu: Au spus că au scos trupele de securitate, dar erau neînarmate.

Vlad Iulian: Așa este. Au fost cu bastoane de cauciuc și cu gaze lacrimogene.

Nicolae Ceaușescu: De ce nu au mers înarmați?

Vlad Iulian: Am crezut că nu este cazul.

Nicolae Ceaușescu: De ce n-ați raportat, să spuneți, că am vorbit toată noaptea cu voi? Din momentul de față, dacă Comitetul Politic Executiv este de acord, destituim pe ministrul apărării naționale și pe ministrul de interne și pe comandantul trupelor de securitate. Din acest moment preiau comanda armatei, să-mi pregătiți decretul. Convocați Consiliul de Stat, ca să facem totul legal, în seara asta. Nu mai am încredere în asemenea oameni. Nu se poate merge mai departe așa. Toată noaptea am stat și am discutat cu ei din 10 în 10 minute, ca apoi să-mi dau seama că ei nu fac ce le-am ordonat. De abia pe urmă mi-am dat seama că ei nu fac ce le-am spus. Trebuia să-i omoare pe huligani, nu să-i bată ei. Tu crezi că huliganii aceia n-au știut care este situația cu voi, de au intrat în sediu? Intrarea în sediul organului de partid nu este admisă! Cine v-a dat dreptul să vă consultați voi și să nu luați măsurile care se impun, pentru că eu am discutat cu voi și v-am dat ordin? Știți ce ar trebui să vă fac, să vă pun în fața plutonului de execuție! Asta meritați, pentru că ceea ce ați făcut voi se numește pactizare cu inamicul! Ai făcut armata, Milea, așa se cheamă, nu?

Vasile Milea: Da, tovarășe secretar general.

Nicolae Ceaușescu: Nu se poate una ca asta!Să se convoace Consiliul de Stat, imediat!

Silviu Curticeanu: Da, am înțeles.

Nicolae Ceaușescu: Deci, tovarăși, avînd în vedere situația care s-a creat, acum de fapt, îmi dau seama, că așa cum este, nu se poate face ordine cu ciomagul. Am convocat și teleconferința. Voi da ordin ca imediat să se primească, acum, armament, toți să fie înarmați și să aplice ordinul. Cînd am dat ordin să aplicați starea de necesitate, cu ce o aplicați, cu bîta?! Cînd am spus "stare de necesitate”, ce înseamnă pentru voi "stare de necesitate”, "cu bîta”. Tu, care conduci trupele de securitate, nu știi ce înseamnă stare de necesitate.

Vlad Iulian: Știu, tovarășe secretar general, am dat ordin.

Nicolae Ceaușescu: Nici acum nu spuneți adevărul, pentru că cei de la sediul comitetului județean de partid n-au avut cu ce trage. Soldații au luptat cu ce au avut, cu bîta, și au reușit să facă față. Unul dacă trăgea ar fi fugit ca potîrnichile. Voi nu vedeți unde ați adus situația? Am spus să trageți în aer, somați, și dacă nu, trageți în picioare.

Elena Ceaușescu: Să fi tras în ei, să fi căzut și pe urmă luați și băgați în beci. Nu vi s-a spus așa? Unul să nu iasă.

Nicolae Ceaușescu: Deci, măsuri imediate, să lichidăm repede ce este la Timișoara, să punem trupele în stare de alarmă, în stare de luptă, atît unitățile ministerului de interne, cît și cele ale apărării naționale, și oriunde se încearcă vreo acțiune, lichidată radical, fără nici un fel de discuție. Și desigur, să atragem atenția gărzilor patriotice, că nu se poate lupta cu ciomagul. Toată situația să se dezbată serios cu întregul activ de partid, cu UTC-ul. Ce fel de educație comunistă faceți voi tineretului? Ce fel de UTC-iști sînt aceștia, care au fost în rîndul huliganilor? De altfel, au fost și cîțiva membri de partid, dar mulți UTC-iști. Ce educație revoluționară faceți voi?! Uite tovarăși, eu pun problema unor măsuri ferme. Dacă aveți altă părere vă rog s-o spuneți aici, că trebuie stabilite acțiunile și măsurile ce trebuie luate, pentru că aici sînt acțiuni puse la cale atît din est cît și din vest, care s-au unit pentru a distruge socialismul, că vor un "socialism uman capitalist”. Ce părere aveți voi?

Manea Mănescu: Sîntem de acord cu dumneavoastră și cu toate măsurile luate.

Nicolae Ceaușescu: Dacă are cineva altă părere, vă rog să spuneți?

Elena Ceaușescu: Trebuie luate măsuri radicale, pentru că aici nu se poate merge cu îngăduință, pentru că asta ar însemna să capitulăm.

Nicolae Ceaușescu: Vom lupta pînă la ultimul și trebuie să supunem aprobării partidului, pentru că independența și suveranitatea se cucerește și se apără cu luptă, pentru că dacă în 1968 nu am fi acționat și nu adunam aici poporul, nu înarmam gărzile patriotice, ar fi venit și peste noi, cum au făcut în Cehoslovacia, pentru că atît sovieticii cît și bulgarii erau la graniță. Nu am dezarmat poporul. Am pus și am votat în Marea Adunare Națională, ca totul să se apere cu arma în mînă. De ce nu apărați legile, socialismul, că legile socialismului sînt legile țării.

Elena Ceaușescu: Acestea sînt legi, care nu se discută.

Nicolae Ceaușescu: Că acum ați discutat voi cum să faceți și ați trimis cu mîna goală, pentru că asta înseamnă ce ați discutat voi?! Ce facem cu ministrul apărării? Ce spui tu, Milea?

Vasile Milea: Dacă ați ordonat așa, așa transmitem imediat. După aceea sînt la dispoziția dumneavoastră.

Nicolae Ceaușescu: De ce n-au ieșit unitățile cu arme, pentru că cu pușca în mînă, fără armament nu se poate apăra și nici bate.

Elena Ceaușescu: Trebuie să spună ce este în concepția lor, care este poziția lor. Vasile Milea: Vă raportez, altă poziție nu am nici eu și nici ceilalți tovarăși.

Nicolae Ceaușescu: Tu să vorbești în numele tău.

Citește AICI mai multe stenograme