ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O așezare veche de șapte mii de ani, in neolitic, și un cimitir de incinerație de trei milenii, din prima epocă a fierului, au fost descoperite în zona Limba-Oarda, în apropiere de Alba Iulia, în timpul cercetărilor de descărcare de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi traseul autostrăzii Sebeș-Turda, informează Agerpres.

"Investigăm un sat neolitic aparținând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de șapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuințe de suprafață, locuințe adâncite, fiecare cu inventarul specific și tipic", a declarat, miercuri, pentru Agerpre, directorul Muzeului Municipal "Ioan Raica" Sebeș, Radu Totoianu.

Acesta a menționat că până în prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.

"Nu toate sunt locuințe. După o inventariere mai amănunțită, vom putea spune exact care sunt locuințe sau care sunt numai gropi menajere. Locuințe de suprafață sunt peste 20 până în prezent", a precizat Totoianu.

Cercetătorii au scos la lumină și o serie de locuințe, de tip bordei, dar și un mormânt care se bănuiește a fi al unui copil. Arheologii au descoperit și un trofeu de acum șapte mii de ani, un cap de bour, o premieră pentru teritoriul Transilvaniei.

S-au descoperit mii de artefacte, din ceramică, os, piatră, corn, piese specifice unui sit arheologic neolitic. Tot inventarul va intra în colecțiile muzeului din Sebeș.

Suprafața afectată de construcția autostrăzii are în jur de 30-35 de hectare. La marginea sitului neolitic, au fost descoperite și o așezare din prima epocă a fierului și un cimitir, cu cinci morminte de incinerație.

"Cea mai nouă descoperire este un cimitir de incinerație, din prima epocă a fierului, format din cinci morminte, cu resturile incinerate depuse în urnă. Este și o etapă mai recentă de locuire de acum trei mii de ani", a precizat Cristian Popa, lector la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.