Vă prezentăm înregistrarea teleconferinței din 17 decembrie 1989, în care Nicolae Ceaușescu încearcă să "restabilească ordinea" la Timișoara.  

Alături de fostul președinte, la teleconferință mai participă Generalul Ion Coman( condamnat ulterior la 15 ani de închisoare pentru evenimentele de la Timișoara), primul-secretar al Comitetului județean Timiș, Radu Bălan, Ioachim Moga, prim-secretarul de la Cluj, Elena Ceaușescu, soția dictatorului, precum și membri și membri supleanți ai Comitetului Politic Executiv, secretari ai CC al PCR.


Redăm cele mai importante replici din stenograma teleconferinței, după cum a fost transcrisă de revoluționarul Marius Mioc:

00:10 Nicolae Ceaușescu: …care s-au întîmplat în ziua de ieri și de astăzi la Timișoara. Aparent, totul a pornit de la un proces de evacuare a unui preot care a fost mutat de cultul respectiv și nu vroia să se evacueze, care, însă, anterior, a făcut declarații antiromânești la Budapesta și s-a aliat cu cercurile revizioniste ostile integrității României.[...]  Acum reiese clar că de fapt aceasta a fost pretext, că a fost pregătit din timp de agențiile străine din străinătate și de cercurile antisocialiste și din Est și din Vest.[...]

Am transmis cu cîteva minute înainte tovarășului Coman, care a sosit acuma cu alți generali la Timișoara, ordinul – toate trupele primesc imediat muniție de război, de front. Se somează, oricine nu se supune, se socotește stare de necesitate și se aplică legea! În Timișoara a fost atacat și sediul [comitetului județean de partid], nu s-a reacționat, s-a întors și obrazul celălalt, de parcă ar fi fost Iisus Hristos!

Începînd de astăzi, toate unitățile Ministerului de Interne, inclusiv miliția, trupele de securitate, unitățile de grăniceri, vor purta armament de luptă, inclusiv gloanțe. Fără discuție! Cu respectarea regulamentelor și normelor legale, de somație, conform legilor, constituției. Dar oricine atacă un ofițer, un soldat, trebuie să primească riposta! Oricine intră într-un consiliu popular, într-un sediu de partid, sau sparge un geam la un magazin, trebuie să primească riposta imediată! Nici un fel de justificare! Umanismul nu înseamnă pactizare sau capitulare în față cu dușmanii! Umanismul înseamnă apărarea poporului, integrității țării și socialismului.

07:56 Ion Coman: Vă raportez tovarășe Ceaușescu, capul a 3 coloane intră acum în Timișoara. Am trimes acești ofițeri acolo pentru a le întîmpina și a-i dirija în centrul orașului. Raportez încă o dată: Am ordonat să se tragă foc!

08:15 Nicolae Ceaușescu: Comandantul diviziei din Timișoara unde e? Tovarășe Coman, comandantul diviziei din Timișoara unde e?

08:26 Ion Coman: Raportez, comandantul diviziei este la divizie, tovarășe Ceaușescu!
08:40 Nicolae Ceaușescu: Imediat să vină la, împreună cu voi să fie la locul de comandă. Și locul de comandă este comitetul județean al partidului! Ăsta e punctul de comandă!
08:56 Radu Bălan: Am înțeles, tovarășe secretar general.
08:59 Nicolae Ceaușescu: Generalii care au mers cu tine unde sînt? Coman, generalii care au venit din București – șeful statului major [Ștefan Gușă], ministrul adjunct [Victor Atanasie Stănculescu] și ceilalți unde sînt?
09:14 Ion Coman: Vă raportez că acuma am vorbit cu ei pentru a merge la divizie să vedem cele trei coloane. După aceea am chemat aici pe șeful securității, pe șeful miliției, care sînt lîngă mine! Și organizăm așa cum ați ordonat!

09:28 Nicolae Ceaușescu: Te rog, acționezi în numele meu și preiei comanda și îmi raportezi din 15 în 15 minute cum se soluționează problemele! Toți îi chemi și le dai ordin să execute! Toate unitățile să iasă, să fie în centru și să pună ordine! S-a înțeles?
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews