ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 23 martie 2019, în comuna Bistra din județul Alba a avut loc ceremonia religioasă de reînhumare a rămășițelor pământești ale lui ANDREȘEL IOAN, executat prin împușcare de Securitate în 16 august 1950, informează IICMER într-un comunicat de presă.
 
Mormântul victimei a fost descoperit de arheologii IICCMER în septembrie 2017, în cursul unei acțiuni de investigații arheologice organizate în colaborare cu Parchetul Militar și cu sprijinul Primăriei Bistra.
 
Iată mesajul IICMER:

„Ceremonia reînhumării lui Andreșel Ioan a fost pregătită de rudele și urmașii victimei, nepoți și strănepoți. Sicriul cu rămășițele pământești a fost depus în biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Bistra, aici având loc slujba religioasă și parastasul de pomenire, oficiate de cei doi preoți care slujesc la altarul acestui lăcaș de cult, Ilie George Grecu și Dorel Floca. După încheierea serviciului religios, sicriul cu osemintele victimei, urmat de întreaga asistență, a fost transportat la cimitirul din comună unde a fost depus într-un mormânt de familie, alături de soția și fiica sa. La ceremonie au participat urmașii victimei, mai mulți localnici și câțiva invitați din partea familiei. Printre cei prezenți s-au aflat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Traian Gligor, primarul comunei Bistra, Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, precum și doi parlamentari de Alba, deputații Florin-Claudiu Roman și Corneliu Olar. IICCMER a fost reprezentat de arheologii Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă și Gabriel Rustoiu.

ANDREȘEL IOAN s-a născut în comuna Bistra la data de 28 august 1877, fiind singurul băiat din cei trei copii ai familiei lui Andreșel Ioan și Maria. A fost căsătorit cu Chira Sofia (1885-1969) și au avut împreună o singură fată, pe Maria (1904-1982). Familia a avut o stare materială bună, astfel că după instaurarea regimului comunist autoritățile l-au inclus în categoria chiaburilor.

După cum se cunoaște, în ziua de 4 martie 1949 tabăra partizanilor din organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale condusă de maiorul Nicolae Dabija, amenajată la Groși, un loc situat la circa 10 km nord-est de Bistra, a fost atacată de Securitate iar în urma confruntării armate au rezultat victime de ambele părți, fiind capturați mai mulți prizonieri. Dintre partizanii care au scăpat mulți au fost prinși ulterior, fiind apoi condamnați împreună cu ceilalți la închisoare sau la moarte. Unii au mai rezistat un timp ca fugari, însă până la urmă și aceștia au fost uciși în diverse împrejurări. În această situație s-au aflat Nicolae Selagea și Ihuț Traian, amândoi originari din satele zonei, care au fost urmăriți și până la urmă împușcați, primul în septembrie 1950 și al doilea în august 1952. Câtă vreme aceștia au fost fugari, au fost ajutați de rude să supraviețuiască, fiind susținuți și de unii localnici, considerați drept chiaburi și persoane reacționare. Aceștia din urmă aveau influență asupra comunității, îndemnând oamenii să-i ajute pe partizani deoarece, cum mulți sperau atunci, urma să izbucnească războiul dintre U.R.S.S. și țările occidentale iar regimul comunist din România își va găsi sfârșitul. Totodată, aceste persoane instigau pe săteni la nesupunere și împotrivire la încercările autorităților de a înființa la Bistra o Gospodărie Agricolă Colectivă.

După campania Securității din anul 1949 prin care au fost arestate și condamnate multe persoane din zonă care au avut legături cu membrii organizației Frontul Apărării Naționale, această nouă situație a reprezentat o altă provocare pentru autoritățile regimului. Ca urmare, Securitatea a întreprins măsuri dure împotriva tuturor celor care promovau astfel de fapte și idei. În baza instrucțiunilor primite din partea Direcției Regionale a Securității Poporului Cluj și în înțelegere cu conducerea Organizației Județene a Partidului Muncitoresc Român din Turda, Serviciul Județean a Securității Poporului Turda a organizat o acțiune represivă de intimidare și constrângere a populației din Bistra. În ziua de 14 august 1950, în zonă au fost trimise mai multe cadre operative de securitate, care, în colaborare cu personalul Biroului de Securitate Câmpeni și cu milițieni de la Posturile din Bistra și Câmpeni, au reținut și transportat la sediul Securității din Câmpeni 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Selagea și Ihuț, dar și persoane suspectate că ar fi acordat sprijin partizanilor. În urma anchetei efectuate s-a constatat că pentru situația creată la Bistra se fac vinovați trei chiaburi, și anume Andreșel Ioan, Pom Traian și Trifa Iosif, ultimii doi fiind deja reținuți, luându-se hotărârea ca cei trei să fie executați prin împușcare. Ca urmare, în dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați în locuri diferite. Andreșel Ioan a fost ridicat de la locuința sezonieră ce o avea în munte, în zona Dosul Neagului, fiind apoi dus pe jos până la locul numit Poarta între Căi unde a fost împușcat. Cadavrele celor trei victime au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind înhumate a doua zi. Pentru săparea gropilor de morminte au fost aduse cu forța rude ale partizanilor Selagea și Ihuț, precum și oameni care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea celor trei chiaburi fiind dată tuturor ca exemplu. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună cruce sau alte semne de recunoaștere.
 
Investigațiile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute de IICCMER în urmă cu câțiva ani. Locul mormântului lui Andreșel Ioan a fost stabilit cu aproximație prin confruntări directe cu mai mulți martori ce au fost transportați de-a lungul timpului în teren, fiind căutat, verificat și identificat cu precizie de arheologii institutului în cursul unei campanii preliminare de săpături desfășurate în 5 septembrie 2017, lucrările fiind sprijinite de Primăria Bistra. Deshumarea și recuperarea osemintelor s-a făcut în zilele de 25-26 septembrie, printr-o acțiune desfășurată în colaborare cu Parchetul Militar, sesizat în prealabil de IICCMER, care a deschis un dosar de cercetare penală în cauza acestui omor extrajudiciar. După deshumare, rămășițele victimei au fost transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Alba unde s-au efectuat examinările de specialitate și s-a întocmit raportul medico-legal. După îndeplinirea tuturor procedurilor legale, din dispoziția procurorului de caz, osemintele au fost predate familiei pentru a putea fi reînhumate”


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews