Viceamiralul  Emil „Cico” Dumitrescu a murit, joi, la vârstă de 84 de ani, informează Cotidianul, citând Sursa Zilei. Emil Dumitrescu, poreclit „Cico”, a apărut în prim-plan în decembrie 1989, atunci când a apărut la TVR și i-a cerut lui Ion Iliescu să vină la Televiziune „să ne organizăm”. 

Uluitor, în intervenția sa, Dumitrescu cerea comandanților unităților de marină să nu respecte ordinele comandanților, „ca la 23 august”.Ulterior, tot la TVR, a cerut unităților militare din să se îndrepte spre București. A spus atunci, la televiziune, că transmite un ordin al șefului Marelui Stat Major, generalul Ștefan Gușă și al generalului Stănculescu, deși nu este clar de ce, dacă un astfel de ordin ar fi existat, ar fi fost trimis prin intermediul unui căpitan de rang 1 de la Marină.

De alfel, din cauza suspectelor sale legături cu sovieticii, Emil „Cico” Dumitrescu fusese scos din rândul forțelor armate și „detașat” în economie. Istoricul Alex Stoenescu a scris în volumul „Istoria Loviturilor de Stat în România” că Emil Dumitrescu a făcut parte din „comandamentul ofițeresc” de la etajul 11 al TVR, cel care aviza toate informațiile cu caracter militar ce au fost transmise pe post, începând cu ziua de 22 decembrie, ora 19:00. Din aceste informații au făcut parte și cele despre „fenomenul terorist” apărut din senin.

A fost cooptat de Ion Iliescu în Consiliul Frontului Salvării Naționale și apoi în colegiul național al Institutului Revoluției.
 
În 2018, Dumitrescu a fost pus sub acuzare, alături de Ion Iliescu și alții, pentru rolul său din decembrie 1989. „
...inculpatul Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparițiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum și prin activitatea de conducere și coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane și ar fi generat o stare de pericol pentru existența unei părți însemnate a populației civile de pe întregul teritoriu al României”, se arăta în comunicatul Procuraturii.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews