ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viceamiralul  Emil „Cico” Dumitrescu a murit, joi, la vârstă de 84 de ani, informează Cotidianul, citând Sursa Zilei. Emil Dumitrescu, poreclit „Cico”, a apărut în prim-plan în decembrie 1989, atunci când a apărut la TVR și i-a cerut lui Ion Iliescu să vină la Televiziune „să ne organizăm”. 

Uluitor, în intervenția sa, Dumitrescu cerea comandanților unităților de marină să nu respecte ordinele comandanților, „ca la 23 august”.



Ulterior, tot la TVR, a cerut unităților militare din să se îndrepte spre București. A spus atunci, la televiziune, că transmite un ordin al șefului Marelui Stat Major, generalul Ștefan Gușă și al generalului Stănculescu, deși nu este clar de ce, dacă un astfel de ordin ar fi existat, ar fi fost trimis prin intermediul unui căpitan de rang 1 de la Marină.

De alfel, din cauza suspectelor sale legături cu sovieticii, Emil „Cico” Dumitrescu fusese scos din rândul forțelor armate și „detașat” în economie. Istoricul Alex Stoenescu a scris în volumul „Istoria Loviturilor de Stat în România” că Emil Dumitrescu a făcut parte din „comandamentul ofițeresc” de la etajul 11 al TVR, cel care aviza toate informațiile cu caracter militar ce au fost transmise pe post, începând cu ziua de 22 decembrie, ora 19:00. Din aceste informații au făcut parte și cele despre „fenomenul terorist” apărut din senin.

A fost cooptat de Ion Iliescu în Consiliul Frontului Salvării Naționale și apoi în colegiul național al Institutului Revoluției.
 
În 2018, Dumitrescu a fost pus sub acuzare, alături de Ion Iliescu și alții, pentru rolul său din decembrie 1989. „
...inculpatul Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparițiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum și prin activitatea de conducere și coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane și ar fi generat o stare de pericol pentru existența unei părți însemnate a populației civile de pe întregul teritoriu al României”, se arăta în comunicatul Procuraturii.