De ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, stabilită prin lege pentru data de 14 mai, vă prezentăm trei istorii despre trei persoane care au ales să renunțe la propria libertate, decât la credința lor sau la principiile și valorile care le călăuzeau viața. 
 

Elisabeta Rizea, eroina din Nucșoara, a făcut 12 ani de închisoare în temnițele comuniste, dar nu i-a trădat pe luptătorii anticomuniști din munți.

 "Când mă bagă, doamnă, mă întriabă, zice, ce știi de bandiți? Nu știu nimic, domnule. Ce știi de bandiți? Nu știu nimic. De vreo doo, trei ori. La urmă mă întreabă- ce știi de țapi? Și făcea cu mîna, așa, la bărbie, ca cum ar mîngîia barba. Da io cătă la el, ca să mă fac că sînt proastă, să mă fac că nu înțeleg: nu știu, domnule, că a trecut și capre și țapi, dacă io nu știu ale cui sînt...Țapi era popii, așa le zicea, țapi. Că popa poartă barbă, de-aia îmi făcea așa la bărbie. Doamnă, și cînd am zis de capre și țapi, că nu știu ale cui sînt, s-a sculat de la masă de acpșp și, când mi-a dat așa un pumn, m-a dat jos și am văzut stele. M-a bătut! Da io cum să spun de nașu Drăgoi, de popa Constantinescu...Nașu Drăgoi m-a cununat și popa Constantinescu m-a binecuvîntat atunci, la mașină, când veneam din pușcărie. El m-a binecuvîntat și mi-a zis că băieții (partizanii- n. red) sînt bine. Și mi-a zis iar că îi prindea cu doi ani înainte dacă îi spuneam io...

(...) Cînd mă lua la anchetă îmi punea tinichele la ochi. Atunci am căzut io jos. Nu știu, m-am împiedicat sau mi-a pus oprea piedică să cad, că am venit jos și mi-a dat un bocanc driept aici. Și mi-a spus- fir-ai a dracului de bandită, acum te-aș împușca, da' costă glonțul trei lei. Eu nu costam nici trei lei, brie, doamnă...vezi cît costă un glonț. Eu nu făceam cît un glonț! 

(...) M-a dus la anchetă. Să trăiți! Și, zic, domnule anchetator, dumneavostră nu vă gândiți că io nu mai judec? Împușcați-mă, domnule, omorîți-mă! Scrieți ce vreți dumneavoastră acolo. Eu nu mai mi-aduc aminte nimic, nu știu cu cine m-am întâlnit cînd m-am dat jos din rată. Da știam că cu popa, n-am uitat, vezi, că nu le uit. Nu le uit! Nici atunci nu uitasem. Da să ocolesc, să nu spui io pă nimeni...

(...) Și m-a luat mai tîrziu, vară era, m-a luat pe mine și pe Victoria Arnăuțoiu, asta era după ce ne dusese la Arad. Ne-a luat la Arad, ne-a judecat, ne-a condamnat și a prins și pă Arsenescu și noi eram la Arad în pușcărie, lucram acolo. Și mă ia, doamnă, pă mine și pă Victoria Arnăuțoiu și ne duce la Pitești. Doamne, ce-o fi? Pe Arsenescu l-a prins la urmă. La acesta depusesem noi jurămînt. Da n-apucasem să spui acolo dă jurămînt. Nu m-a mai confruntat cu Arsenescu. Că io am luat pă nu știu în brațe. Așa am ținut de cînd m-a luat pînă mi-a dat drumul, n-am recunoscut nimic.”

(Povestea Elisabei Rizea din Nucșoara, editori Irina Nicolau și Teodor Nițu, editura Humanitas, 1993, pag.77-80 )
Foto: Asociația Elisabeta și Gheorghe Rizea


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews