ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Formația de muzică bizantină Psalmodia a Universității Naționale de Muzică din București a susținut luni, 27 iunie, un concert cu totul deosebit la Biblioteca Națională a României. Manifestarea artistică a repus în circuitul interpretativ cântări inedite, recuperate sonor după o tăcere de aproximativ 300 de ani.

Cu acest prilej a avut loc și lansarea volumului de muzicologie bizantină „Irmoasele calofonice: catalog analitic, exighisire, transcriere și românire”, precum și a CD-ului „Kalophonic Heirmoi (17th-19th Century)”, înregistrat de corul academic Psalmodia sub conducerea prof. univ. dr. habil. Nicolae Gheorghiță, prorector al UNMB, și a arhid. conf. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea, a informat Biblioteca Națională. Invitată: Anamaria Maranda.

Evenimentul a făcut parte din activitățile proiectului cultural „Recuperarea și valorificarea irmoaselor calofonice din fondurile muzicale de sec. XVIII și XIX”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Participanții la eveniment au primit gratuit la finalul concertului câte un volum și un CD.

Asociația Revivart pune la dispoziție în mod gratuit conținutul CD-ului înregistrat de formația de muzică bizantină Psalmodia a Universității Naționale de Muzică București AICI, împreună cu volumul alcătuit de Cătălin Cernătescu,  Irmoasele calofonice. Catalog analitic, exighisire, transcriere și românire (2022).

Concertul și dubla lansare au fost transmise online în direct prin intermediul platformei multi-media ortodoxe Lumina Cuvântului. Vă invităm să urmăriți bijuteriile psaltice cântate de corul Psalmodia după 300 de ani:

VIDEO AICI sau AICI