ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul eminescolog Nicolae Georgescu a venit la #PeDreptCuvânt.

Profesor universitar doctor, bibliotecar la Academia Română și cunoscut eminescolog, Nicolae Georgescu a publicat numeroase cărți despre opera și personalitatea lui Mihai Eminescu.

În lucrările dumnealui, profesorul Nae Georgescu a studiat în detaliu și ziua de 28 iunie 1883, ziua în care Mihai Eminescu a fost scos din viața publică. În dialogul nostru, purtat tocmai pe 28 iunie, urmăm cronologia evenimentelor care au condus la internarea forțată a lui Mihai Eminescu, vorbim despre contextul politic care a impus înlăturarea lui Eminescu, despre pretextul folosit pentru închiderea sa, dar și despre planul de înlăturare a influentului ziarist de la Timpul.

În finalul conversației noastre, Nicolae Georgescu spune că Mihai Eminescu a fost închis pentru idei: „Cu Eminescu s-a făcut psihiatrie. Psihiatrie în sensul anilor lui Ceaușescu".

Sumarul dialogului nostru este mai jos:

00:00 Introducere

03:55 Contextul politic în care așezăm ziua de 28 iunie 1883, ziua în care Mihai Eminescu a fost scos din scena publică

18:57 Care a fost pretextul folosit pentru închiderea lui Mihai Eminescu

22:06 Planul de înlăturare a lui Eminescu, de la motivație la pași și indicii istorice

31:55 Diagnosticul și tratamentul primit de Mihai Eminescu la internarea lui forțată din 28 iunie 1883

33:55 Rolul jucat de Titu Maiorescu în internarea lui Eminescu

40:25 „Mai potoliți-l pe Eminescu!". În ce cheie citim mesajul lui Petre Carp?

49:54 Despre relația dintre Mihai Eminescu și Petre Carp

53:40  „Mihai Eminescu n-a fost considerat geniu național în vremea lui"

55:44 Închis pentru idei: „Cu Eminescu s-a făcut psihiatrie. Psihiatrie în sensul anilor lui Ceaușescu"

Puteți urmări podcastul lui Florentin Țuca și pe site-ul său.

 

Florentin Țuca este jurist, avocat fondator (Managing Partner) al societății de avocați Țuca Zbârcea & Asociații. Este autor al volumelor de eseuri „Gâlceava cu juristul din mine” (Ed. Humanitas, 2014) și „Adevărul în căutare de minister” (Ed. Universul Juridic, 2021). A participat în calitate de lector la numeroase conferințe și forumuri interne și internaționale pe teme actuale din domeniul juridic, organizate de instituții private sau de către instituții din mediul academic. În anul 2012, a fost desemnat „European Managing Partner of the Year" de publicația londoneză The Lawyer.