ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Municipiului București invită publicul, începând de vineri, 3 martie 2017, la vernisajul expoziției „Mărturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977”, care va avea loc la parterul Palatului Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr.2) în sălile refuncționalizate de curând pentru a fi redate publicului.

Expoziția „Mărturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977” este realizată cu imagini deținute de Muzeul Municipiului București și prezintă urmările celui mai grav seism din perioada postbelică, la patruzeci de ani de la tragicul eveniment. Având o durată de circa 56 de secunde și o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, cutremurul a produs pagube uriașe Bucureștiului: treizeci și două de blocuri și clădiri de mari dimensiuni distruse, zeci de mii de imobile prăbușite sau în stare iminentă de colaps. Marile blocuri, printre care Scala, Dunărea, Continental sau Wilson au fost puternic avariate, cutremurul devenit ulterior prilej de modificare a construcțiilor conform normelor estetice socialiste ale vremii.

Seismul din timpul nopții de 4 martie 1977 a curmat viața a 1500 de oameni, iar numărul total de răniți din țară s-a ridicat la 11 300. Printre cei decedați s-au aflat personalități ale vieții culturale din acea perioadă, printre care Toma Caragiu, Eliza Petrăchescu, A.E. Bakonsky, Alexandru Bocăneț și mulți alții. Operațiunile de salvare a răniților prinși sub dărâmături s-au făcut prin intermediul militarilor și civililor, ajutați de câini special antrenați pentru astfel de misiuni.

Expoziția „Mărturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977” poate fi vizitată până pe data de 30 aprilie 2017, anunță un comunicat al muzeului.