ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atacurile din Statele Unite asupra monumentelor istorice continuă cu aceeași violență. Ultimele două statui vandalizate au fost cele ale misionarului spaniol Junípero Serra și cea a scriitorului Miguel de Cervantes, aflate în Parcul Golden Gate din San Francisco. Ambele statui au fost vandalizate de protestatarii care, sub umbrela luptei rasism, au distrus în ultimele zile zeci de monumente ale unor personaje istorice, de la coloniști și generali sudiști, până la exploratorul genovez Cristofor Columb

Statuia din San Francisco marelui scriitor spaniol Cervantes a fost mânjită, sâmbătă, cu simboluri fasciste și cu mesajul „ticălosul”. Stauia misionarului spaniol a fost doborâtă de un grup de protestatari. Anterior, o statuie a lui Cristofor Columb a fost vandalizată de aceiași manifestanți violenți.

Spaniolul Junípero Serra, fondatorul a nouă misiuni spaniole în California, la sfârșitul secolului XVIII, a fost recent canonizat de Papa Francisc și are numeroase statui în întregul stat, precum și un bust în Capitoliul SUA.
 
 
Cu puțin timp înainte de atacurile asupra statuilor lui Serra și Cervantes, autoritățile din San Francisco au luat măsuri de precauție, îndepărtând o statuie a lui Cristofor Columb. Navigatorul genovez, care are, de asemenea, multe statui in SUA, a fost obiectul furiei protestatarilor din America.
 
Ministrul spaniol al Culturii, José Manuel Rodriguez Uribes, și-a exprimat revolta printr-un mesaj postat pe Twitter: „Atacul la statuile lui Cervantes, Fray Junípero Serra sau multe altele este de neînțeles. Motivul este întotdeauna unul istoric, contextualizat. Regret și condamn acest revizionism copilăresc și dogmatic. Pedeapsă. Multă pedeapsă”, a scris oficialul spaniol.

„Regretăm profund demolarea statuii lui Fray Junípero Serra și dorim să amintim tuturor de marea sa lucrare în numele comunităților indigene. De asemenea, regretăm pagubele provocate bustului lui Miguel de Cervantes, el însuși sclav timp de 5 ani în Alger și a cărui activitate este un imn în cinstea libertății și egalității”, a scris, într-un mesaj pe rețelele de socializare și Ambasada Spaniei în SUA.