„Tată, am cântat Daciei întregi!” - Ciprian Porumbescu, un martir al României Mari. Compozitorul a murit la doar 29 de ani, după ce austro-ungarii l-au întemnițat pentru că milita pentru Unirea Bucovinei cu mama România (2/14 octombrie 1853-6 iunie 1883)

Născut pe 2/14 octombrie 1853, de Sfântul Ciprian, la Șipotele Sucevei, Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu.
Între 1873 și 1877 a studiat Teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească naționalistă „Arboroasa”.
După terminarea facultății, tânărul teolog a fost întemnițat aproape trei luni pentru activitatea din cadrul societății „Arboroasa", militantă pentru libertatea Bucovinei de sub stăpânirea austro-ungară și unirea cu patria-mamă România. Detenția i-a șubrezit trupul firav. Frigul și mâncarea proastă din închisoare au făcut ca Ciprian Porumbescu să se îmbolnăvească de tuberculoză.
Ciprian Porumbescu a scris în timpul detenției unele dintre cele mai bune piese ale sale. Pe 25 noiembrie 1882, a plecat în Italia, în stațiunea Nervi, pentru tratament. Nu rezistă departe de casă și se întoarce la Stupca, unde moare pe 6 iunie 1883, la doar 29 de ani, în bratele Mărioarei, sora sa. 1983 este și anul eliminării lui Mihai Eminescu din presă. Eminescu îl întâlnise pe Ciprian la Putna și avea să scrie un articol vibrant la arestarea lui.
„(...) Mai mulți dintre studenții facultății teologice au fost arestați și li se intentează se vede proces criminal. Care va fi crima de care să se fi făcut vinovați
studenții români de la Cernăuți de au fost un motiv destul de puternic
pentru a risipi mica lor avere de strânsură și centrul lor de activitate
spirituală?”, se întreabă Eminescu, explicând apoi motivele, conform opiniei sale.
Printre cele mai populare lucrări sunt: „Rapsodia Română”, „Balada pentru vioară si orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883) - AUDIO/VIDEO integral, mai sus.
În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României, Trei culori.
Pe 15 August 1871 a participat la marea serbare de la Putna organizată de Mihai Eminescu pentru a pune bazele unei mișcări a tinerilor români studioși din toate provinciile românești spre unificare lor în patria-mamă România. După întoarcerea acasă, Ciprian Porumbescu i-a strigat tatălui său, preotul Iraclie: „Tată, am cântat Daciei întregi!”
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Falsurile noii ”investigații” Recorder demontate punct cu punct. Hărțuirea unor preoți ortodocși și a soțiilor lor pare o producție la comandă. Familiile Marinela și Mădălin Iscru și Raluca și Ionuț Lipan reacționează: RECORDER - FABRICA DE FAKE NEWS

Regizorul Emanuel Petran: Am fost demis și mi s-a distrus viața pentru că n-am vrut să spăl banii Budapestei la Cluj. Azi devoalez tot GRUPUL INFRACȚIONAL. Rolul lui OVIDIU PECICAN

Reîntoarcerea MARELUI PONEI ROZ direct pe TRINITAS TV. Diana Maria Brăgaru: Slugă la doi stăpâni?! Bănescu îl promovează pe H.R. Patapievici, pe față, în BOR. Pe când și pe Mungiu-Pippidi și "Evangheliștii" ei?!

Actrița Adina Cristescu, „Buna Poveștilor” de la Abracadabra, s-a stins subit din viață, la 56 de ani

Viu entuziasm la Kiev! ”Poporul ucrainean își exprimă recunoștința față de poporul frate rus în legătură cu trecerea Crimeei în componența R.S.S. Ucrainene”

Ignorat total de Bănescu, Scandalul blasfemierii Sfântului Ardealului irumpe la Sibiu. Protest oficial al Arhiepiscopiei față de filmul lui Alexandru Solomon "Arsenie. Viața de apoi"
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO
Secțiuni: Cultură Istorie Muzică Prima pagină Știri
Persoane: Ciprian Porumbescu George Enescu Mihai Eminescu
Locații: Putna România România Mare
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)