Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari, județul Dolj. A urmat studiile liceale la Craiova, iar apoi  Institutul de Teatru din București, pe care l-a absolvit în 1966. 

A fost apoi actor al Teatrului Național din Craiova, unde a interpretat numeroase roluri în piese precum: 'Visul unei nopți de iarnă'' de Tudor Mușatescu, ''D-ale carnavalului'' de I. L. Caragiale, ''Doamna nevăzută'' de Pedro Calderón de la Barca, ''Mitică Popescu'' de Camil Petrescu, ''Filfizonul pedepsit'' de John Vanbrugh, ''Unchiul Vanea'' de Anton Cehov, "Năpasta" de I.L.Caragiale, "Vărul Shakespeare" de Marin Sorescu, ''Piticul din grădina de vară'', de Dumitru Radu Popescu sau "Omul din LaMancha", regia Cezar Ghioca.

Primul recital de poezie ''Menestrel la curțile dorului'' a fost susținut în cadrul Festivalului Național de Teatru din 1969, cu care a câștigat Marele Premiu. 

În 1975 a lansat volumul "Cântece de dragoste de țară", care includea și piesa "Cântec oltenesc", a poetului Virgil Carianopol, membru al mișcării legionare. Carianopol a fost închis la Aiud, ca și tatăl lui Tudor Gheorghe, și Periprava. Melodia "Cântec oltenesc" a devenit una din cele mai cunoscute ale maestrului.
 


În anii '80, Tudor Gheorghe a fost interzis de către autoritățile comuniste, dar a avut un și mai mare succes la public după 1990. 
 
De altfel, Tudor Gheorghe a fost primul artist care a pus pe muzică versurile scrise în închisorile comuniste, adunate în albumul "Cu Iisus în celulă".

De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, cântărețul a lansat peste 20 de albume, între care: ''Viața lumii'' (1974), ''Cântece de dragoste de țară'' (1975), ''Veniți, privighetoarea cântă'' (1976), ''Pasăre galbenă-n pene'' (1978), ''Tudor Gheorghe'' (1984), ''Primăvara'' (1989), ''Reîntoarcerea'' (1999), ''Mie-mi pasă!'' (1999), ''Suflet De Român'' (2000), ''Primăvara Simfonic'' (2001), ''Toamna Simfonic 2001'', "Pe-un franc poet" (2002), ''Petrecere cu taraf I'' (2002), ''Iarna Simfonic'' (2003), ''Diligența cu păpuși'' (2003), ''Petrecere cu taraf II/Trimite Vorba" (2004), ''Între râsuri și trandafiri'' (2005), ''Cu Iisus în celulă'' (2005), ''În căutarea dorului pierdut'' (2006), ''Vara simfonic'' (2006), ''Calvarul unei inime pribegi'' (2007), "Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos" (2007), "Parfumele nebunelor dorinți" (2007), ''Risipei Se Deda florarul'' (2007), ''...de Primăvară'' (2009), ''Degeaba'' (dublu album, 2012), ''La margine de imperii'' (dublu album, 2013), ''Mahalaua Mon Amour'' (2013). 

Președintele Iohannis a promulgat o lege care pedepsește cu închisoarea "răspândirea" ideilor și simbolurilor legionare. Legea a fost inițiată de un grup de parlamentari PNL și a fost votată în unanimitate de Parlament.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews