ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În data de 10 decembrie, Biserica face pomenirea: Sfinților Mucenici Mina Melodul, Ermoghen și Evraf; Sfântului Mucenic Teotecn; Cuviosului Toma din Bitinia; Sfântului Mucenic Marian; Cuviosului Ioasaf din Bielgorod, Sfântul Ghemel (Calendar-Ortodox.ro).
 
Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 10 decembrie. 
 
Cei trei sfinți mucenici au trăit în timpul împăratului roman Maximian Daia (305-313), în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor. Sfântul Mina era din Atena, un mare învățat și orator, care își păstra ascunsă credința în Hristos. În urma unor tulburări care au izbucnit în orașul egiptean Alexandria, împăratul a decis să trimită un om de încredere acolo, alegându-l pe Sfântul Mucenic Mina.

Sfântul mucenic a pus capăt certurilor din oraș dintre creștini și cei de alte religii, sfătuindu-i pe creștini să-și păstreze credința. 

Aflând împăratul că Sfântul Mucenic Mina este creștin a trimis un alt demnitar, Ermoghen, să-l convingă să apostazieze sau, în caz contrar, să-l ucidă. Sfântul Mina nu s-a lepădat de Hristos, astfel că a fost supus la torturi cumplite, pe care îndurându-le cu bărbăție a reușit să-l impresioneze pe Ermoghen, care s-a botezat și el. 
 
Sfântul Mucenic Mina și Sfântul Mucenic Ermoghen au fost uciși împreună cu notarul Sfântului Mina, Sfântul Evgraf, care, văzând supliciul îndurat de stăpânul său, l-a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos.