ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la 10 iulie. La aceeași dată mai sunt prăznuiți și Sfinții Mucenici Vianor, Siluan și Apolonie, precum și Cuviosul Antonie, întemeietorul Lavrei Pecerska și al monahismului rus.

În timpul împăratului Liciniu (308-321), persecuțiile împotriva creștinilor s-au extins mult în Răsărit.  În acea perioadă, creștinii erau prinși și omorâți, dar numărul lor, în loc să scadă, creștea fără încetare. Credința în Hristos luminase, în Nicopolea Armeniei, și cugetele căpeteniilor, între care se aflau: Leontie, Mavrichie, Daniil și Antonie. Aceștia, fără vreo teamă, își arătau credința lor în Hristos Cel înviat din morți.

Astfel, în cetate s-au adunat câteva zeci de creștini pentru a-și mărturisi credința în Iisus Hristos, dar guvernatorul Lisiu a ordonat prinderea, torturarea și închiderea lor.

Creștinii, în număr de patruzeci și cinci, au răbdat cu bărbăție chinurile, ba chiar i-au atras de partea lor pe doi dintre paznicii temniței, așa încât au fost condamnați la moarte. Le-au fost tăiate mai întâi mâinile și picioarele, după care au fost aruncați în foc.

Sfinții au fost mistuiți de foc, iar oasele lor au fost aruncate în râul Lices, de unde au fost luate mai târziu de câțiva credincioși și puse la loc de cinste. După moartea lui Liciniu, s-a zidit o biserică în cinstea mucenicilor, iar sfintele lor rămășițe au fost depuse într-însa, devenind izvor a multe tămăduiri și minuni.

Troparul Sfinților 45 de Mucenici
 

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.” VIDEO:

 Tot în această zi: Cuviosul Antonie de la Lavra Pecerska din Kiev; Sfântul Mucenic Apolonie; Sfântul Mucenic Vianor; Sfântul Mucenic Siluan; Sfântul Cuvios Sava Vatopedinul; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Koneviț;  Sfântul Ierarh Gheorghe, episcopul Tesalonicului; 
✝) Duminica a 4-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului);  Ap. Romani 6, 18-23; Ev. Matei 8, 5-13; glas 3, voscr. 4