ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 11 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Apostol Filip Diaconul; Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul; Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonida; Sfinții Ierarhi Nectarie, Arsachie și Sisinie.  

Sfântului Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi (sec. I), i se spune „Filip diaconul”, pentru a fi deosebit de Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli.

Diaconul Filip este amintit pentru prima dată în Cartea Faptele Sfinților Apostoli 7, 2-5. După uciderea cu pietre a Sfântului Arhidiacon Ștefan, a început persecuția împotriva creștinilor Bisericii din Ierusalim. Toți s-au împrăștiat, în afară de Apostoli. Cei care se împrăștiaseră mergeau din loc în loc și propovăduiau Cuvântul lui Dumnezeu (FA VIII, 4).

Diaconul Filip s-a dus în cetatea Sevastiei din Samaria. Sevastia era vechea Samarie, capitala provinciei cu același nume. Cum samarinenii nu se supuneau celor din Ierusalim, Filip considera că aici va scăpa de urmărirea preoților iudei (FA 8, 6-8).

Filip boteza mulțimile în numele lui Iisus Hristos și chiar Simon Magul, după ce a fost botezat, nu s-a mai depărtat de Filip. Tot diaconul Filip îl botează și pe „demnitarul etiopian” al reginei Candachia. După întoarcerea lui în Ierusalim, Sfinții Apostoli l-au hirotonit episcop și l-au trimis în Tralia Asiei. Diaconul Filip a murit în pace și a fost înmormântat în Cezareea Palestinei.

Astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomenește și pe Cuviosul Teofan Mărturisitorul. S-a născut din părinți dreptcredincioși, care viețuiau în Palestina și se întreceau în iubirea pentru străini. Sfântul Teofan a fost așezat Episcop al Bisericii din Niceea, fiind hirotonit de Patriarhul Metodie, care a surpat eresul luptătorilor împotriva sfintelor icoane. Sfântul Teofan a alcătuit mai multe cântări pentru cinstirea sfintelor icoane, folositoare Bisericii lui Hristos. (Ziarul Lumina)