111 ani de la nașterea unuia dintre cei mai puternici exorciști ai României: Părintele Ilarion Argatu (2 August 1913 - 11 Mai 1999): ”Vrăjmașul satanei s-a strămutat pentru totdeauna în Rai”. Reportaj de la Cernica, mărturii, înainte-vederi și sfaturi duh

Arhim. Ilarion Argatu, unul dintre cei mai iubiți duhovnici români și mărturisitor în perioada regimului comunist, s-a născut în data de 2 august 1913, în localitatea Valea Glodului, județul Suceava.
Părintele Ilarion Argatu s-a născut într-o familie numeroasă, primind la botez numele de Ioan. Tatăl său, Alexandru, a fost primar în comuna Valea Glodului timp de 16 ani. Rămânând văduv, și-a crescut copiii, iar apoi s-a retras la Mănăstirea Neamț, unde s-a călugărit.
Ioan Argatu a urmat școala primară din localitatea natală, apoi, îndemat de unchiul său, părintele Epifanie Crăciun, stareț al Mănăstirii Cocoș, s-a înscris la Seminarul Teologic din Dorohoi.
A absolvit seminarul, apoi Facultatea de Teologie din Cernăuți. Simultan, Ioan Argatu a urmat și cursurile Școlii Militare din Bacău, ajungând sublocotenent. Dupa facultate, Ioan Argatu s-a înrolat în armată, undeva la granița cu Ungaria.
În 10 noiembrie 1940, Ioan Argatu s-a căsătorit cu Georgeta, fiica preotului Sebastian Mihăilescu, din localitatea suceveana Oniceni. Au avut cinci copii.
Ioan Argatu a fost hirotonit preot în 1940 pe seama localității Oniceni, iar din 1946 a fost transferat la Boroaia pentru a construi biserica din sat care fusese începută în urmă cu 22 ani și abandonată.
Ilarion Argatu urmărit de comuniști timp de 16 ani
În perioada în care era paroh în satul Boroaia, pentru că nu a ținut cont de sarcinile trasate de comuniști în ceea ce privește construcția bisericii și lungimea slujbelor, părintele Ilarion Argatu a fost acuzat de „instigare contra ordinii publice” și condamnat la închisoare.
Pentru a nu se dezice de credință și a continua activitatea pastorală, preotul a preferat să stea ascuns de ochii comuniștilor. În scrierile sale, părintele Ilarion Argatu relatează cum în 1946 a reușit să fugă din Boroaia și a mers la casa natală din Valea Glodului.
Acolo a supraviețuit ascuns într-o magazie dărăpănată, în spatele unui perete fals de lemn timp de trei ani. Vreme de alți patru ani, părintele a stat ascuns într-o șură de fân, apoi sub podeaua casei din Boroaia, neștiind nimeni de el.
În total, părintele Ilarion Argatu a stat ascuns aproximativ 16 ani. În acest timp, comuniștii au pus o recompensă de 300.000 lei pentru prinderea părintelui și i-a mai fost deschis un dosar, de această dată cu sentința de închisoare pe viață, pentru „organizare de complot contra statului”.
Abia în anul 1964, părintele a fost absolvit de cele două dosare mincinoase.
În anul 1972, părintele Ioan Argatu a rămas văduv. La mai puțin de un an, în ianuarie 1973, a devenit monah la Mănăstirea Antim, din București, primind numele de Ilarion.
A viețuit câțiva ani și la Mănăstirea Căldărușani, apoi s-a retras,
în ultimii 19 ani din viață la Mănăstirea Cernica, unde era căutat de
numeroși pelerini pentru sfaturi duhovnicești și rugăciuni. A fost și duhovnic al Maicii Ecaterina, pe care a îndrumat-o spre creștinare.
Părintele Ilarion a trecut la cele veșnice în 11 mai 1999 și a fost înmormântat în satul Boroaia, județul Suceava. (Basilica)
Reportaj de acum 24 de ani: Vrăjmașul satanei s-a strămutat pentru totdeauna în Rai
A fost cel mai puternic exorcist al Bisericii Ortodoxe. Sute de nefericiți stăpâniți de diavol și-au găsit, cu ajutorul său, liniștea. Mii de bolnavi, cu trupul atins de boli incurabile ori cu mințile rătăcite, și-au redobândit sănătatea. Orice disperare sau prăbușire morală își afla, în chilia călugărului de la Cernica, liniștea. De curând, biruitorul suferințelor omenești în numele Domnului s-a strămutat, pentru totdeauna, în Rai. Dar posteritatea părintelui Ilarion Argatu a început chiar în ziua plecării sale între cei drepți.
Semne miraculoase
La Mănăstirea Cernica, zilele par mai lungi și serile mai tăcute, după plecarea monahului Ilarion Argatu din această lume. Părintele stareț umbla, deseori, cu treburi pe la Patriarhie, iar călugării își văd de osteneala duhovnicească în chipul cel mai pașnic, alături de elevii seminarului teologic. O liniște suprafirească apasă peste istmul pierdut între ape, undeva, la marginea aglomeratului București, în timp ce comunitatea monahală de aici nu-și ascunde tristețea despărțirii de un frate mult iubit, ce nu a putut fi condus pe ultimul drum, datorită hotărârii sale de a i se înhuma osemintele în biserica de la Boroaia, în îndepărtatul nord bucovinean. Chiar și acum, la două săptămâni după ce părintele Argatu și-a început odihna veșnică, mai vine câte un credincios la mănăstire, în căutarea blândului păstor de suflete, despre a cărui moarte s-a întâmplat să nu afle încă...
Cel dintâi semn pe care monahul, atât de venerat, l-a trimis de pe lumea cealaltă fraților de nevoință, s-a petrecut chiar în prima noapte de după înmormântarea săvârșită departe de Cernica. Ava Irineu, părintele Teodosie și fratele Haralambie l-au visat, în același timp și în același fel! Ilarion Argatu se ridica din sicriu, îmbrăcat în veșminte ce străluceau de curățenie, cu o lumină de bucurie pe chipul întinerit, făcându-le semn cu mâna, ca și la o despărțire! Vestea s-a răspândit fulgerător printre călugări, producând mare tulburare. De atunci, monahii de la Cernica au rămas într-o cucernică așteptare...
Rugăciune și extaz
"Nici nu mai știu de câte ori l-am văzut cu lacrimile șiroindu-i pe obraji"
Părintele Ieronim, ghidul mănăstirii, face o cruce mare, de câte ori începe să vorbească despre fratele Argatu. "Noi așteptăm și astăzi, vom aștepta mereu, până la împlinirea semnului, îndoitul har promis, cândva, de sfinția sa!". Pelerinilor străini, ce nu sunt familiarizați cu asemenea mistere duhovnicești, călugărul le povestește că în "Cartea Regilor" din Vechiul Testament, Elisei - ucenicul lui Ilie Tesviteanul - îi cerea fără preget sfântului dăruirea harului, iar acesta îl avertiză, de fiecare dată, cu blândețe: "Când mă vei vedea urcându-mă la cer și plimbându-mă într-un car de foc, atunci va coborî și harul asupra ta". Părintele Argatu a făcut o promisiune asemănătoare unora dintre cei mai apropiați frați și aceștia așteaptă, în rugăciune, plini de speranță, împlinirea minunii. Căci toată lumea cunoaște, aici, iluminarea duhovnicească a celui dispărut... Părintele Ieronim adăugă, mângâindu-și barba: "Cele trei mari trepte ale adevăratei credințe sunt: Cunoașterea, Iubirea și Extazul. Fratele Ilarion - îndrăznesc să spun - făcuse primul pas, de la iubirea absolută la extaz. Îl vedeam, uneori, cufundat în rugăciune, ore în șir. Cine nu-l știa, putea să-și închipuie că doarme, dar el părea răpit în duh, de-a dreptul, căci se dezmeticea de parcă s-ar fi fost întors de pe altă lume! Rareori mărturisea ce viziuni a avut, dar era cutremurat...".
Tocmai de aceea frații regretă că nu l-au putut păstra pe monah, măcar primii șapte ani după moartea trupească, după care l-ar fi putut reînhuma la Boroaia, biserica ctitorită de el în satul natal cu mare fast ecleziastic.
Zilele și nopțile părintelui Argatu se asemănau ca două picături de mir sfânt... Încă de când se stabilise la Cernica, în 1983, aducea cele șapte laude Preasfintei Treimi, în singurătatea chiliei sale, aidoma psalmistului biblic, după care se ostenea cu sufletele credincioșilor - din ce în ce mai numeroși - ce făceau pelerinaj la sfânta mănăstire, pentru a-l vedea și a-și afla alinarea. Când era de rând, în biserică, la Sfânta Liturghie și la Proscomidie, se sculă de la trei noaptea, iar primii frați care soseau dimineața îl găseau în fața altarului, cufundat în rugăciune, ca într-o adevărată transă. În fiecare seară, oricât de obosit ar fi fost de năvala vizitatorilor, venea la Utrenie și asculta, plângând cu lacrimi fierbinți, "Psalmii Judecății". Nu o singură dată le-a spus ucenicilor și fraților săi că Judecata de Apoi, de la a doua Venire a Mântuitorului, va dura cât citirea acestor șapte psalmi! Textul de căpătâi al părintelui Argatu era chiar psalmul 142, adică ultimul dintre cele șapte imnuri psaltice ale Judecății. "La citirea acestuia - mărturisește părintele Ieronim - călugărul se transfigura, cuprins de o fericită întristare, ce îl făcea să plângă de fiecare dată." Apoi, fratele Ieronim oftează: "Nici nu mai știu de câte ori l-am văzut cu lacrimile șiroindu-i pe obraji!".
Călăuză spre mântuire
"Nu-și pierdea niciodată răbdarea. Vorbea mult cu fiecare credincios în parte, pentru a-l cunoaște cât mai bine"
În cele peste două decenii de nevoință monahală, dintre care ultimii cincisprezece ani au fost petrecuți doar la Cernica, la părintele Argatu au venit să-și numere suspinele sute de mii de credincioși. "Numai Cel de Sus știe - recunoaște părintele Tofan - cu câtă iubire și devotament s-a ostenit să le aducă alinarea, arătându-le calea cea strâmtă a mântuirii și salvând atâtea suflete rătăcite! Nu-și pierdea niciodată răbdarea. Vorbea mult cu fiecare credincios în parte, pentru a-l cunoaște cât mai bine." Părintele Argatu îi copleșea pe toți cu blândețea sa duhovnicească. Nu dădea niciodată canoane, ci aștepta pocăința credinciosului, chemându-l la o nouă întâlnire. Era cunoscută memoria sa ieșită din comun, despre care mărturisesc toți pelerinii ce l-au frecventat. Puteai să te întorci la el după câteva luni de zile, răstimp în care fusese vizitat de alte mii de creștini aflați în suferință, dar își amintea fiecare sfat pe care îl dăduse. "De multe ori - spune fratele Haralambie - te întâmpina, chiar după ce pășeai pragul, cu câte o întrebare care te uimea. «Ți-am spus să te duci la bunic, să-ți ceri iertare! Ai fost?». Iar creștinul, care nu mai trecuse pe acolo de câteva anotimpuri, rămânea cu gura căscată de uimire!" În rest, părintele Ilarion Argatu nu cerea decât umilință și pocăință, căci singura sa asprime rămânea dojana iubirii...
Legendarul călugăr a fost și un mare postitor, deoarece înțelegea că postul, adică înfrânarea, reprezintă o dovadă de iubire pentru Dumnezeu. Le spunea, deseori, credincioșilor: "Dacă iubești o femeie, îi duci o floare și îi spui vorbe frumoase... Lui Dumnezeu cum îi arăți, «pre limba lui», că îl iubești?! Păzindu-i poruncile! Care sunt cele mai importante sfaturi dumnezeiești? Ferește-te de păcat, înfrânează-ți poftele trupului și iubește-ți aproapele ca pe tine însuți, căci iubind ai și iertat, așa iertându-ți-se și ție".
În fiecare săptămână - lunea, miercurea și vinerea - părintele citea Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, pentru cei aflați în suferință și pentru cei cu necazuri mari. Ilarion Argatu știa pe dinafară aceste blesteme adresate satanei și îi cutremura pe toți cei în prezența cărora le rostea cu glas tunător. În acest fel, dar și prin rugăciuni, ca și prin nemăsurata sa milostenie, cu care îndupleca Duhul Sfânt, monahul a făcut miraculoase vindecări, ceea ce i-a atras un renume impresionant de tămăduitor, în "enoria" sa - cum numea el marea masă a credincioșilor ce îl frecventau regulat. Datorită afluenței de vizitatori, Consiliul Duhovnicesc al Sfintei mănăstiri a fost nevoit să hotărască mutarea părintelui în chilia din spatele actualului muzeu, pentru a-și putea continua nestingherit păstorirea, fără a tulbura liniștea monahală a lăcașului.
Chilia cu pelerini
"Nu vedeți năruirea și uitați că se apropie ceasul!"
Ca și Ilie Cleopa, celălalt mare duhovnic român de la acest sfârșit de veac, părintele Argatu a transformat chilia sa, de-a lungul timpului, prin minunile săvârșite cu harul Sfântului Duh, într-un adevărat loc de pelerinaj. Aici veneau sute de oameni zilnic, din toate colțurile țării, pentru a se tămădui ori pentru a-și salva sufletele. Pentru fiecare dintre ei, călugărul avea o vorbă de alinare, un sfat, o rugăciune. Fiecăruia îi citea în suflet și îi arăta calea. Chiar și în ultima vreme, când bătrânețile și boala îl făceau tot mai neputincios, monahul nu ostenise să-și împartă iubirea și iertarea celor care se înghesuiau, câteva zeci o dată, în strâmta sa chilie.
Oamenii îi sorbeau cuvintele cu nesaț. Uneori, l-au și înregistrat pe casete audio, păstrând neprețuite comori duhovnicești de înțelepciune. În desele predici pe care le rostea enoriașilor, adunați în jurul său ca o turmă în jurul păstorului, părintele îi lumina cu vorbe adânci: "Astăzi, mulți oameni au îndrăznit să-și introducă rânduielile lor în rânduielile Sfântului Duh și așa, din ce în ce mai mulți, au început să creadă de capul lor, fără o noimă. Din această cauză, rânduielile cerești s-au făcut pământești, cele duhovnicești - trupești, cele sfinte - păcătoase, cele înțelepte - neghioabe, iar voi nu vedeți năruirea și uitați că se apropie ceasul!".
Încă din zilele vieții sale, părintele Ilarion Argatu a împărțit tot ce avea, dar a agonisit în cer, ctitorind două schituri și o biserică. Își mai visa o mănăstire de maici, la Ierusalim, dar nu a mai avut răgazul. Moștenirea sa înseamnă, atât pentru credincioșii laici, cât și pentru frații de nevoință călugărească, iubirea desăvârșită a lui Dumnezeu și dăruirea totală pentru semeni.
În chilia sa, rămasă pustie până la parastasul de 40 de zile, miroase a smirnă și a tămâie, deși nimeni nu a cădelnițat acolo, semn al cuvioasei smerenii și al sacrificiului săvârșit de cel trecut în lumea drepților. În tăcerea cucernică a locului, părintele Ieronim își mai face cruce încă o dată, adăugând: "Noi, călugării, avem o vorbă, moștenită de la Sfinții Părinți ai bisericii. «Ne strângem fără să ne cunoaștem, trăim fără să ne iubim (adică fără desfătări și deșarte laude) și murim fără să ne plângem unii pe alții...». Așa a fost și părintele Argatu, la trecerea sa vremelnică prin această lume! Ne-au rămas amintirea sa prețioasa și învățăturile sale. Pentru cei mai tineri dintre noi este un exemplu duhovnicesc fără preț".
Zilele sunt mai tăcute și serile mai lungi la mănăstirea Cernica, de când s-au împuținat pelerinii, după mutarea monahului Ilarion Argatu pe lumea cealaltă, dar frații continuă să îl pomenească și așteaptă de la el îndoitul har, promis și de Proorocul Ilie ucenicului său biblic. Părintele Teofan lăcrimează și rostește, emoționat, mărturisirea ce ar putea sta drept epitaf pe mormântul celui trecut la cele veșnice, vorbind, parcă, în numele tuturor fraților ce s-au nevoit alături de marele cuvios: "Ne este dor de el, omenește, dar ne bucurăm pentru el, duhovnicește, căci a văzut, în fine, Slava Preasfintei Treimi! Să dea Dumnezeu să ne regăsim și noi acolo, alături de el...".
Marius Petrescu (Formula As / Fericiți cei prigoniți)
„Cu mila lui Dumnezeu, voi pleca deseara”
Molitvele de la miezul noptii
L-am
cunoscut pe Parintele Argatu la manastirea Caldarusani, cu putin timp
dupa groaznicul cutremur din 1977. Era lume multa si venita din toate
colturile tarii la chilia sa, semn ca Parintele era mai puternic decat
orice opreliste comunista.
L-am revazut cativa ani mai tarziu la
manastirea Cernica, unde se stramutase definitiv. Parintele era
neschimbat. Emana in jur aceeasi forta si liniste spirituala, iar peste
toate, iti aparea privirea sa luminoasa, deschisa, vesela ca de copil.
Rugator
neintrecut, Parintele avea marele dar al taumaturgiei si al
exorcismului. Bland si de o rabdare nemasurata, asculta necazul
fiecaruia, medicamentul prescris fiind intotdeauna postul si rugaciunea,
insotite insa de o obligatorie schimbare si insanatosire a vietii
fiecaruia, prin participarea la Sfintele Taine ale Bisericii, prin
constientizarea treptata a raului ce se ascunde, adeseori neobservat, in
tainita sufletului nostru. Pentru cei grav bolnavi, demonizati sau
cuprinsi de patimi adanci, Parintele recomanda taina Sfantului Maslu,
repetata de 3,7 sau 9 ori - in functie de gravitatea cazului.
Usa
chiliei Parintelui Ilarion era permanent deschisa. Dimineata, la sase
punct, cu o disciplina de fost militar, isi deschidea chilia
credinciosilor. La 11 si la 6 seara facea rugaciunile de dezlegare,
pentru ca la miezul noptii sa rosteasca puternicele molitve ale
Sfantului Vasile. Multi s-au vindecat trupeste si - mai ales -
sufleteste, parintele avand sapte rugaciuni de o mare forta: de
sanatate, de spor si ajutor in casa, de spor la invatatura pentru elevi
si studenti etc.
In camera simpla si curata, plina de icoane,
ardeau mereu 12 candele neadormite (cum spunea el), candele sub care
punea acatistele celor mai bolnavi si mai incercati credinciosi. Asaltat
de lume, statea in scaunul sau martiric, de dimineata pana noaptea
tarziu, ascultand rabdator pe fiecare. Nu vorbea mult, adeseori
exprimandu-se in pilde. Convingerea sa era ca prin rugaciune si exorcism
toate bolile psihice se pot vindeca. In cazurile cele mai grele,
ramanea cu bolnavul in chilie mai multe zile, timp in care postea si se
ruga impreuna cu el. Intarit de curajul credintei, nu se temea sa
primeasca nici macar pe cei considerati primejdiosi, fara discernamant.
Singura masura de prevedere era o sonerie, care ar fi alertat pe fratii
din manastire intr-o situatie mai deosebita.
Lumina calauzitoare
Am
avut imensul privilegiu sa petrec cateva ceasuri din noapte in chilia
Parintelui, unde mai era un tanar deosebit de violent - se izbea cu
capul de pereti si voia cu orice chip sa-si faca rau. Fara sa-si piarda
cumpatul, Parintele a facut cateva rugaciuni, l-a stropit cu agheasma
si, intr-un tarziu, tanarul s-a linistit. Veghindu-l ca un medic
devotat, Parintele a inceput sa-mi vorbeasca despre virtutile rabdarii,
povestindu-mi apoi crampeie din viata lui plina de suferinte: copilaria
intr-o familie saraca, fuga de Securitate timp de 16 ani, incercarile
dusmanilor de a-l otravi. Nimic din vorbele lui nu trada ganduri urate,
de obida sau de razbunare. Surazator si cu un umor taranesc de cea mai
mare sanatate spirituala, Parintele vorbea parca uimindu-se si el de
forta pe care i-o daduse Dumnezeu. "N-ai sa ma crezi, frate, dar ani de
zile eu nu am tusit si nici macar n-am avut voie sa stranut." Stand
ascuns intr-un pod, in timp ce in casa securistii asteptau sa puna mana
pe el, Parintele a simtit ca o revelatie ajutorul lui Dumnezeu. Dupa ce,
inca din copilarie, ii aparuse in biserica lumina calauzitoare a lui
Hristos, aceeasi calauza ii purta pasii, pazindu-l sa nu fie prins. "In
16 ani, mi-am schimbat ascunzatoarea de cateva ori - zicea Parintele.
Mergeam pe drum si deodata imi aparea in fata o lumina nefiresc de
puternica. Era semn ca trebuia sa ma ascund in tufis. Intr-adevar,
cateva minute mai tarziu, pe langa mine treceau securistii, fara sa ma
vada."
Ca oricare alt mare duhovnic, si-a castigat darul
rugaciunii in prigoana si suferinta. Smerit si traitor, Parintele a
refuzat onorurile acestei lumi, interviurile in presa, aparitiile
publice. O singura data a acceptat, dupa "90, sa fie filmat de
televiziune, stand langa nucul din dreptul chiliei, dar fara a spune
nimic.
Visul sau, o porunca mistica inca din tinerete, era sa
ridice o manastire de maici in Tara Sfanta. Primise in dar de la un
anume frate Dumitru o bucata de teren langa Ierihon, chiar langa dudul
lui Zaheu Vamesul, si nu departe de resedinta de iarna a Patriarhiei
grecesti. Stia ca vrajmasul se va impotrivi cumplit acestui proiect si,
in ciuda tuturor incercarilor si a amenintarilor cu moartea venite de la
arabi, nu a deznadajduit. Chiar daca nu a reusit sa-si vada visul
implinit, a lasat terenul si viitoarea manastire Patriarhiei Romane, ca
semn de nazuinta.
Rugaciunea inimii
In noaptea in
care m-a ingaduit in chilia sa, Parintele avea 80 de ani. Dupa ce am
vegheat un timp ascultandu-l, am atipit. Cand m-am trezit, Parintele se
ruga. Nu dormise deloc. La 80 de ani, avea rugaciunea inimii si o forta
pe care numai credinta cea adevarata ti-o poate da. Prin Parintele, vas
de mare cinste, s-au savarsit numeroase minuni. Sub ochii uimiti ai
credinciosilor, o femeie anchilozata, in carucior, dupa trei zile de
rugaciuni s-a ridicat si s-a intors acasa pe picioarele ei. Avand
nevointa Sfantului Calinic, Parintele postea adeseori dimpreuna cu
credinciosii, asa cum s-a intamplat cu o femeie care isi blestemase
fiul. A postit 14 zile si, facand in permanenta molitvele Sfantului
Vasile, copilul s-a vindecat. In chilia sa austera de la Cernica,
Parintele a facut vindecari fara numar, a eliberat posedatii de diavol -
minune fara egal, a intors la credinta o multime de oameni. Nimeni nu
pleca de la el fara ajutor, fara intarire si nadejde. Din toate darurile
pe care le primea, nu-si pastra nimic pentru sine. Ajuta saraci,
manastiri indepartate, construia biserici, cum este cea de la Boroaia.
S-a
mutat la cele vesnice, avand pe buze un ultim si testamentar cuvant:
"Rugati-va la Maica Domnului". A adormit in liniste, inconjurat de
credinciosi, dupa ce in dimineata acelei zile s-a sculat zicand: "Cu
mila lui Dumnezeu, voi pleca deseara". S-a savarsit intr-o zi de marti.
Pe 2 august ar fi implinit 86 de ani.
Ion Marin Balan
Din sfaturile duhovnicesti ale Parintelui Ilarion Argatu de la Manastirea Cernica
Posturile Negre
(ajunarile)
Se tin astfel:
-
Luni: pentru orice dorinta, cerere pe care o facem si dorim sa ne fie
implinita (casatorie, serviciu, examene, copii, intelegere in casnicie,
ascultare din partea copiilor si tot ce ne dorim cu binecuvantare de la
Dumnezeu spre binele nostru si al familiei).
- Miercuri: pentru
napasta (invinuiri nedrepte la serviciu sau acasa, cand esti purtat prin
judecati si dreptatea trebuie sa castige, sa se descopere adevarul ca
esti nevinovat, pentru limpezirea situatiei, pentru scoaterea la iveala a
adevarului).
- Vineri: pentru farmece, boli, blesteme si
dusmani, si in general pentru iertarea pacatelor celor vii si celor
raposati din neamurile noastre; vinerea facem rugaciuni pentru usurarea
lor, dar nu numai pentru neamuri, ci si pentru straini, cunostinte sau
fosti prieteni care au decedat si pe care astfel ii usurezi in viata de
dincolo. Pentru raposati dai si pomelnicul cu parastas la trei manastiri
sau, daca a fost foarte pacatos, la sapte manastiri, acolo unde se face
zilnic sfanta liturghie pentru un an de zile. In acest timp postesti si
tu vinerile la rand, mai faci de poti si ceva milostenie pentru
sufletele lor catre Dumnezeu. Mare pomana faci daca te rogi ca bunul
Dumnezeu sa ierte pacatele unui suflet si sa-l scoata din chinurile
iadului. Iar pe tine Dumnezeu te va rasplati si in aceasta viata si in
cea de dincolo, astfel vei capata indurare pentru pacatele tale.
Cand se ajuneaza in aceste zile de post, se fac si rugaciuni si se aprind si lumanari care se ard in patru timpi, astfel:
- in zilele de luni si miercuri se aprind cate 7 lumanari;
-
vinerea se aprind 9 lumanari care se aseaza in semnul sfintei cruci: 3
pentru iertarea pacatelor, 3 pentru blesteme, 3 pentru farmece si
dusmani vazuti si nevazuti, stiuti si nestiuti.
Se mai fac si 40 de matanii, in patru timpi, dupa rugaciuni.
Cand
se tine post negru, asa cum s-a aratat mai sus, hrana pe care ar fi
trebuit sa o mananci in acea zi (dar numai hrana de post) sa o dai la un
sarac (sau o suma de bani), spunandu-ti numele de botez celui ce ii dai
milostenie, ca el sa se roage pentru tine.
In zilele de post nu trebuie sa te certi cu nimeni, orice s-ar intampla, oricat te-ar supara cineva si orice ispite ai avea.
Nu trebuie sa dormi mai mult pentru a trece timpul mai repede, pentru ca asta inseamna ca incerci sa te inseli pe tine insuti.
Nu trebuie sa stie nimeni ca postesti in afara de cei ai casei, si nu trebuie sa te lauzi cu asta.
Sa
nu faci vizite, ca sa nu fii obligat sa spui ca postesti si pentru a nu
fi ispitit si pus in situatia sa mai faci si alte pacate.
Fugi
cat poti de orice pacat cu care te ispiteste necuratul diavol, pentru a
nu-ti fura stradania facuta in ziua de post si pentru a nu pierde
folosul ce-ti vine din aceasta jertfa.
Nu uita ca postul nu este numai infranare (adica abtinere) de la mancare si bautura, ci si abtinerea de la orice alt pacat.
Pentru
ziua de luni, cand se tine post negru pana la ora 12 noaptea, dupa
rugaciune, matanii si dupa ce au ars complet cele 7 lumanari ce le-ai
aprins de dimineata, spui: "Sfintilor Arhangheli Mihail si Rafail,
duceti nevrednica mea rugaciune si nevrednicul meu post la bunul
Dumnezeu, pentru iertarea pacatelor mele, ale parintilor mei, ale
bunicilor mei, ale celor adormiti din neamurile noastre, ale mosilor si
stramosilor pana la al noualea neam si-mi daruiti mie implinirea
dorintei mele (spui dorinta)".
Daca ai vreun prieten (prietena),
sa nu traiesti cu el in afara legii lui Dumnezeu (cununie), caci lui
Dumnezeu nu-i place curvia, iar rugaciunea ta nu este primita (pacatul
desparte pe om de Dumnezeu).
Daca esti casatorit(a), sa nu te
culci cu sotul in acelasi pat in zilele de post, chiar daca nu te
impreunezi cu el: inaintea lui Dumnezeu este spurcaciune si aceasta
pentru ca trupul barbatului este mai neputincios si tot doreste femeia
si se socoteste ca-l ispiteste si chiar diavolul face in adins ispita
pentru el, ca tu sa pierzi dulceata postului si ajutorul lui Dumnezeu in
dorinta sau necazul pe care il ai.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Subiecte: exorcizare Mari duhovnici
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)