Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 12 aprilie pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

Sfântul Sava, grec de neam, a pătimit în anul 372. Drept în credință, cucernic, blând, apărător al adevărului și cumpătat la vorbă, stăruitor în rugăciune și râvnitor la postire, Sfântul Sava s-a împotrivit jertfirii la idoli, îndemnând cu putere și pe ceilalți creștini să rămână curați. 

Sărbătoarea Paștelui anului 372 a însemnat pentru Sfântul Sava întâlnirea cu Iisus Hristos Mântuitorul Cel mort și înviat. Prins de păgânii goți, a fost bătut, schingiuit și ocărât, iar apoi a fost aruncat în râul Buzău (Museos). Legându-i-se un lemn de gât, Sfântul Sava a fost aruncat în apa râului și a murit.
 
Martiriul său a fost relatat de un izvor istoric contemporan: „Scrisoarea Bisericii lui Dumnezeu din Gothia către Biserica lui Dumnezeu din Capadocia și către comunitățile locale ale Bisericii Universale”. De fapt, scrisoarea e actul său martiric, alcătuit cu prilejul mutării Sfintelor sale Moaște în Capadocia, prin anii 373-374.
 
Sfântul Vasile cel Mare i-a cerut lui Iunus Soranus, guvernatorul Scythiei Minor (Dobrogea de azi), să-i trimită moaște de sfinți.  El a auzit de persecuțiile păgânilor goți din această regiune și a fost înștiințat că mulți daco-romani, goți și chiar capadocieni au suferit moarte pentru simplul fapt că erau creștini. Astfel au ajuns Moaștele Sfântului Mucenic Sava în Capadocia, cetatea din Asia Mică (Turcia de azi) unde păstorea marele ierarh Vasile.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews