ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sava († 372) s-a născut în anul 334, fiind fiul unor creștini evlavioși din părțile Buzăului, în perioada când această parte a țării era stăpânită de goți.

A fost povățuit și îndrumat în cele duhovnicești de preoții Sansalas și Gutti­cas, sporindu-și evlavia și râvna pentru rugăciune, precum și blândețea, smerenia, iubirea de adevăr și statornicia în credința ortodoxă. La vârsta maturității, el cânta psalmi în biserică și ducea o viață pilduitoare, scrie Pr. Ștefan Sfarghie în Ziarul Lumina.

Apropierea de Dumnezeu l-a făcut pe Sfântul Sava să fie blând și răbdător față de toți, gata la ascultarea cea bună și împodobit cu smerenie creștină și cu celelalte virtuți. Traiul său zilnic era simplu și nu se îngrijea să strângă averi materiale.

Când goții păgâni au început prigonirea creștinilor, regele Atanaric a poruncit ca un idol să fie purtat într-un car prin sate și să i se aducă jertfe, dar Sfântul Sava îi îndemna pe creștini să nu facă unele ca acestea.

Înainte de Paștele anului 372, Sfântul Sava a vrut să meargă în alt sat pentru sfintele slujbe, dar un înger al Domnului i s-a arătat și i-a spus să rămână, pregătindu-l pentru mucenicie. La puțină vreme, sfântul, mărturisind că este creștin, a fost prins de goți și chinuit de aceștia pentru credința sa în Hristos.

Văzând păgânii că Sfântul Sava a îndurat cu bărbăție toate suferințele, la porunca lui Atanaric, l-au înecat în râul Museos, care astăzi se cheamă Buzău.

În urma schimbului de scrisori dintre Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului, cu îngăduința Bisericii din Goția, guvernatorul Dobrogei, Iunius Soranus, a trimis bărbați vrednici să ridice moaștele Sfântului Sava și să le ducă în Capadocia, mai amintește sursa citată.

Calendarul Ortodox ne aduce aminte că tot întru această zi, facem pomenirea Sfântului Vasile, episcopul cetății Pariei din Asia cea Mică, cel care s-a săvârșit la anul 775, mărturisind pentru sfintele icoane.

Tot întru această zi, pomenirea cuvioasei Antusa (Antuza), fiica împăratului Constantin Copronim. Aceasta precuvioasa maica s-a nevoit în mănăstirea numită a "Bunei înțelegeri", in care cu pace s-a săvârșit în anul 811.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Dima și Protion.

Tot în această zi, pomenirea Cuvioșilor Mucenici Mina, David și Ioan, care au pătimit în Palestina în anul 636.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Acachie cel Nou, care a sihăstrit în Schitul Cavsocalivia din Sfântul Munte Athos și care cu pace s-a săvârșit la anul 1730.

Tot în această zi pomenim aducerea de la Zila la Constantinopol a Cinstitului brâu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în anul 942.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Isaac Sirul (Sirianul) care s-a nevoit în Spoletania Italiei în veacul al șaselea.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului lerarh Zenon Mărturisitorul, episcopul Veronei, care cu pace s-a săvârșit la anul 371.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!