ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 13 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfinților Sfințiți Mucenici Carp, episcop de Pergam și Papil Diaconul; Sfinților Mucenici Agatodor și Agatonica; Sfintei Mucenițe Hrisi; Sfântului Mucenic Antigon.

Sfinți mucenici Carp și Papil au trăit pe vremea împaratului Deciu (249-251) și a lui Valerian, proconsulul Asiei și au pătimit în cetatea Pergam. 

Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei iar Sfântul Papil a fost diaconul lui Carp. Au fost prinși și îndemnați să aducă ofrande zeilor. Refuzând să jertfească zeilor, au fost supuși la multe chinuri. Au fost legați de cai și târâți de la Tiatira până la Sardia, însă un înger al Domnului le-a vindecat rănile. 

Agatodor, servitorul lui Carp a mărturisit că și el este creștin și a fost supus și el torturii. Au fost legați din nou și târâți de cai.

Sfântul Carp a fost atât de rău bătut, încât tot trupul îi era o rană. Cu toate acestea el zâmbea, mărturisind că face acest lucru pentru că a văzut cerurile deshise și pe Domnul șezând pe tron, înconjurat de heruvimi și serafimi.

Sfântul Papil, deși era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulți să primească credință în Hristos.

Aceștia au fost aruncati la fiare, dar au iesit nevătămați. Apoi au fost puși într-un cuptor de foc.

În flăcări a sarit și Agatonica, sora Sfântului Carp, însă, focul nu s-a atins de ei.

După multe alte chinuri, toți cei patru mucenici au fost decapitați cu sabia.
 
Pe 13 octombrie 1996, Sfintele moaște ale Sfântului Apostolul Andrei - Apostolul Românilor - au ajuns la Iași la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
 
„Fiu al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu și atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarăși ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit.”