ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la 15 aprilie.
 
Cei trei apostoli au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Aristarh (despre care se vorbește în Faptele Apostolilor, 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud (despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei, 4, 21) a fost senator în Roma, iar casa lui a fost folosită ca lăcaș pentru sfintele slujbe. Iar despre Sfântul Trofim se găsesc date în Faptele Apostolilor (20, 4).

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au fost martirizați în anii 65 sau 67, în timpul persecuției împotriva creștinilor declanșată de împăratul roman Nero, fiind tăiați cu sabia. Sunt prăznuiți împreună pe data de 15 aprilie și cu toți cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, în ziua de 4 ianuarie.

În această zi este pomenit și Sfântul Mucenic Crescent. Acest Sfânt a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit.

Atunci când a fost prins de persecutori era înaintat în vârstă. A fost supus la judecată și la toate întrebările guvernatorului provinciei, Sfântul Crescent a răspuns: „Sunt creștin!”. A primit moarte martirică în urma chinurilor la care a fost supus.
 

Tot în această zi, pomenirea sfințitelor mucenițe Vasilisa și Anastasia.

Aceste sfinte erau din marea cetate Roma, de bun neam și bogate, ucenițe fiind ale sfinților apostoli Petru și Pavel. După sfârșitul cărora, adunând noaptea sfintele lor moaște, și îngropându-le, au fost pârâte la Neron împăratul, care le-a pus întâi la închisoare. Apoi fiind scoase, și spunând ele că rămân întru mărturisirea lui Hristos, au fost spânzurate, și li s-au tăiat sânii și mâinile și picioarele și limbile și la sfârșit li s-au tăiat și capetele de sabie, amintește Calendar-Ortodox.ro.

Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Leonid episcopul Atenei.

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Teodor preotul și Pavsolipic.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.