15 septembrie: Sfântul Iosif de la Partoș, ocrotitorul Banatului și al pompierilor militari, Sfântul Mare Mucenic Nichita din Tracia, Preacuviosul Părintele nostru Filotei (Filotheu)

În această lună, în ziua a cincisprezecea, pomenirea pătimirii Sfântului Marelui Mucenic Nichita
Sfântul Mare Mucenic Nichita (victoriosul) era got (trib de origine germană). S-a născut și a trăit pe malurile Dunării și a suferit pentru Hristos în anul 372. Credința creștină era pe atunci deja larg răspândită prin tot ținutul goților. Sfântul Nichita credea în Hristos și a acceptat Botezul din partea episcopului got Teofil, care a participat la Primul Sinod Ecumenic (Niceea, 325). Goții păgâni începură să se opună răspândirii creștinismului, ceea ce a avut drept consecință o dezbinare dezastruoasă pentru ambele părți.
După victoria lui Fritigern (făcătorul de pace) de la Adrianopol, aflat în fruntea unei armate creștine și învingător împotriva păgânului Atanaric și a împăratului Valens, credința creștină a început să se răspândească tot mai mult printre goți, stabiliți pe atunci în Tracia. Episcopul arian Ulfila, care a urmat după episcopul Teofil, a creat un alfabet got și a tradus în limba gotă multe cărți preoțești. Sfântul Nichita a avut o lucrare puternică printre discipolii săi goți la răspândirea creștinismului. Prin propriul exemplu și prin cuvinte pline de duh el a adus pe mulți păgâni la credința creștină.
Totuși, după înfrângerea sa, Atanaric a făurit din nou planuri să își adune forțele, să se întoarcă în patria sa și să-și recâștige vechea putere. Întrucât a rămas păgân, el a continuat să îi urască pe creștini și să îi persecute.
Sfântul Nichita a îndurat multe chinuri din partea regelui got păgân și a murit după ce a fost aruncat în foc. Trupul său a rămas nevătămat de flăcări și a fost iluminat cu o minunata strălucire. Noaptea, un prieten al mucenicului, un creștin pe care îl chema Marian, a recuperat trupul Sfântului Nichita și l-a îngropat în Cilicia. După aceea a fost transferat la Constantinopol. O parte din moaștele Marelui Mucenic Nichita au fost mai târziu mutate la mănăstirea Vysokie Decani în Serbia. Sfântul Nichita a primit de la Hristos o nepieritoare coroană de preamărire în anul 372.
Tot în această zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Filotei (Filotheu) preotul
Acesta era dintr-un sat ce se chema Mirmicos, din locul ce se cheamă
Opsichiu, și purta nume asemenea cu al maicii sale, pe care o chema
Teofila. Însurându-se și făcându-se tată de copii, s-a învrednicit și a
fost făcut preot. Și nevoindu-se cu postul și cu rugăciunea, a ajuns
făcător de minuni: la vreme de lipsă a dat pâine celor flămânzi, a
prefăcut apa din râu în vin, și a mutat o piatră foarte mare cu cuvântul
său. Iar la un an după adormirea sa, fiind mutat în alt loc, și-a
întins mâinile ca și cum ar fi fost viu, și apucându-se de umerii a doi
preoți ce aveau să-l mute, s-a sculat pe picioare, și pășind de trei ori
s-a mutat, și s-a așezat în locul în care și acum zace. Și izvorăște
necontenit mir, dând minunată dovedire de viața sa îmbunătățită. Mai mulți sfinți la Calendar-Ortodox.ro
TROPARUL SFÂNTULUI:

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

A apărut IMNUL NEVACCINAȚILOR, al celor care cred în perfecțiunea creației lui Dumnezeu: ”Suntem perfecți, nu suntem defecți / Să ne înțepați, boală să ne dați...” Cadoul Familiei Udrea pentru Români - VIDEO

După judecătoarea de 32 de ani Andrada Ștefana Pavel a murit subit și profesoara de muzică Maria ”Mașa” Paladi: infarct la 33 de ani. La Roman, polițistul Marius Lucian Mineață de 40 de ani a sucombat în parc, pe un teren de fotbal

Acești îngeri triști - Traian Popescu, fiul marelui scriitor D.R. Popescu, a murit în somn
Recomandările noastre

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO

Aruncă-l pe Goe din tren!

Ucraina cu două Tăișuri mortale: Războiul Etern și Războiul Nuclear

Previziunile bioeticianului Virgiliu Gheorghe, despre legea vaccinării obligatorii și ce urmează: Dacă va trece, atunci orice altă lege care include ideea de consimțământ prezumat va deveni posibilă: de la eutanasiere la prelevare de organe (VIDEO)
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Sfântul Iosif de la Partoș
Locații: Banat Mănăstirea Partoș Timișoara
Subiecte: Calendarul zilei Sfinți români Viețile Sfinților
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)