ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



La 16 martie 1957, la Paris, marele român din Hobița, sculptorul Constantin Brâncuși, pleca la Domnul după ce schimbase la față arta omenirii. Pe 19 martie era înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.

Când era student de liceu la Craiova, Brâncuși a cântat la Biserica Madona Dudu din oraș, amintește Ziarul Lumina.

Mai târziu, a făcut parte din corala bisericii bucureștene Mavrogheni: între 1898 și 1902, când studia Sculptura la Școala de Belle Arte.

Parohul Radu Petre Mureșan crede că în aceeași perioadă Brâncuși a fost și ipodiacon la Mavrogheni.

La fel avea să fie și mai târziu, la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Paris: cântăreț în strană și ipodiacon - FOTO MAI SUS.

De altfel, Brâncuși afirma despre credință și artă: Tot ce se creează prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut. Arta nu s-a dezvoltat decât în epocile mari religioase.

Până în ultimele clipe de viață, Brâncuși a fost un om cu frică de Dumnezeu. În primăvara anului 1957, Constantin Brancuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil Ionescu, slujitor la biserica ortodoxă din Paris. După ce se spovedește și se împărtășește, sculptorul gorjean îi mărturisește: "Mor cu inima întristată pentru că nu mă pot întoarce în țara mea". 

Deși bolnav, Brâncuși a hotărât să rămână acasă, cerând ca patul său să fie mutat din camera lui obișnuită în atelierul în care a sculptat peste 40 de ani, unde L-a întâlnit pe Dumnezeu. Cu ultimele puteri, bătrânul sculptor a spus: "Nu mai sunt demult al acestei lumi. Sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup... mă aflu printre lucrurile esențiale. Eu mă aflu acum foarte aproape de bunul Dumnezeu și nu îmi mai trebuie decât să întind o mână înspre El, ca să Îl pipăi. Îl voi aștepta pe bunul Dumnezeu în Atelierul meu."

Poetul Laurian Stănchescu a propus în urmă cu mai mulți ani repatrierea osemintelor lui Constantin Brancuși, demers ce nu a fost soluționat până astăzi.

Vă prezentăm mai jos o serie de filmări cu și de Constantin Brâncuși, marele român și sculptor al Secolului XX, realizate în România interbelică și în atelierul său de la Paris

VIDEO:

Foto: Laurian Stănchescu (Facebook)