16 martie 1957: Plecarea la Domnul a Marelui Român Constantin Brâncuși. FILMĂRI extraordinare realizate chiar de Brâncuși. VIDEO

La 16 martie 1957 murea la Paris sculptorul român Constantin Brâncuși, ultima lui dorință fiind sa fie îngropat în localitatea sa natală, Hobița, din Gorj. Pe 19 martie era înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.
Vă prezentăm mai jos o serie de filmări cu și de Constantin Brâncuși, marele român și
sculptor al Secolului XX, realizate în România interbelică și în
atelierul său de la Paris
Încercările de aducere în țară a rămășițelor pământești ale lui Brâncuși s-au lovit de refuzul autorităților franceze, care susțin că artistul are cetățenie franceză.
Ideea repatrierii osemintelor lui Brâncuși i-a aparținut scriitorului Laurian Stănchescu, președinte al Societății Internaționale Constantin Brancuși, care, în urma cercetărilor, a constatat că artistul a avut dublă cetățenie, nerenunțând niciodată la cea română.
Laurian Stănchescu a depus, în 2011, la Palatul Elysee și la Parlamentul francez, un document prin care cerea repatrierea osemintelor lui Constantin Brancuși, demers ce nu a fost soluționat până astăzi.
O biografie a lui Constantin Brâncuși este disponibilă aici.
VIDEO:

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

Virgiliu Gheorghe: Războiul văzut și războiul nevăzut

Maestrul Ion Cristoiu și Anca Alexandrescu: Solidaritate cu ActiveNews! Sprijiniți presa independentă! - VIDEO și mesaje îmbucurătoare ale cititorilor noștri. Mulțumim din suflet tuturor!

S-a lansat JOKER TV - o televiziune pentru românii din toate colțurile lumii! Ce puteți vedea la noua televiziune online - VIDEO

ActiveNews riscă să-și suspende apariția. Secretele și nevoile noastre. APEL CĂTRE CITITORI

Ion C. Pena, poetul român decedat la vârsta de 33 de ani, dublu cenzurat și scos de comuniști din istoria literaturii. O biografie fascinantă realizată de Marin Scarlat: ”Pe-aici poetul este rătăcit/Prin hârburi de anafură și besnă”

Zoe Dantes: Omul în alb!
Recomandările noastre

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: „Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

1 aprilie 1941, una dintre cele mai negre zile din istoria poporului român. 82 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. MĂRTURII de la fața locului și VIDEO cu supraviețuitorul Petru Huțanu
Secțiuni: Artă Cultură Prima pagină Știri
Persoane: Constantin Brâncuși
Organizații: Poporul Român
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)