ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 16 martie 1957 murea la Paris sculptorul român Constantin Brâncuși, ultima lui dorință fiind sa fie îngropat în localitatea sa natală, Hobița, din Gorj. Pe 19 martie era înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.

Vă prezentăm mai jos o serie de filmări cu și de Constantin Brâncuși, marele român și sculptor al Secolului XX, realizate în România interbelică și în atelierul său de la Paris

Încercările de aducere în țară a rămășițelor pământești ale lui Brâncuși s-au lovit de refuzul autorităților franceze, care susțin că artistul are cetățenie franceză.

Ideea repatrierii osemintelor lui Brâncuși i-a aparținut scriitorului Laurian Stănchescu, președinte al Societății Internaționale Constantin Brancuși, care, în urma cercetărilor, a constatat că artistul a avut dublă cetățenie, nerenunțând niciodată la cea română.

Laurian Stănchescu a depus, în 2011, la Palatul Elysee și la Parlamentul francez, un document prin care cerea repatrierea osemintelor lui Constantin Brancuși, demers ce nu a fost soluționat până astăzi.

O biografie a lui Constantin Brâncuși este disponibilă aici.

VIDEO:

Foto: Laurian Stănchescu (Facebook)