ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ne-a lăsat  două bijuterii literare, „Pe drumuri de munte” și „În Munții Neamțului” , dar azi nimeni nu pare să îi mai cinstească memoria. La 170 de ani de la nașterea scriitorului Calistrat Hogaș, casa memorială care îi poartă numele a fost pustie. 


Pe 19 aprilie, zi în care marele scriitor Calistrat Hogaș s-a născut la 1847, a fost o liniște deplină în incinta muzeului, relatează Agerpres.

Tot mai puțini oameni interesați de viața și activitatea literară a scriitorului Calistrat Hogaș mai trec pragul casei memoriale a acestuia, situată chiar în centrul municipiului Piatra Neamț, deși în acest an se împlinesc 100 de ani de la moartea sa.
„Din păcate, turiștii care vizitează sunt în număr mai mic. Anul trecut a fost unul destul de bun, am avut vizitatori din țară. Între două și trei mii de vizitatori. Din păcate, lumea este preocupată de alte lucruri decât de cultură. Am avut odată un tânăr care a stat mai mult timp la poartă până a intrat și după ce a vizitat mi-a spus: 'm-am gândit mult dacă să intru sau nu, iar acum nu îmi pare rău'. Biletul costă doar trei lei', a povestit muzeograful Mihai Constantin. 

Doar grupuri de copii, în special în excursiile școlare, trec pe la casa lui Hogaș să vadă masa la care a fost scris romanul „Pe drumuri de munte” sau copita celebrului său cal, Pisicuța, personaj de roman.

Pentru că ziua de naștere a scriitorului s-a nimerit, anul acesta, în preajma sărbătorilor pascale, momentul va fi marcat mai târziu, dar nu va fi într-un mod foarte spectaculos. Pe 26 aprilie va fi organizat un colocviu literar la care vor participa scriitori de la Iași, Suceava și Neamț, iar apoi, pe 28 august, va fi organizat și un eveniment dedicat centenarului morții scriitorului.

Calistrat Hogaș este nemțean prin adopție, scriitorul fiind născut, pe 19 aprilie 1847, la Tecuci.

De-a lungul vieții a scris la revistele literare „Viața românească” și „Asachi”, iar cele mai importante romane ale sale sunt 'Pe drumuri de munte' și 'În munții Neamțului'.

A murit pe 28 august 1917 și a fost înmormântat în cimitirul 'Eternitatea' din Piatra Neamț.

Sidonia Hogaș, după moartea tatălui sau, a activat ca muzeograf la Casa Memoriala "Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț. În 1967 donează statului casa părintească pentru a fi restaurată și a se organiza aici un muzeu memorial. În două rânduri a oferit spre achiziție Muzeului Județean de Istorie obiectele și manuscrisele care alcătuiesc astăzi fondul muzeistic majoritar existent în expoziția memorială. La 19 aprilie 1976 s-a stins din viață la Piatra-Neamț, în vârstă de 94 de ani, domnișoara Sidonia C. Hogaș, chiar în  ziua de naștere a ilustrului ei tată.