ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor (azi Silistria, Bulgaria) este pomenit în calendarul creștin-ortodox la 18 iulie. Sfântul Emilian a suferit martiriul în timpul persecuției dezlănțuite de împăratul Iulian (361-363), supranumit „Apostatul” din cauză că-și părăsise credința creștină.

După ce a preluat conducerea imperiului, Iulian a încercat restaurarea credințelor și a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creștinismului. Astfel, la conducerea armatei și a marilor unități administrative au fost instalați funcționari păgâni. Aceștia aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele și să le redea cultului idolesc.

În acea vreme, la Durostor a avut loc o ceremonie la care au fost aduse jertfe tuturor zeilor. Guvernatorul, bucurându-se că locuitorii îi cinstesc pe zei în toate zilele, a poruncit să fie chemați la masă toți mai-marii cetății.

Văzând această sărbătoare păgână, Emilian, locuitor al cetății, a răsturnat cu mâinile sale toți idolii care se găseau acolo, a spart vasele și a doborât altarele tuturor zeilor din Durostor. Adus în fața guvernatorului, a fost întrebat dacă el singur i-a sfărâmat pe zei, sau a mai fost altcineva cu el. Sfântul Emilian a răspuns că singur a făcut aceasta, cu puterea Domnului Iisus Hristos.

Fiind supus la chinuri pentru a-și lepăda credința creștină, Emilian L-a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos, refuzând să aducă jertfe zeilor păgânilor. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit, iar, în cele din urmă, a fost aruncat în foc.

Astfel a pătimit pentru Hristos și a luat cununa muceniciei, în anul 362, tânărul Emilian din Durostorum.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews