18 martie: Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului
Pe 18 martie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului.
Sfântul Ierarh Chiril s-a născut în anul 313, pe vremea împăratului Constantin, din părinți evlavioși, care și-au mărturisit credința în Dumnezeu.
Sfântul Chiril, originar din Ierusalim, avea 12 ani când s-a ținut Sinodul I Ecumenic (325). Fiind creștin, s-a bucurat de hotărârile Sfântului Împărat Constantin cel Mare de a dezgropa Ierusalimul și de a ridica Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Învierii. În această Biserică a Învierii a slujit ca preot în tinerețea sa și tot aici a rostit cunoscutele sale „Cateheze" („Cuvântări"), prin care a pregătit pentru Botez pe cei care doreau să se încreștineze, în fiecare an, la Paști.
În anul 335 a fost hirotonit diacon de episcopul Macarie al Ierusalimului și a fost făcut preot de episcopul Maxim. În 348 a fost ridicat la treapta de episcop al Ierusalimului.
Din cauza conflictului pe care l-a avut cu mitropolitul Cezareei, Acachie, declarat eretic arian de un sinod care s-a ținut la Sardica, Sfântul Chiril a fost exilat. Decizia a fost luată de împăratul Constanțiu, prieten al mitropolitului Acachie, sub pretextul că Sfântul Chiril a vândut bunurile Bisericii, pe care o păstorea, pentru a-i ajuta pe săraci într-o perioadă de foamete.
În anul 360, la conducerea imperiului a venit Iulian Apostatul, care i-a adus pe episcopi din exil. Sfântul Chiril a revenit pe scaunul din Ierusalim, dar a fost din nou exilat de împăratul Valens (care avea simpatii ariene).
A revenit la Ierusalim după 16 ani de surghiun, în anul 379 și a rămas în scaunul episcopal până la sfârșitul vieții.
Sfântul Chiril a participat la cel de-al doilea Sinod ecumenic de la Constantinopol (381), unde a condamnat împreună cu ceilalți sinodali erezia lui Macedonie. La acest sinod s-a definitivat Simbolul de credință (Crezul).
A căutat să vindece rănile dezbinărilor din eparhia sa, cu duhul blândeții și cu înțelepciune. Din încercările vieții, a învățat că adevărul fără iubire este orb.
Sfântul Chiril a murit în anul 386.
Pe același subiect

Părintele profesor Ioan Ică senior, unul dintre cei mai de seamă dascăli de Teologie Sistematică ai BOR, va fi condus miercuri pe ultimul drum la Sibiu. Slujba de înmormântare va fi oficiată dimineață în catedrala mitropolitană de ÎPS Laurențiu Streza

Florin Constantiniu în fața Istoriei. Col. (rez.) Florin Șinca: Nouă ani de la trecerea în veșnicie a Profesorului care mi-a marcat viața

Duminica a 5-a din Post (a Cuvioasei Maria Egipteanca). Predica Sfântului Ioan Gură de Aur

14 aprilie 1457: Ștefan cel Mare și Sfânt este aclamat drept Domn al Moldovei

12 aprilie 1204: Căderea Constantinopolului ortodox în mâinile Cruciaților Occidentali. Istoric: A fost un JAF și o DISTRUGERE fără precedent în istorie. S-au oprit doar ca să bea și să violeze

14 aprilie: Sfântul Ierarh Pahomie, schivnicul care a ajuns Episcopul Romanului
Recomandările noastre

ActiveNews publică CONTRACTELE SECRETE cu PFIZER și MODERNA. Primele prețuri ale vaccinurilor „GRATUITE” și problema principală a contractelor: statele cumpărătoare sunt responsabile de reacțiile adverse. Clauzele sunt ILEGALE

ZIUA PATRIARHULUI. Fostul deținut politic Marcel Petrișor, la 91 de ani, s-a însănătoșit de Covid cu Ivermectină, Plaquenil, Arbidol, Solu-Medrol și Vitamina C, tratament recomandat și de medicul Ion Alexie din America. La Mulți Ani și Slavă lui Dumnezeu!

Teoria Conspirației devine realitate: Pentagonul a creat Cipul care detectează COVID-ul

Vine valul trei: ȘI VACCINAȚII VOR MURI! Scenariul oficial al Guvernului de la Londra care a speriat toți britanicii vaccinați cu o doză sau chiar două: 60-70% din morții valului trei vor fi din cei injectați. GRAFIC / DOCUMENT OFICIAL
Secțiuni: Biserica Ortodoxă Cultură
Locații: Ierusalim
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)