19 mai: S-a născut Ion JALEA, marele sculptor român care a continuat să lucreze și după ce a PIERDUT UN BRAȚ

În data de 19 mai 1887 s-a născut, în Casimcea, județul Tulcea, sculptorul român Ion Jalea (1887 – 1983).
A realizat multe dintre lucrările ce pot fi admirate în spații publice din diferite orașe ale țării.Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt statuile lui Spiru Haret și George Enescu din București, compoziția alegorică „Lupta lui Hercule cu Centaurul" aflată tot în Capitală, în Parcul Herăstrău, statuile „Decebal" din Deva și „Mircea cel Bătrân" din Tulcea, reliefurile „Împărat și proletar" sau cele de la „Obeliscul Unirii" din Focșani, monumentul statuar „Dragoș Vodă și Zimbrul", o lucrare impozantă realizată din bronz și amplasată în piața centrală din Câmpulung Moldovenesc, „Arcaș odihnind", „Pacea" și „Victoria".
De asemenea, multe dintre lucrările sculptorului se găsesc astăzi în Muzeul Memorial din Constanța, muzeu ce îi poartă numele, situat pe faleza Mării Negre. Sculpturilor lui Ion Jalea se deosebesc prin introducerea unor elemente de factură alegorică și fantastică, figurilor sau scenelor de natură istorică pe care le abordează.
Ion Jalea a absolvit, în 1908, Școala de Arte și Meserii,după care a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din București, sub îndrumarea profesorilor și sculptorilor Frederick Storck și Dimitrie Paciurea. Și-a desăvârșit studiile la Paris, în cadrul Academiei Julian, fiind ucenicul lui Antoine Bourdelle.
Și-a pierdut brațul stâng în timpul Primului Război Mondial, dar Ion Jalea a continuat să sculpteze. În anii 1920 și 1921 a expus la Salon d'Automne din Paris. A primit Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris și Barcelona, iar în țară, Premiul Național pentru sculptură, în 1941. În 1955, Jalea a devenit membru al Academiei Române, iar începând din 1956, a ocupat funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Artistul a decedat la vârsta 96 ani, în data de 7 noiembrie 1983.
Mai multe date, inclusiv imagini din arhivă, într-un documentar Agerpres.
VIDEO:
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Istorie Prima pagină Știri
Persoane: Ion Jalea
Subiecte: arta contemporană Mari români
Organizații: Uniunea Artiștilor Plastici
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)