ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


În data de 19 mai 1887 s-a născut, în Casimcea, județul Tulcea, sculptorul român Ion Jalea (1887 – 1983). El este cel care a realizat multe dintre lucrările ce pot fi admirate în spații publice din diferite orașe ale țării.

Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt busturile lui Spiru Haret și George Enescu din București, compoziția alegorică „Lupta lui Hercule cu Centaurul" aflată tot în Capitală, în Parcul Herăstrău, statuile „Decebal" din Deva și „Mircea cel Bătrân" din Tulcea, reliefurile „Împărat și proletar" sau cele de la „Obeliscul Unirii" din Focșani, monumentul statuar „Dragoș Vodă și Zimbrul", o lucrare impozantă realizată din bronz și amplasată în piața centrală din Câmpulung Moldovenesc, „Arcaș odihnind", „Pacea" și „Victoria".

De asemenea, multe dintre lucrările sculptorului se găsesc astăzi în Muzeul Memorial din Constanța, muzeu ce îi poartă numele, situat pe faleza Mării Negre. Sculpturilor lui Ion Jalea se deosebesc prin introducerea unor elemente de factură alegorică și fantastică, figurilor sau scenelor de natură istorică pe care le abordează.

Ion Jalea a absolvit, în 1908, Școala de Arte și Meserii,după care a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din București, sub îndrumarea profesorilor și sculptorilor Frederick Storck și Dimitrie Paciurea. Și-a desăvârșit studiile laParis, în cadrul Academiei Julian, fiind ucenicul lui Antoine Bourdelle.

Și-a pierdut brațul stâng în timpul Primului Război Mondial, dar Ion Jalea a continuat să sculpteze. În anii 1920 și 1921 a expus la Salon d'Automne din Paris. A primit Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris și Barcelona, iar în țară, Premiul Național pentru sculptură, în 1941. În 1955, Jalea a devenit membru al Academiei Române, iar începând din 1956, a ocupat funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Artistul a decedat la vârsta 96 ani, în data de 7 noiembrie 1983.

Vezi AICI FOTO