Sfântul Ioan de Rila a trăit între cca. 867 – 946. Este cunoscut ca fiind ocrotitorul poporului bulgar și unul dintre cei mai sfinții-simbol ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinți care au fost canonizați după încreștinarea bulgarilor, fiind întemeietorul monahismului bulgar cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila.Sfântul Ioan de Rila s-a născut în preajma anului 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul acestuia, Vladimir, Țarul Simeon I cel Mare și cu fiul acestuia, Țarul Petru I.

 Inițial fiind păstor, la vârsta de 25 de ani a ales să-și ducă viața trăind în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții. Sfântul Ioan de Rila era cunoscut, încă din timpul vieții, ca făcător de minuni. Vestea aceasta s-a răspândit cu ușurință în întreaga țară, ajungând până în capitala Imperiului Bulgar. Țarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munții Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan și a lua povățuire duhovnicească.

Întâlnirea celor doi este descrisă în detaliu într-una din „Viețile” Sfântului precum și în "Testamentul" Sfântului Ioan. După o lungă călătorie , Țarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfântul Ioan, însă sfântul refuza să-l întâlnească pe împărat în persoană. Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care le adusese sfântului. Atunci, Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare, înapoind tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apăra țara și a-l oferi săracilor. (sursa: crestinortodox.ro)

Cu puțin înainte de moartea sa (18 august 946), Sfântul Ioan de Rila și-a scris "Testamentul" ce se păstrează până în zilele noastre. După ce a fost îngropat, li s-a arătat în vis ucenicilor săi, poruncindu-le să-l ducă în cetatea Serdica, astfel descoperindu-se trupul său neîntinat și ridicându-se la rangul de sfânt.

Cu puțin timp după această mutare, moaștele sale au fost luate de craiul unguresc din cetatea Serdica și duse la cetatea Esztergom, din Ungaria. Arhiereul Esztergomului, auzind despre multele minuni făcute de Sfântul Ioan, a refuzat să creadă în puterea sa și a refuzat să meargă să îi aducă închinăciune. Atunci, îndată i s-a legat limba. Dându-și seama ce greșeală făcuse și din ce pricină amuțise, a ,,mers la racla sfântului pentru iertare, iar sfântul i-a dezlegat imediat limba". După ce a îmbrăcat racla cu aur și argint, a trimis-o înapoi în Bulgaria, la cetatea Veliko -Tîrnovo, pentru ca apoi moaștele sfinte să se întoarcă la Rila, unde sunt și astăzi. (sursa: jurnalul.ro)


Sfântul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva, din anul 2002 și poate fi observant, de asemenea, pe bancnota de o leva. Este prăznuit la 18 august și la 19 octombrie.

3dd343d0d1f4981b43f7aabd530ff64e leva

 
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews