ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Ioan de Rila a trăit între cca. 867 – 946. Este cunoscut ca fiind ocrotitorul poporului bulgar și unul dintre cei mai sfinții-simbol ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinți care au fost canonizați după încreștinarea bulgarilor, fiind întemeietorul monahismului bulgar cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila.



Sfântul Ioan de Rila s-a născut în preajma anului 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul acestuia, Vladimir, Țarul Simeon I cel Mare și cu fiul acestuia, Țarul Petru I.

 Inițial fiind păstor, la vârsta de 25 de ani a ales să-și ducă viața trăind în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții. Sfântul Ioan de Rila era cunoscut, încă din timpul vieții, ca făcător de minuni. Vestea aceasta s-a răspândit cu ușurință în întreaga țară, ajungând până în capitala Imperiului Bulgar. Țarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munții Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan și a lua povățuire duhovnicească.

Întâlnirea celor doi este descrisă în detaliu într-una din „Viețile” Sfântului precum și în "Testamentul" Sfântului Ioan. După o lungă călătorie , Țarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfântul Ioan, însă sfântul refuza să-l întâlnească pe împărat în persoană. Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care le adusese sfântului. Atunci, Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare, înapoind tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apăra țara și a-l oferi săracilor. (sursa: crestinortodox.ro)

Cu puțin înainte de moartea sa (18 august 946), Sfântul Ioan de Rila și-a scris "Testamentul" ce se păstrează până în zilele noastre. După ce a fost îngropat, li s-a arătat în vis ucenicilor săi, poruncindu-le să-l ducă în cetatea Serdica, astfel descoperindu-se trupul său neîntinat și ridicându-se la rangul de sfânt.

Cu puțin timp după această mutare, moaștele sale au fost luate de craiul unguresc din cetatea Serdica și duse la cetatea Esztergom, din Ungaria. Arhiereul Esztergomului, auzind despre multele minuni făcute de Sfântul Ioan, a refuzat să creadă în puterea sa și a refuzat să meargă să îi aducă închinăciune. Atunci, îndată i s-a legat limba. Dându-și seama ce greșeală făcuse și din ce pricină amuțise, a ,,mers la racla sfântului pentru iertare, iar sfântul i-a dezlegat imediat limba". După ce a îmbrăcat racla cu aur și argint, a trimis-o înapoi în Bulgaria, la cetatea Veliko -Tîrnovo, pentru ca apoi moaștele sfinte să se întoarcă la Rila, unde sunt și astăzi. (sursa: jurnalul.ro)


Sfântul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva, din anul 2002 și poate fi observant, de asemenea, pe bancnota de o leva. Este prăznuit la 18 august și la 19 octombrie.

3dd343d0d1f4981b43f7aabd530ff64e leva