ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ziua de 19 septembrie, Biserica îi pomenește pe: Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont; Sfântul Sfințit Mucenic Ianuarie, episcop de Benevent; Sfântul Ierarh Teodor din Tarsul Ciliciei; Cuviosul Teodor, cneaz de Smolensk. 
 
Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont au trăit în timpul împăratului Probus (276-282), care a fost un persecutor al creștinilor. Când păgânii îl serbau pe zeul Apolo, creștinii Trofim și Savatie au refuzat să li se închine, dând slavă Adevăratului Dumnezeu. 
 
Ei au sosit în Antiohia în toiul unui festival păgân, când se aduceau jertfe zeului Apolo. Pentru că au refuzat să participe la ceremonia idolatră, au fost judecați, torturați și aruncați în temniță. Savatie a fost dus în fața guvernatorului la Antiohia și a fost bătut crunt, apoi a fost aruncat în temniță și așa și-a dat sufletul în fața lui Dumnezeu. Trofim și Dorimedont au fost decapitați.