ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan este pomenită în calendarul creștin ortodox la 2 august. În aceeași zi, Biserica îi pomenește pe Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dada și pe Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare.
 

De origine trac, adică român, crescut în secolul al V-lea într-o familie de binecredincioși, lângă Scopje, Macedonia de azi, Sfântul Justinian a primit o educație aleasă, stând în preajma unchiului său, Justin. Înfiat de acesta, a fost uns caesar după moartea lui, fiind un minunat teolog și istoric. A trăit între 482 și 14 November 565 și a fost Împărat al Imperiului Bizantin între 527 și până la trecerea sa la Domnul, în 565.Opera sa legislativă (Codul justinian) și cea religioasă, reprezintă totodată o moștenire valoroasă pe care a lăsat-o posteriorității, transmite Doxologia.ro.

Împăratul Justinian (centru, sus la San VItale, Ravena) a ctitorit cateva biserici minuni ale lumii, dintre care menționam „Sf. Ecaterina”, de la poalele muntelui Sinai sau Biserica San Vitale din Ravena. În Ravena este de admirat și mozaicul din Biserica Sant Apollinare Nuovo,  unde mironosițele sunt îmbrăcate în catrințe românești iar magii sunt asemenea dacilor. Foto ravennamosaici.it:

 

În anul 532 a inceput marea minune a lumii bizantine - Catedrala „Sfânta Sofia” din Constantinopol, finalizată cinci ani mai târziu, în 537.

Totodată, în vremea lui a fost condamnată erezia monofizită. Lăsând în urmă o bogată operă religioasă și legislativă, a trecut la cele veșnice ca un iubitor de Dumnezeu. Foto de la Sfânta Sofia, Aici.

 
 
Moaștele Sfântului Ștefan (foto cu mâna Sfântului mai sus) au fost descoperite în timpul Sfântului Mare Împărat și întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare (306 - 337). Descoperirea lor a avut loc la multă vreme după mucenicia îndurată pentru Hristos, când a fost ucis cu pietre de către iudei în primii ani ai Bisericii creștine.

După ucidere, trupul Sfântului Ștefan a stat neîngropat o zi și o noapte, fiind ridicat în ascuns de oameni trimiși de către Gamaliel, conducătorul uneia din principalele școli rabinice ale vremii, care se apropiase de Sfinții Apostoli.

A fost înmormântat în satul acestuia, aflat la o oarecare distanță de Ierusalim, fiind pus într-o peșteră, în mormântul cel nou al lui.

Mai târziu, preotul din sat, pe nume Luchian, a văzut vedenie și încredințat fiind a căutat ajutoare și au săpat, aflând racla în care erau sfintele moaște.

Îndată, patriarhul Ierusalimului împreună cu doi episcopi, cu clerul și cu tot poporul, închinându-se sfintelor moaște, le-au adus la Ierusalim și le-au așezat într-o biserică. După o vreme, racla cu moaștele Sfântului Ștefan a ajuns la Constantinopol.
 
 
Sărbătoare de azi marchează aducerea sfintelor moaște ale Sfântului Ștefan din Ierusalim în Biserica din Vlaherne, un eveniment plin de semnificație duhovnicească pentru credincioși.
 
Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de către apostoli în primele comunități creștine, pentru a-i ajuta în administrarea bunurilor materiale și pentru a se ocupa de nevoile comunității. El a fost unul dintre cei mai devotați ucenici ai lui Isus și a propovăduit cu zel cuvântul lui Dumnezeu.
 
În conformitate cu tradiția creștină, Sfântul Ștefan a fost martirizat pentru credința sa în Hristos. În timpul domniei lui Irod Agripa, el a fost acuzat de blasfemie și a fost condamnat la moarte prin lapidare. În momentul martirajului său, Sfântul Ștefan a avut o viziune a cerurilor deschise și a văzut pe Fiul Omului în picioare la dreapta lui Dumnezeu, ceea ce a întărit și mai mult credința sa în Hristos.
 
Moaștele Sfântului Ștefan au fost îngropate de credincioși într-un loc tainic, iar în secolul al V-lea, ele au fost descoperite. Împăratul Teodosie al II-lea și soția sa, împărăteasa Eudokia, au hotărât să ducă sfintele moaște într-o procesiune solemnă și să le așeze în Biserica din Vlaherne, în apropiere de Constantinopol, amintește Redacția.ro. Acest eveniment a devenit cunoscut sub numele de Aducerea moaștelor Sfântului Ștefan și a fost sărbătorit anual pentru a onora memoria acestui mare martir al credinței creștine. 
 

Troparul Aducerii moaștelor Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan 

Cu împărătească cunună a fost încununat creștetul tău, din chinurile cele pe care le-ai răbdat pentru Hristos Dumnezeu, întâi pătimitorule între mucenici. Că tu, mustrând nebunia iudeilor, ai văzut pe Mântuitorul tău de-a dreapta Tatălui. Pe Acela roagă-L pentru sufletele noastre.

Condacul Aducerii moaștelor Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan
 
Întâi tu ai fost semănat pe pământ de Cerescul Lucrător de pământ, prealăudate. Cel dintâi tu pe pământ ți-ai vărsat pentru Hristos sângele, fericite. Cel dintâi tu cu cununa de biruință de Dânsul ai fost încununat în ceruri, începătorule al pătimitorilor, purtătorule de cunună, cel ce mai înainte decât mucenicii ai pătimit.